Merinos Tekstil Sanayi Müzesi, Bursa şehir merkezinde yer alan Osmangazi ilçesine bağlı Merinos semtinde ziyaret edilebilmektedir. 1938 yılında Mustafa Kemal Atatürk tarafından ilk açılışı yapılan Merinos Yünlü Müessesi, Cumhuriyet ve Bursa tarihinin sembol işletmelerinden biridir.
Merinos Yünlü Müessesi günümüzde Bursa Büyükşehir Belediyesi’ nin destekleriyle restore edilerek müze mimarisine uygun bir biçimde tasarlanmış ve gelecek nesillere bırakılmıştır. Merinos Tekstil Sanayi Müzesi, Bursa’ nın kültürel mirasını yaşatma ve koruma projeleri kapsamında 14 Ekim 2011 tarihinde düzenlenmesi tamamlanarak kapılarını halkın ve meraklılarının ziyaretine açmıştır.
Bu müzede eski Bursa Merinos Fabrikası’ nda gerçekleştirilen tüm üretim sürecinin her bir bölümünün ziyaretçilere tanıtılması asıl hedeftir. Müze, dört ana bölümden meydana gelmektedir.
Bu amaçla müzede; ham yün elyafın fabrikaya nasıl geldiğinden, ipliğin oluşumuna, iplikten de dokumanın nasıl elde edildiğine, boya ve terbiye işlemlerinin nasıl yapıldığı ve konfeksiyon ürünlerinin nasıl elde edildiğine kadar tüm üretim süreçleri görülmektedir. Her bölümde sırasıyla Merinos koyunundan alınan kirli yün yapağının hangi aşamalardan geçtiği net bir şekilde görülmektedir.
Ayrıca bu üretim sürecinde kullanılan makinalar ve malzeme örnekleri bu dört ayrı bölümde sergilenecek biçimde bir düzenlenmiştir. Kısacası, yün yapağının nasıl yünlü kumaşlara dönüştüğünün hikayesi bu müzede anlatılmaktadır. Müzede ayrıca elyaf, iplik ve kumaşların fiziksel ve kimyasal testlerinde kullanılan cihazlara yönelik bir laboratuvar bölümü de oluşturulmuştur.
Bu laboratuvar bölümüyle tekstil makinalarının ziyaretçiler tarafından daha rahat algılanabilmesi için bir dolaşım aksı oluşturulmuştur. Dolaşım aksının oluşturulmasının asıl sebebi ise; müze ziyaretçilerinin makinaları net bir şekilde algılanması hedeflenmiştir. Tekstil makinaları ve yapılan üretim aşamalarıyla ilgili bilgiler ziyaretçi yolunun yanlarında konumlandırılan panolarda ziyaretçilere anlatılmıştır. 2 kattan oluşan müzenin 1.
katında kültür ve tarih mirasının tanıtımına yönelik çeşitli sergilerin düzenlenmesi amacıyla bir sergi salonu bulunmaktadır. 2. katta ise Türkiye Cumhuriyeti’ nin önemli ressamlarından bir olan Malik Aksel’ e ait bir galeri salonu mevcuttur.
Müzede ayrıca atölye çalışmaları da yapılarak çocukların eğlenceli vakit geçirmesi sağlarken anne babalara da tekstil tarihini keşfetme imkanı sunulmaktadır. Aynı zamanda müze bölümlerinden farklı olarak Atatürk Odası da bulunmaktadır. Son olarak Bursa ipekçiliğinin geçmişine ışık tutan bir bölümde oluşturulmuştur.
Bu bölümde haftanın salı, çarşamba, perşembe ve cuma günleri kozadan ipek çekimi ile birlikte ipekli dokuma da ’ İpek Bölümü’ nde ziyaretçiler tarafından görülebilmektedir.