Bir aşk hikayesinin mimari sanata döküldüğü Mihrimah Sultan Camii, İstanbul'un Üsküdar ilçesinde bulunmaktadır. Kanuni Sultan Süleyman'ın kızı Mihrimah Sultan'a aşkını şifrelerle anlatan Mimar Sinan'ın deneme eserlerinden biridir. Cami Üsküdar iskele meydanında olup, şimdiki genç grupların adeta buluşma noktasıdır.
Aynı zamanda külliye özelliği taşıyan Mihrimah Sultan Camii'nde medrese, imaret, tabhane, sıbyan mektebi, çeşme ve kervansaraydan oluşmaktadır. Mimar Sinan'a bu camide Mihrimah'ın kelime anlamı ilham olmuştur. İsmi güneş ve ay anlamına gelen Mihrimah Sultan'ın doğduğu gün yani 21 Mart tarihinde özellikle görülmesi gerekir.
Mihrimah Sultan Camii'yi bir de Edirnekapı\'da yapmıştır Koca Sinan ve Mihrimah'ın adına yakışır olan camiler her yıl 21 Mart tarihinde yani geceyle gündüzün eşit olduğu günde Edirnekapı'daki caminin tek minaresi ardından güneş batarken, Üsküdar'daki caminin ardından ise ay doğar aynı anda.
Akıllara ziyan iki Mihrimah Sultan Camii, platonik bir aşığın sanat eseridir. Mimar Sinan\'ın diğer eserlerini incelemek için Mimar Sinan Eserleri sayfamızı ziyaret edebilirsiniz.