5 mekandan 5 tanesi gösteriliyor
Yeşil Bursa’nın sevilen tatil mekanlarından birisi olan Oylat, sene içerisinde yöreyi ziyaret eden çok sayıda turiste ev sahipliği yapıyor. Yolunuz Bursa’ya ve de İnegöl çevresine düşerse Oylat tarihi mekanlar içerisinde sizlere önerebileceğimiz çeşitli mekanlar yer alıyor. .
Oylat gezilecek yerler listesi içerisinde sahip olduğu tarihi değer ile karşımıza çıkan ilk mekan, İnegöl ilçe merkezi içerisinde bulabileceğiniz İnegöl Kent Müzesi oluyor. Ülkemizde bulunan ve bir ilçede açılan ilk kent müzesi olan İnegöl Kent Müzesi, 2009 senesinde yöre halkının da desteği ile açılıyor.
Eski belediye binasının restore edilerek bir müze binasına dönüştürülmesi ile oluşturulan bu binada, İnegöl tarihi ile ilgili pek çok belge ve eser yer alıyor.
Oylat tarihi mekanlar içerisinde size önerebileceğimiz bir diğer yer olan İshak Paşa Külliyesi, yine İnegöl sınırlarında bulunuyor. Külliye içerisindeki saray, han, medrese, türbe, camii ve imarethaneden oluşan bir yapı olarak karşımıza çıkıyor.
İnegöl ve Oylat ziyaretçileri arasından gezi rotalarına eklenen ve sık ziyaret edilen bu mekan, Osmanlı Devleti’nin önemli bir devlet adamı olan İshak Paşa tarafından inşa ettiriliyor. 18. yüzyılda yaptırılan bu külliyeden günümüze sadece medrese, türbe ve de cami ulaşabiliyor.
Oylat, sahip olduğu kaplıcalar ve de doğal güzellikleri ile de Bursa ziyaretçileri tarafından uğrak bir rota olarak karşımıza çıkıyor. Bu bağlamda karşımıza çıkan ilk rota ise Oylat Kaplıcaları oluyor.
Oylat denilince akla gelen ilk mekan olan Oylat Kaplıcaları, Hilmiye Köyü içerisinde bulunuyor ve şifalı termal suları ile Oylat gezi rehberi oluşturanların listelerinde en üst sırada kendisine yer buluyor. Oylat doğal güzellikleri arasında sayabileceğimiz bu mekanın çevresinde ise, bölgeye isim verecek derecede bir de halk anlatısı dolaşıyor.
Anlatılanlara göre bölgede Bizans İmparatorluğunun hakim olduğu bir dönemde, bölgenin tekfurunun kızı çaresiz bir hastalığa yakalanıyor. Kızının iyileşmesi için dört bir yandan hekimleri ve şifacıları çevresine toplayan tekfur, bu derde bir derman bulamıyor.
Tekfur, kızının hasta halini görüp büyük üzüntülere düşünce ise bu hali görüp daha da üzülmemek için bilginlerine kızını ıssız bir alana götürüp bırakmalarını söylüyor. Tekfurun bilginleri de kızı bugünkü Oylat’a getirip “öl – yat” diyerek bırakıyorlar.
Ardından bu şifalı suların olduğu yerde kız, her gün yıkanarak eski sağlığına kavuşuyor ve babasının sarayına geri dönüyor. O günden günümüze dek bir şifa kaynağı olarak görülen bu kaplıca ve termal sular, halk arasında “öl – yat” diye söylene söylene günümüzdeki Oylat ismini de meydana getiriyor.
Çevresinde böyle bir hikaye gelişen Oylat’ın, tarihin eski zamanlarına dek topluluklar tarafından yaşam alanı olarak tercih edilen bir bölge olduğu ve bu yerleşmelerin Roma dönemlerine dek uzandığı da düşünülüyor. Bunu, Oylat ve civar köylerindeki çalışmalarda elde edilen Roma paraları ile kaplıcanın Roma mimari tarzına benzer özellik göstermesinden anlıyoruz.
Bu bağlamda Oylat Kaplıcaları, Oylat tarihi mekanlar listesi içerisinde de değerli bir yere sahip oluyor. Tertemiz doğası, şifa veren suları ve de tarihi geçmişi ile Oylat Kaplıcaları, yılın hemen her döneminde ziyaretçiler tarafından hem sağlık hem de dinlenme tatili açısından tercih edilebilen bir mekan olarak karşımıza çıkıyor.
Oylat gezi rehberi içerisine eklemenizi önerdiğimiz bir diğer doğal alan ise, İnegöl Ormanları. Oylat doğal güzellikleri listesi içerisinde öne çıkan İnegöl Ormanları, bir oksijen deposu olarak misafirlerinin karşısına çıkıyor.
Şehir hayatının karmaşasından bunalan Bursa halkının ve turistlerin, doğa ile iç içe olabileceği bir mekan olarak sıklıkla tercih edilen bu bölgede, doğal yaşam alanındaki bitki ve hayvan türlerine de rastlanabiliyor.
Oylat gezilecek yerler listesi içerisinde bulunan Oylat Mağarası’nın girişinden başlayarak Kurudere Kanyonu bölgesine uzanan yol ise, İnegöl ormanlarını ziyaret eden turistler ve halk tarafından bir gezi rotası olarak belirlenmiş bir şekilde karşımıza çıkıyor. Bu yol boyunca trekking, hiking ya da kaya tırmanışı gibi aktiviteleri gerçekleştiren turistlerle karşılaşmak oldukça mümkün.
İnegöl ilçesinin merkezine yaklaşık 30 kilometrelik bir uzaklıkta bulunan Alaçam Şelalesi ve Kanyonu da Oylat gezi rehberi listesi oluşturan ziyaretçilerin sıklıkla tercih ettikleri mekanlar arasında yer alıyor. 10 metrelik bir yükseklikten dökülen bu şelale, Uludağ’ın eriyen kar sularından da besleniyor.
Fotoğraf tutkunu turistler ve yöre halkı tarafından özellikle yaz sıcaklarında bir ferahlama noktası olarak kabul edilen Alaçam Şelalesi ve Kanyonu, aynı zamanda çeşitli dağcılık ve spor kulüplerinin düzenlediği dağ yürüyüşü gezilerinin rotasında da yer alıyor.
Bölgeyi ziyaret ettiğinizde sizler de dağ yürüyüşlerine katılabilir, dilerseniz bölgede piknik yapabilir ya da yörede bulunan restoran ve tesislerde doğa ile iç içe olacak şekilde karnınızı doyurabilirsiniz.
İnegöl’ün bu şifalı ve yemyeşil beldesi olan Oylat gezilecek yerler listesi bakımından daha pek çok seçeneğe sahip. Oylat Pazarı, Oylat Şelalesi ve de Hilmiye Köyü gibi mekanlar, bu beldenin en çok ziyaret edilen bölgeleri arasında yer alıyor.
Şehir içerisinde yaşıyorsanız ya da günübirlik bir kaçamak yaparak doğanın nefis havasından bir tutam içinize çekmek istiyorsanız, Oylat tam aradığınız yer olabilir. Oylat gezi rehberi ve rotasını oluşturduktan bölgedeki konaklama seçeneklerine de göz atmak için sitemizde bulunan Oylat otelleri ve pansiyonları sayfasından da yararlanabilirsiniz.