2 mekandan 2 tanesi gösteriliyor
Gaziantep’e bağlı ilçelerden biri olan Nizip, tarımın çok gelişmiş olduğu bölgelerin başında gelir. Gaziantep ilinin en büyük ilçesi olarak bilinen Nizip’de tarıma dayalı sanayi gelişmeye devam eder. Karasal iklime sahip Nizip, Antep fıstığı yetiştiriciliği açısından önemli bir bölge. Nizip’e gittiğinizde mutlaka Antep fıstığı almalısınız.
Hediyelik veya hatıra olarak Antep fıstığı, zeytin ve sabun düşünebilirsiniz. Nizip zeytin bahçeleri anlamında çok zengin. Zeytinyağı üretiminde de ustalaşmış olan firmaların ürünlerini tadabilirsiniz. Bu bölgenin zeytinlerinin kendine has aroması yemeklerinize ayrı bir lezzet katar. Zeytinyağı sabunlarının üretimi de çok yaygın olur.
Bu özel sabunları hediyelik olarak alabilir, gündelik hayatınızda bu sabunları kullanabilirsiniz. Nizip’te sabun üretimi 1960’lı yıllara dayanır. Öyle ki o dönemlerde ülkenin sabun ihtiyacının %90’ı bu ilçede üretilirdi. Nizip’te, Kurtlar Vadisi Irak filminin çekildiği, filmde Amerikalıların cezaevi için kullandığı sabun fabrikası da bulunur.
Nizip gezilecek yerler arasında bu sabun fabrikası yer alır. Nizip’te sabunlar tamamen doğal yöntemlerle elde edilir. Zeytinyağı ve zeytinin posalarından çıkan pirina yağına sodyum hidroksit eklenir. Bu karışım 3 gün boyunca kaynatılır. Kaynatıldıktan sonra kuruyan sabunlar kesilir.
Yaklaşık 50 tesiste üretilen bu sabunlar hem ülke içinde hem de yurtdışında satılmaya devam eder. Şifalı zeytinyağı sabunu sivilce, egzama ve yağlanmaya iyi gelir. 109 ülkeye ihraç edilen sabunlar cilde faydaları ile bilinir. İlçenin ekonomisini canlı tutan mercimek, buğday ve arpa tarımının yanı sıra bağcılık da popüler uğraşlar arasında olur.
Nizip’e gittiğinizde bağları gezebilir, en kaliteli bakliyatları satın alabilirsiniz. Gaziantep’e özgü yerel yiyeceklerin tadına bakabileceğiniz bazı restoranların listesi;.
· Altın Sofra.
· İkinci Bahar Nizip.
· Birecik Altın Sofra Şef Reşat.
· Park Lokantası.
· Cezvee Kafe Restoran.
· Fıstık Restoran.
şekline sıralanabilir.
Bu restoranların bazısında Gaziantep yemeklerinin tadına bakabilir, bazısını kahvaltı için tercih edebilirsiniz.
Zeugma Antik Kenti olarak tanınan Nizip’te gezilecek yerler arasında, ilçenin merkezine 8 km olan bu tarihi mekan yer alır. MÖ 300 senelerinde Büyük İskender’in generallerinden biri olan Selevkos I Nikator’un bu antik kenti kurduğu bilinir. Tarih, gezilerden hoşlanan kişiler bu antik kenti gezmekten büyük keyif alabilirler.
Roma döneminden kalan mozaikleri sayesinde Zeugma dünyaca ünlü bir antik şehir olur. Belkıs antik kenti olarak da anılan Zeugma, Nizip tarihi mekanlar arasında başta gelir. Tunus’tan sonra Dünya’nın en büyük mozaikleri Zeugma’da bulunur. Son dönemlerde bu antik kentte yapılan kaçak kazılar sonucunda Roma dönemine ait heykel ve mezar stelleri bulunur.
Fırat nehrinin geçilebilir en sığ yerinde olması; askeri ve ticari açıdan önemli bir yere sahip olmasını sağlar. Stratejik bir bölge olan bu antik kent, tarihte farklı isimlerle anılır. Geçmişte 80 bin kişilik nüfusu ile dünyanın en büyük şehirlerinden biri haline gelen Zeugma’da Fırat nehri manzaralı birçok villa inşaat edilir.
Nizip antik kent gezisi bu bölgeye gittiğinizde yapmanız gereken şeylerin başında gelir. Kaya mezarları ise Nizip gezi rehberi listenize ekleyeceğiniz görülmesi gereken yerlerden olur. Nizip gezilecek yerler arasında, antik dönemden kalma kaya kilise ve mezarlar ilginizi çekebilir.
Haç şeklinde oyulmuş mağaralarda haçların kollarında defnedilmiş kişilerin mezarları bulunması kaya mezarlarının özellikleri arasında bulunur. MÖ 350 yıllarına ait Nizip’te gezilecek yerler arasında; Fevkani Kilisesi’nin Kapalı Yunan haçı şemasında dış mimarisi farklı görünür. 1800’lü yıllarda camii olarak kullanılır. Kesme taş malzeme kullanılan bina turistlerin ilgisini oldukça çeker.
Nizip kilise gezisi yapılacaklar listenizde mutlaka olmalı.
Nizip civarında gezilecek yerler ve tarihi mekanlar arasında öne çıkan bazı bölgeleri inceleyerek seyahat planınızı oluşturabilirsiniz:.
Nizip tarihi mekanlar listesinin başında, ilçenin güneyinde bulunan höyükler yer alır. Belkıs’ta bulunan Höyükler ve Nizip höyükleri ilk yerleşim yerleri olarak bilinir. Eski dönemlerde bu bölgeye yerleşimin nedeni; havadaki olayları izleme, tehlike anında ateş yakma ve haberleşme olarak tahmin edilir. Belkıs höyüğü, Nizip gezilecek yerler arasında önemli bir turistik mekan.
Nizip’in doğusunda merkeze 12km mesafede bulunan Belkıs höyüğü geniş bir yer kaplar. Roma ve Bizans imparatorlukları için öne çıkan bir yeleşke olan bu bölgede İslam dönemine ait kalıntılar bulunur. Nekropol ve mozaik kalıntıları olan bu alandan eserler Gaziantep, Ankara, İstanbul, Berlin ve Paris müzelerinde sergilenir.
Nizip tarihi mekanlar arasında efsaneleriyle ünlü olan Belkıs Höyüğü’ne gezinizde mutlaka yer vermelisiniz.
Nizip’e 20 km’de bulunan bu vadi ortasından Fırat nehri geçtiği için çok büyüleyici bir manzarası bulunur. Nizip doğal güzellikleri arasında tam bir Ortadoğu şehri havası olan Birecik’i ziyaret listesine ekleyebilirsiniz. Tarihi bir kalesi olan Birecik, Nizip gezinizde uğramanız gereken yerlerden biri olur.
Geçmişi MÖ 2000 yılına uzanan Nizip ilçesi, MÖ 13. yüzyılda Hitit devletine bağlanır. Yavuz Sultan Selim tarafından 1517’de Osmanlı İmparatorluğuna bağlanan Nizip, Orta Mezopotamya havzasında bulunur. Nizip tarihi mekanlar açısından Gaziantep şehrinin en önemli değerleri arasında yerini alır.
Yemeklerini beğendiğiniz restoranları listeleyebilir, konaklamanızdan memnun kaldığınız Nizip otelleri ilgili detaylar paylaşabilirsiniz. Kültürel gezilerden hoşlanıyorsanız Nizip sizin için doğru bir destinasyon. Çocuklarınızla, arkadaşlarınızla hoşça vakit geçirebileceğiniz ve tarihi bilgiler edinebileceğiniz Nizip seyahat notlarınızı blog sayfamızda paylaşarak diğer gezginlere ışık tutabilirsiniz.