Akdeniz'in önemli limanlarından biri olan Mersin Limanı İç Anadolu, Akdeniz ve Güneydoğu Anadolu bölgelerinin ithalat - ihracat kapısı olması yanında, Ortadoğu ülkelerinin de transit merkezidir. Mersin Limanı, Türkiye'nin en büyük limanı olması ile de dikkat çekmektedir.
1860 yılından itibaren iskele inşası önem kazanan Mersin'de 1886 yılında Adana-Mersin Demiryolunun da açılmasıyla gelen - giden gemi sayısında bir artış meydana gelmiş ve bu gemilerin tahmil - tahliyesi için daha hızlı çalışma imkanları aranarak, Mersin Belediyesi tarafından önce Taş İskelesi, daha sonra Gümrük İskelesi inşa edilmiştir.
Ortadoğu'nun dünyaya açılma noktası olan Mersin Limanı'nın, modern ve muhafazalı bir şekilde inşasına 3 Mayıs 1954 tarihinde başlanılmış olup, inşaat Hollanda Kraliyet Liman İnşaat Şirketi tarafından yapılmıştır. Bütün tesisleri ile ikmal edilen liman 1962 yılında modern anlamda işletmeye açılmıştır.
Bugün ise limanın 48 tane rıhtımı olup büyüklüğüne göre aynı anda 60 civarında gemi boşaltma - yükleme yapabilmektedir. Ayrıca bu gemilere her türlü hizmet de vermektedir. Limanda yolcu, dökme yük, konteynır, canlı hayvan, hububat taşımacılığı ve petrol gemilerine hizmet verilmektedir.
Geniş bir hinterlanda sahip olan Mersin Limanı, Türkiye'nin tüm önemli noktalarına karayolu ve demiryolları ile iyi bir şekilde bağlanmıştır. GAP Projesinin tam anlamıyla hayata geçmesi ile Mersin Limanı'nın önemini daha da artmıştır. Limana en yakın havaalanı olan Adana Havalimanı, 55 kilometre mesafede konumlanmaktadır.