9 mekandan 9 tanesi gösteriliyor
Geleneksel Muş Evleri: Genellikle iki katlı yapılardan oluşan bu evler Muş kültürünün bir simgesi gibidir adeta. Çevre illere benzer yapıda olan evler, şehrin iklim koşulları ve geçim kaynaklarına göre tasarlanmıştır. Çoğu evde ahır bulunmakta ve bahçede yer alan ağaçlar çardak niteliği görmektedir.
Muş sokaklarında gezinirken geleneksel evlerin dokusu ve mimarisinin içinizi ısıtmaya yetecek güzellikte olduğunu belirtmeden geçmeyelim.
Kaleleri: Muhteşem manzaralı ve ihtişamlı görüntüsüyle Malazgirt Kalesi, Muş Kalesi ve Hasbert Kalesi mutlaka Muş gezi planına dahil edilmelidir. Burada yer alan kalelerin büyük bir kısmı şehrin en eski yapılarını temsil etmektedir. Savaşlarda ve yıllar içerisinde hasar görmüş bu yapılar tarih meraklıları için mükemmel duraklardan biri.
Cami ve Kiliseleri: Muş’ta tarih boyunca pek çok kültür ve medeniyetten insanın bir arada yaşamasının bir göstergesi niteliğinde olan cami ve kiliseler şehre bambaşka bir hava katmaktadır. Oldukça eski bir tarihsel geçmişse sahip olan bu yapıların içerisinde 12. yy, 17. yy ve 18. yy’dan kalan mimari yapılar yer almaktadır.
Ulu Camii, Hacı Şeref Camii, Esenlik Camii, Çengilli Kilisesi, Meryem Ana Kilisesi ve Arak Manastırı seyahatinize kültür turu niteliği katacak keyifli duraklardandır.
Hatun Köprüsü: Malazgirt Köprüsü adıyla da bilinen köprü Muş’un Malazgirt ilçesine 15 km uzaklıkta yer almaktadır. Selçukluların son döneminde yapıldığı düşünülen köprü, günümüze kadar gelmeyi başarmış, Muş’un önemli tarihi eserlerinden biri sayılmaktadır.
Kayalıdere Antik Kenti: Muş merkezine 40 km uzaklıkta yer alan antik kent, Urartular döneminde yapılmıştır. Yapılan kazı çalışmalarında tapınak, şarap küpleri, tunç aslan heykeli, ok başları bulunmuştur. Tarihsel gelişime adım adım tanık olma olanağı sunan Kayalıdere Antik Kenti, Muş gezilecek yerler rehberinde mutlaka bulunmalıdır.