39 mekandan 25 tanesi gösteriliyor
Karadeniz’in yerli ve yabancı turistler tarafından en çok ziyaret edilen kentlerinden bir tanesi olan Trabzon gezilecek yerler listesi içerisinde de pek çok farklı mekanı barındırıyor. Bölgeyi ziyaret eden turistleri Trabzon tarihi mekanlar içerisinde manastırlardan köşklere, kalelerden camilere değin uzanan geniş bir mekan listesi de bekliyor.
Sümela Manastırı: Trabzon gezi rehberi denince akla ilk gelen mekan olan Sümela Manastırı, her yıl binlerce turisti misafir ediyor. Bulunduğu vadi üzerinde yaklaşık 300 metrelik bir yükseklikte yer alan bu yapıya ismini veren “Sümela” kelimesinin ise, “siyah” anlamına gelen “melas” isminden türediği de düşünülüyor.
Mekanın siyah rengi ile özdeşleşmesinin altında ise manastırın inşa edildiği Karadağlar yatıyor. Bununla birlikte kimi çevrelere göre ise siyah kelimesi, Meryem tasviri ile bağdaştırılıyor. Trabzon Maçka ilçesi içerisinde bulunan bu manastır, aynı zamanda yöre halkı tarafından Meryem Ana Manastırı ismi ile de biliniyor.
Bizans İmparatorluğunun bölgeye hakim olduğu 375- 395 seneleri arasında iki rahip tarafından kurulduğu düşünülen bu manastır, Trabzon’un Osmanlı Devleti hakimiyeti altına girmesi ile de dönem gelenekleri gereği bazı imtiyazlara sahip oluyor. 18. yüzyıl içerisinde pek çok bölümü yenilenen ve eklenen freskleri ile 19.
yüzyılda en parlak dönemine ulaşan Sümela Manastırı, Trabzon gezilecek yerler arasında öne çıkan bir hale kavuşuyor.
Ayasofya Camii: 1238 ile 1263 seneleri arasında Trabzon İmparatorluğu kralı I. Manuel Komnenos tarafından inşa ettirilen bu mekan, tarih sahnesine kilise olarak çıkıyor. Kilise, Fatih Sultan Mehmet’in Karadeniz fethi ile Osmanlı Devleti hakimiyeti geçmesiyle birlikte camiye çevriliyor.
Mimari yapısı ile seneler boyunca bölgeyi ziyarete gelen gezginlerin dikkatini çeken Ayasofya Camii, 1. Dünya Savaşı senelerinde de depo ve de hastane olarak kullanılıyor. 2013 senesinde cuma vakti namazı ile tekrar bir cami olarak kullanılan bu mekanı, Trabzon gezi rehberi içerisine eklemenizi tavsiye ediyoruz.
Atatürk Köşkü: Trabzon tarihi mekanlar listesi içerisinde yer alan Atatürk Köşkü, sahip olduğu Avrupa ve de Batı mimarisi etkileri ile dikkatleri üzerine çekiyor. 1800’lü yıllarda Konstantin Kabayanidis’in isteği üzerine sayfiye evi olarak inşa ettirilen bu mekan, 1924 ve 1930 senelerinde Atatürk tarafından da ziyaret ediliyor.
Atatürk bu ziyaretleri esnasında burada konaklamıyor. 1937 senesine gelindiğinde ise Trabzon’u tekrar ziyaret eden Atatürk, bu sefer bu köşkte iki gece konaklıyor. Burada konakladığı esnada sahip olduğu tüm mal varlığını Türk ulusuna armağan etme kararını şu sözlerle alıyor: “Mal ve mülk bana ağırlık veriyor. Bunları milletime bağışlamakla ferahlık duyacağım.
İnsanın serveti kendi manevi kişiliğinde olmalıdır. Ben büyük milletime daha çok şeyler vermek istiyorum. ” Bu yönü ile Trabzon gezilecek yerler listesi içerisinde önemli bir yere sahip olan Atatürk Köşkü, 1943 senesinde bir müzeye dönüştürülerek misafirlerin ziyaretine açılıyor.
Zağnos Köprüsü: Trabzon tarihi mekanlar içerisinde bulunan Zağnos Köprüsü’nün alt kısımlarının yapım tarihlerinin Roma Dönemi’ne dek uzandığı biliniyor. Bununla birlikte köprü, Zağnos Mehmet Paşa tarafından 15. yüzyılda onarıma giriyor. Yine zaman içerisinde yapılan onarımlarla, köprünün genişliği de artırılıyor.
Günümüzde de yayalar ve taşıtlar tarafından kullanıma açık olan bu köprü, sahip olduğu tarihi değer ve onarımlara rağmen ayakta kalmayı başarabilen yapısı ile dikkatleri üzerine çekiyor.
Karadeniz’in bir incisi olarak kabul edilen Trabzon doğal güzellikleri ile de yerli ve yabancı turistleri kendisine hayran bıraktırıyor. Trabzon gezi rehberi içerisinde Kazma Bağları, Şekersu Yaylası, Haldizen Deresi, Sera Gölü gibi pek çok mekan doğal güzelliklere sahip olarak ziyaretçilerinin karşısına çıkıyor.
Çal Mağarası: Trabzon’a bağlı Düzköy ilçesi içerisinde bulunan Çal Mağarası, bu şehrin önemli turizm duraklarından bir tanesi. Çal Mağarası, içerisinde bulunan küçük bir dere ile dikkatleri üzerine çekiyor. Bununla birlikte dünyanın en uzun mağaraları arasında kendisine önemli bir yer de ediniyor.
2000 senesinde turizme kazandırılan bu mağara, Trabzon doğal güzellikleri ve gezilecek yerler listesinin önemli bir parçası olarak karşımıza çıkıyor.
Sera Gölü: Trabzon’un Akçaabat ilçesine bağlı olarak karşımıza çıkan Sera Gölü, oluşumu niteliği ile bir heyelan set gölü özelliği taşıyor. Trabzon gezi rehberi hazırlayan yerli ve yabancı turistlerin mutlaka rotaları arasına eklediği bu göl, 4 kilometrelik uzunluğu ve yeşillikler içerisindeki doğası ile ziyaret edenleri kendisine çekiyor.
Bulunduğu bölgedeki mükemmel doğa ve göl sularının dinginliğinin birleşimi ile büyük bir beğeni toplayan Sera Gölü, Trabzon gezilecek yerler listesi içerisinde kendisine üst sıralarda yer bulmayı başarıyor.
Sultan Murat Yaylası: Trabzon doğal güzellikleri arasında yer alan yaylalar, hem yöre halkının hem de turistlerin uğrak mekanları arasında karşımıza çıkıyor.
Trabzon yaylaları denince akla ilk gelen birkaç yayladan bir tanesi olan Sultan Murat Yaylası, sene içerisinde pek çok turisti kendisine çekerek sahip olduğu enfes manzara ile övgü ve beğenileri topluyor. Trabzon Çaykara sınırları içerisinde bulunan bu yayla çevresinde gelişen rivayet ise Osmanlı sultanlarından olan IV. Murat’a dek uzanıyor.
Sultanın, 1635 senesinde gerçekleştirdiği İran seferi sonrasında bu yaylada konakladığı ve de cuma namazını kıldığı söyleniyor. Bu sebepten ötürü halk arasında Sultan Murat olarak adlandırılan bu yaylanın adı, olduğu gibi günümüze dek ulaşıyor.
Sultan Murat Yaylası, çevresinde gelişen bu hikayenin yanı sıra içerisinde barındırdığı Osmanlı şehitliği ile de dikkatleri üzerine çekiyor. 70 kadar askerin ebedi istirahatine burada yattığı biliniyor. Bu bağlamda düşünüldüğünde Sultan Murat Yaylası, Trabzon tarihi mekanlar arasında da değerli bir yere sahip oluyor.
Trabzon doğal güzellikleri arasında Garester Yaylası, Şekersu Yaylası, Haçka Obası Yaylası, Hıdırnebi Yaylası gibi pek çok farklı isme sahip yayla da karşımıza çıkıyor. Bu mekanları da ziyaret rotanız içerisine ekleyebilir, Trabzon’un bu nefis havasını doyasıya ciğerlerinize çekebilirsiniz. Bununla birlikte kimi yaylaların konaklama seçeneklerine sahip mekanları da bulunuyor.
Bu mekanları da tercih ederek, Trabzon gezinizi eşsiz doğanın göbeğinde geçireceğiniz birkaç gece ile taçlandırabilirsiniz.
Trabzon sahip olduğu tüm bu doğal güzellikler ve tarihi mekanların yanı sıra, mutfak kültürü ile de öne çıkıyor. Mısır unu, tel peynir ve tereyağı üçlüsünün muhteşem karışımı ile ortaya çıkan ve lezzeti ile ülkenin her bir bölgesine ulaşan kuymak, Trabzon’un meşhur tatları arasında bulunuyor.
İsmi ve tadı arasındaki tezatlık ile bir tatlı çeşidi olarak karşımıza çıkan Laz böreği de, Karadeniz bölgesinin önemli bir lezzeti olarak biliniyor. Hamsiköy sütlacı, , Akçaabat köftesi, turşu kavurması gibi lezzetler de yine bu şehrin öne çıkan yemeklerinden.
Trabzon gezi rehberi içerisinde yer alan mekanları birer birer keşfederken vereceğiniz öğün molaları arasında bu lezzetleri de mutlaka tatmanızı öneriyoruz. Trabzon gezilecek yerler listesi mekanlarını, bölgede düzenlenen kültür turları ve organizasyonlarına katılarak keşfedebilir dilerseniz de bireysel olarak gezmeyi tercih edebilirsiniz.
Trabzon geziniz esnasında karşınıza çıkabilecek olan konaklama seçeneklerine göz atmak için ise sitemizde bulunan Trabzon otelleri ve pansiyonları sayfasından yararlanabilirsiniz. Bütçenize ve tatil planınıza uygun olarak seçtiğiniz tesiste rezervasyon yaptırarak Trabzon gezilecek yerler listenizi keşfetmeye bir an önce başlayabilirsiniz. Tüm bu mekanları ile keyifli bir Trabzon gezisi sizleri bekliyor.