Giritli Mahallesi olarak da bilinen Mudanya Rum Mahallesi, sıcakkanlı insanları, asırlık tarihi ahşap evleri ve neredeyse her sokağından görünen deniz manzarası ile sımsıcak bir mahalle. Mudanya İskelesi’nden sağa doğru kıyı boyunca yürüdüğünüzde, karşınıza Mudanya Mütareke Meydanı çıkacak. İşte bu meydan, Mudanya Rum Mahallesi’nin başlangıç noktası oluyor.
Denize paralel uzanan üç cadde ve bunları dikine kesen dar sokaklardan meydana gelen Mudanya Rum Mahallesi, büyük bir çoğunluğunun hala daha orijinalliğini koruduğu tarihi evleri ile dikkat çekiyor. Neredeyse tüm evlerin kapısından görünen deniz ve yüzünüze vuran serin poyraz, bu mahalleyi görmek için en geçerli sebeplerden. Çoğu iki katlı ve ahşap olan evleriyle ünlü olan bu mahalle, günümüzde Halitpaşa Mahallesi olarak isimlendirilmiş.
Mudanya Rum Mahallesi’nin ilginç bir de hikayesi var. Kurtuluş Savaşı’na kadar Rumların yaşadığı bir yer olan Mudanya Rum Mahallesi’nin planı, İtalyan Mühendis Piçiretu tarafından çizilmiş. Lozan Barış Antlaşması’nın ardından yaşanan mübadele sonucunda buradaki Rumlar Girit’e, Girit’teki Türkler ise buraya yerleşmişler. O günden beri mahalle, Giritli Rum Mahallesi olarak anılıyor.
Mudanya Rum Mahallesi, mutlaka havasını solumanız gereken yerlerden biri. Mahalleyi gezdikten sonra Alay Kahvesi’nde çay içmeyi ve
Mudanya Mütareke Evi’ni de ziyaret etmeyi ihmal etmeyin.