Metropolis Antik Kenti, İzmir’e bağlı Torbalı ilçesi sınırları içinde yer alan bir antik kenttir. Metropolis Antik Kenti, İonia bölgesinin antik kentlerinden biridir. Günümüzde hala bir yerleşim yeri olan Torbalı Küçükmenderes havzasında verimli topraklar üzerinde kurulmuş olup; Ephessos (Selçuk), Smyrna (İzmir), Kolophon (Değirmendere), Nation (Ahmetbeyli) ve Nif (Kemalpaşa) antik kentleri arasında kalan bölgede M.Ö. 3 bin yıllarında ilk yerleşimin yaşandığı da bir yerdir.
Tüm bu yerleşimlere ve antik kentlere bakınca bölgedeki en erken yerleşime Metropolis Antik -Kenti’nde rastlanmıştır. Metropolis kentiyle birlikte M.Ö. 2 bin 500 yılında Hititler zamanında yörenin geliştiği, M.Ö. 7’inci yüzyılda Lydia zamanında da en parlak çağını yaşadığı da elde edilen bulgulardandır.
Bölgede sırasıyla Neolitik, Kalkolotik,Tunç Çağları ile Frigya, Lydia, Pers, Roma ve Bizans dönemlerini, 1071-1317 tarihlerinde Selçuklular ve Aydınoğulları, daha sonraları Osmanlı dönemleri yaşanmıştır.
Tiyatro, Stoa ve gymnasium gibi anıtsal yapıların bulunduğu antik kentte aynı zamanda Ana Tanrıça olarak kabul gören Meter Gallesia’nin tapınağının bulunduğu mağarada vardır. Bu mağaranın içinde yapılan arkeolojik kazılarda fazlasıyla pişmiş toprak Ana Tanrıça heykeli, kandiller, aşık kemikleri ve çömlekler bulunmuştur.
Metropolis kentinde o dönemde yaşayan kentin ileri gelen zenginlerin, yaşam alanlarını güzelleştirmek için parasal yardımlarda bulundukları elde edilen kazılar sonucunda görülmektedir.
Metropolis Antik Kenti, önemli bir tatil bölgesinin yakınında konumlandığı için ziyaretçisi de fazladır. Bir yanda deniz, güneş ve kum; diğer tarafta ise tarihi yapılar
Her şeye zaman ayıracağınız yaz tatilinizde Metropolis Antik Kentine de misafir olmayı unutmayın.