105 mekandan 25 tanesi gösteriliyor
Sahip olduğu doğal güzellikleri ve tarihi birikimi ile Mersin gezilecek yerler arasında birbirinden farklı pek çok mekan da bulunuyor. Yaz sezonunda dilerseniz deniz tatili de yapabileceğiniz bu mükemmel şehri, ılıman iklimi sayesinde ilkbahar ve sonbahar aylarında da ziyaret edebilirsiniz.
Yerköprü Şelalesi: Mersin gezilecek doğal yerler arasında yerli ve yabancı turistler tarafından en çok beğenilen mekanların ilk sıralarında Yerköprü Şelalesi yer alıyor. 2011 senesinde “Tabiat Anıtı” olarak tescillenen şelale, enfes doğası ile de ziyaret edenlerini büyüleyen bir yapıya sahip olarak karşımıza çıkıyor.
Yaklaşık olarak 30 metrelik bir yükseklikten dökülen şelalenin, 110 milyon yıl öncesinde ortaya çıktığı tahmin ediliyor. Şelalenin bulunduğu alanda zamanın akıp gittiği doğa yürüyüşleri yapabilir, enfes manzaranın tadını çıkartabilirsiniz.
Kız Kalesi: Mersin gezilecek yerler listesi oluşturmaya başlayan siz değerli misafirlerimize önerebileceğimiz bir diğer kıymetli mekan ise Kız Kalesi, bilinen bir diğer ismi ile Deniz Kalesi’dir. Kıyıya 600 metrelik bir mesafede bulunan bu kalenin yapım tarihi ise 1199 yılına dek uzanıyor. I.
Leon tarafından yaptırıldığını, burada bulunan bir yazıttan öğrendiğimiz kale ile ilgili günümüze dek pek çok anlatı ve hikaye ulaşıyor. Bunlardan en bilineni ise şu şekilde: Çocuğu olmayan bir kral, uzun seneler sonunda sahip olduğu kız çocuğuna dair şehrine gelen bir kahin tarafından kızının yılan tarafından öldürüleceğine dair bir kehanet duyuyor.
Bunun ardından kral, kızının bu sonuna engel olabilmek için bu kaleyi yaptırıyor ve kızını bu kaleye hizmetçileri ile birlikte kapatıyor. Zaman içerisinde kızının canının üzüm istemesi ile birlikte, kaleye gönderilen üzüm sepetinin içerisinden çıkan yılan ise kızını sokarak öldürüyor.
Mersinde gezilecek tarihi yerler arasında bulunan bu kaleyi ziyaret etmek isterseniz şehir içi ulaşım araçlarını tercih edebilirsiniz.
Cennet Cehennem Çökükleri: Mersin doğal güzellikleri arasında sene içerisinde pek çok turisti kendisine çeken Cennet Cehennem Çökükleri, Silifke ilçesi içerisinde yer alıyor. Burası Cennet – Cehennem Obruğu olarak da adlandırılıyor. Bu çöküntü alanlarının, Miyosen Çağ’da mağara tavanlarının çökmesi ile oluştuğu biliniyor.
Cennet Obruğu ya da çöküğü olarak bilinen alana ulaşabilmek için 460 basamak inmeniz gerekiyor. Yaklaşık 300 basamak indikten sonra Cennet Obruğu ziyaret edebileceğiniz bir de kilise yer alıyor. Bu kilisenin, giriş kapısında yer alan yazıttaki bilgiden Paulus adında bir kişi tarafından Meryem Ana için yaptırılmış olduğu bilgisine ulaşıyoruz.
Kiliseyi geçip Cennet Obruğu sonuna kadar ilerlediğinizde ise, karşınıza bir mağara çıkıyor.
Cehennem Çukuru ise, Cennet Çukuru yanında bulunuyor ve 130 metrelik bir derinliğe sahip olması ile dikkatleri üzerine çekiyor. Bir doğa harikası olan Cennet ve Cehennem Obruklarını, Mersin gezilecek yerler listeniz arasına almanızı şiddetle öneriyoruz.
Alahan Manastırı: Mersin turistik yerler önerilerimizde, sizlere tavsiye edebileceğimiz mekanlar arasında bulunuyor. Evliya Çelebi’nin Seyahatnamesi’nde kendisine “Ustasının elinden yeni çıkmış gibi duruyor” sözleri ile anlattığı bu manastır, 1300 metre yüksekliğinde bulunuyor. 400’lü yıllarda inşa edildiği tahmin edilen Alahan Manastırı; külliye, batı ve doğu kiliseleri, keşiş odacıkları ile mezarlardan meydana geliyor.
Usta taş oymacılığı işlemeleri ile örülü bu manastır, süslü kapıları ile dikkatleri üzerine çekiyor. Alahan Manastırı ziyaretiniz esnasında St. Paul, St. Pierre gibi figürlerin yanı sıra Cebrail, Mikail, kartal, öküz, üzüm salkımları ve asma yapraklarının yanı sıra İncil yazılarının tasvirlerini gösteren kabartma ve oymalara rastlayabilirsiniz.
Adamkayalar: Mersin gezilecek tarihi yerler arasında yer alan bir diğer mekan ise Adamkayalar olarak karşımıza çıkıyor. Taş kabartmaları ile bilinen bu mekanda 11 erkek, 4 kadın ve 2 çocuğun yanı sıra bir dağ keçisi ile Roma kartalı kabartması tasviri yer alıyor.
Haklarında herhangi bir tarihi belgenin bulunmadığı Adamkayalar’da bulunan kabartmaların tahmini olarak MS 2. yüzyıla dek uzandığı düşünülüyor. Burası, Anadolu içerisinde bu kadar fazla sayıda kabartmanın bir arada bulunduğu başka bir yer bilinmemesi özelliği ile de ayrı bir öneme sahip olarak ziyaretçilerin dikkatini ve ilgisini çekiyor.
Anemurium Antik Kenti: Mersin gezilecek yerler listesi içerisinde tarihi değere sahip olan bir mekan olarak karşımıza çıkıyor. İlk yerleşimin tam olarak hangi dönemde başladığı bilinmeyen bu antik kentin ismine bir liman listesinde rastlanıldığı için MÖ 4. yüzyıl içerisinde var olduğu biliniyor. Kenti çevreleyen surların yapım tarihi olarak ise MS 1.
yüzyıl olarak tahmin ediliyor. Bu kent günümüze dek Commagene Krallığı, Persler, İsauriallılar gibi çeşitli medeniyet ve kültürlerin etkisi altına girmiş olarak karşımıza çıkıyor. Bu antik kenti ziyaret ettiğinizde taşıdığı kültürün izleri ile geçmiş dönemden günümüze dek ulaşabilen su kemerleri, tiyatro, hamam gibi mekanları da görebilirsiniz.
Eshabı Keyf: Türkiye’de pek çok ilde karşımıza çıkan Eshabı Keyf mağaralarından bir tanesi de Mersin gezilecek yerler arasında yer alıyor. Bu mağaranın çevresinde günümüze dek ulaşan bir de halk anlatısı bulunuyor.
Hikayeye göre dönemlerindeki hükümdarın Putperest dinine geri dönmeleri için baskı kurduğu yedi Hristiyan genç, yanlarında bir de köpekleri ile bu mağaraya sığınıyor. Allah tarafından bu yedi gence 300 yıl uyku bahşediliyor.
Aradan geçen 300 seneden sonra uykudan uyanan ilk genç, ekmek ve yiyecek almak için kente gidiyor fakat elindeki eski parayı görenler ondan şüphelenip onu yakalıyor. Paranın nerede bulunduğunun sorulması üzerine ise genç, arkadaşları ile beraber uyudukları mağaraya gidiyor yanındakilerle. Fakat mağaraya vardıklarında ise yedi yavru kuşu yuvalarıyla beraber görüyorlar.
Böylelikle bu mağara “Yedi Uyurlar Mağarası” olarak da anılmaya başlıyor ve bu hikaye günümüze dek farklı coğrafyalarda karşımıza çıkıyor. 15 – 20 basamakla inilen bu mağaranın yanı Osmanlı padişahlarından bir tanesi olan Abdülaziz tarafından ise 1873 senesinde bir de mescit yaptırılıyor.
Mersin gezilecek yerler listesi arasında bu mekanların haricinde daha pek çok yer bulunuyor. Danyal Peygamberin Makamı, Nusrat Mayın Gemisi, Kanlı Divana Ören Yeri, Mamure Kalesi, Soli Pompeipolis, Bilal Habeşi Makamı ve Mescidi, Silifke Kalesi, St.
Paul Kuyusu gibi pek çok tarihi ve kültürel değere sahip mekan Mersin gezilecek yerler arasında sizleri bekliyor. Bununla birlikte Mersin ziyaretiniz için yaz sezonunu tercih ettiyseniz Mersin doğal güzellikleri arasında bulunan plajlar ve koyları da gezi rotanız arasına ekleyebilir, deniz ve güneşin keyfini çıkartabilirsiniz.
Mersin aynı zamanda ülke çapında sevilerek yenilen tantunisi ile de ünlü. Mersin ziyaretiniz esnasında şehir ile özdeşleşen tantuniyi de yerinde tatmanızı öneriyoruz.
Sene içerisinde Mersin ve çevresindeki bölgelere pek çok farklı kültür turu düzenleniyor. Mersin turistik yerler listesini görmek için bu kültür gezilerinden faydalanabilir, bu mekanları bir rehber ve grup eşliğinde gezip görme fırsatı yakalayabilirsiniz.
Bununla birlikte bireysel bir Mersin seyahat rotası yaparak şehri keşfe çıkmak istiyorsanız da sizin için hazırladığımız bu Mersin gezilecek yerler rehberinden faydalanabilirsiniz. Mersin ve çevresinde konaklamak için ise sitemizde yer alan Mersin otelleri ve pansiyonları sayfamıza bir göz atabilir, bölgede yer alan otellerin fiyatlarını ve özelliklerini görüntüleyebilirsiniz.