Neredekal Turizm Seyahat Acentası Belge No: 7301
Neredekal.com
Üyelik
Giriş Yap
Üye Ol
Muş Gezi Rehberi
Tümünü gör (1 Fotoğraf)
Aktiviteler
Mekanlar
Gezilecek Yerler
Popüler Oteller

Muş Gezi Rehberi

Muş Ovası'nın çevresine yayılan ve Doğu Anadolu Bölgesi'nin verimli toprakları üzerine kurulan Muş, tarım ve hayvancılık faaliyetleriyle öne çıkıyor. Anadolu kültürünü derinlemesine yaşatan Muş için bir tatil planı yapmadan önce aşağıdaki Muş gezi rehberi yazısını inceleyerek ilgi çekici detayları önceden öğrenebilirsiniz.

Muş Hakkında

1929'da Bitlis'in sınırlarından ayrılan Muş, yaklaşık 1. 330 metre rakıma ve 8. 196 kilometrekare yüzölçümüne sahip. Muş hangi bölgede diye merak ederseniz şehri Doğu Anadolu Bölgesi'ndeki Çavuş Dağları'nın eteklerinde bulabilirsiniz.

Merkez, Malazgirt, Bulanık ve Varto başta olmak üzere altı ilçesi bulunan Muş'ta ana geçim kaynakları içinde tarım ve hayvancılık yaygın olarak yapılıyor. Sanayinin pek gelişmediği şehirde aktif olan fabrikalarda un, yem ve tel üretimleri gerçekleşiyor. İlk olarak M. Ö. 13.

yüzyıl civarında Urartular'ın yönetimindeki Nairi ülkesine bağlı olan Muş ili sonrasında İskit, Pers, Roma ve Bizans gibi güçlü toplumları topraklarında yaşatıyor. Bizanslıların ardından Sasanilerin, onlardan sonra ise Abbasi ve Ermenilere geçen Muş, Kurtuluş Savaşı bittiğinde toprak sınırlarımız içindeki Bitlis iline bağlanıyor. Muş harita seçeneği ise herkese uygun bir rota çiziyor.

Günümüzde kendi sınırlarına sahip olan Muş, zengin tarihi ve kültürel birikimiyle doğunun bereketli topraklarını bir arada sunuyor. Yoğun olarak köy nüfusunun bulunduğu kentin merkez bölgesi ve çevresi gelişmişlik açısından ön plana çıkarken kırsal kesimlerinde aktif üretimler devam ediyor. Şehir ekonomisinin büyük bir parçası hizmet sektörü ve tarım alanında faaliyet gösteriyor.

Şeker fabrikası öncelikli olarak şehir ekonomisine katkı sağlayan bir diğer unsur olarak dokuma tezgahlarında hazırlanan el emeği halılar bulunuyor. Sosyal yaşam alanları arasında spor ve yüzme havuzu olanaklarıyla beraber yerel halkın büyük çoğunluğu kırsal kesimlerde yaşıyor.

Köy yoğurdu, sütü ve peyniri gibi doğal ürünleri rahatlıkla bulabileceğiniz birçok alternatif mekanı Muş'ta bulabilirsiniz. Bulunduğu bölge gereği karasal iklim özellikleri sergileyen Muş'ta bilhassa kış mevsimler ağır ve sert geçiyor. Bahar ve yaz aylarındaki sıcaklıklarla keyifli bir gezi imkanı bulabilirsiniz.

Yemyeşil doğası ve coğrafi özellikleriyle özellikle hayvancılık için ideal ortamı sunan Muş, doğayla iç içe bir tatil arzu eden ve aynı anda samimi doğu kültürünü yaşamak isteyenler için mutlaka görülmesi önerilen rotaların başında geliyor.

Muş Harita ve Yol Tarifi

Muş yol tarifi ve durumu planlamak için öncelikle hangi güzergahtan yola çıkılacağını belirlemek önemli oluyor. Kişisel araç, otobüs, tren veya uçak ile Muş'a dilediğiniz şekilde ulaşım sağlayabilirsiniz. İstanbul'a 1. 319 kilometre uzaklıkta olan Muş, Ankara'ya 998 kilometre uzaklıkta konumlanıyor.

Bu durumda karayolu yolculukları kişisel araç ile İstanbul'dan ortalama 15 saat sürüyorken Ankara'dan12 saat sürüyor. Şehirlerarası otobüsler ile gitmeyi düşünüyorsanız varış noktanız Muş şehir merkezinde bulunan otogar oluyor.

Eğer havayolu ile ulaşım yapmak isterseniz de Muş ile İstanbul arası yaklaşık 2 saat iken Ankara ile 1 saat 40 dakikaya yakın bir seyahat süresi yer alıyor. Bir diğer ulaşım seçeneği olan tren yolunu kullanarak doğrudan Muş merkezde inebilir, tatilinize başlarken transfer zamanından kazanabilirsiniz.

Muş haritası göz önüne alındığında kuzeyinde Erzurum, güneyinde Batman ve Diyarbakır bulunurken batısından Bingöl, doğusunda ise Bitlis bulunuyor. Çevre illerden özellikle bahar ve yaz aylarında ziyaretçi yoğunluğu yaşanıyor. Van Gölü'ne yakın konumda bulunan Muş, birçok turistik mekana günübirlik ulaşım olanağı tanıyor.

Muş Hava Durumu ve İklimi

Muş hava şartları bakımından son derece zorlu geçen kış dönemine sahip doğu bölümünde bulunuyor ve bölgeye hakim olan karasal iklim etkileri yıl boyunca hissedilebiliyor. Kış mevsiminde sıcaklık -30 dereceye kadar düşerken yaz mevsiminde ise en yüksek sıcaklıklar 23 dereceye kadar çıkabiliyor. Muş hava durumu genellik sert seyrediyor.

Yılın belirli dönemleri içinde yaklaşık 120 günü yoğun kar yağışı geçirirken yaz aylarını oldukça kurak geçiriyor. Havaların ısınmasıyla birlikte bölgede başta şehrin simgesi olan Lale Festivali olmak üzere bazı kutlama ve etkinlikler başlıyor.

Masmavi gökyüzü altında eğlenceli festivallere ve aktivitelere katılmak isterseniz özellikle bahar ve yaz ayları boyunca şehri ziyaret edebilir, keyifli bir tatil geçirebilirsiniz. Şehrin en soğuk zamanı şubat ayı olması nedeniyle tatil tercihlerinize göre uygun dönemi belirleyebilirsiniz.

Genellikle açık hava ve doğanın tadını bahar aylarının sonlarına doğru çıkarmak isteyenler, nisan ayının bitiminden itibaren bölgeye akın ediyor. Aileler ve kalabalık gruplardan, bireysel gezenlere kadar geniş ziyaretçi kitlesine sahip olan Muş, doğal güzellikleri ve lezzetli mutfağı ile öne çıkıyor.

Örnek Harita Görseli
Haritada gör

Popüler Oteller

Haftanın Otelleri
Kapadokya
Kıbrıs
Palandöken
Sapanca
Bolu
Kartepe
Antalya
Bodrum
Mardin
Gaziantep

Muş Hakkında Sıkça Sorulan Sorular

Muş'un Neyi Meşhur?

Seyahatiniz öncesinde Muş neyi meşhur ve mutlaka denenmeli gibi sorularınız için bazı önerileri değerlendirebilirsiniz. Öncelikle bölgede yalnızca nisan ve mayıs aylarında ortaya çıkan rengarenk laleler aynı zamanda şehrin simgesi sayılıyor ve adına festival düzenleniyor. Ünlü lalelerin yanı sıra Muş tarihi mekanları ve mutfağıyla gurme gezginler için de dikkat çekici bir rota haline geliyor. Bölgede yaygın olarak yapılan hayvancılık faaliyetlerinin bir sonucu olarak Muş mutfağı yoğun olarak etli lezzetlerden oluşuyor. Ünlü Muş köftesi, hez dolması, keşkek ve çorti gibi yerel tatları restoranlarda tadabilirsiniz. Bazı yemekler anlık hazırlanırken çorti gibi bazı yemekler ise yazın hazırlanıp kışın servis ediliyor. Bol sumak ve dana eti ile hazırlanan yemekler çoğunlukla çömleklerde lahana ile pişiriliyor. Zengin mutfağının dışında yerel el sanatları da göz önüne çıkıyor. El dokuması halı, kilim ve örgü çoraplar bölgenin kültürel dokusunu temsil ediyor. Bir diğer ünlü unsurları ise Muş üzümü ile velikanı peyniri kabul ediliyor.

Muş'ta Nerede Kalınır?

Muş nerede kalınır sorusuna pek çok alternatif sunuyor. Farklı bütçe gruplarına yönelik çeşitli konaklama işletmeleri, Muş merkezinde ve çevresinde bulunabiliyor. Açık büfeli, yıldızlı uygun Muş otellerinin yanı sıra ev konforunda samimi bir ortam sunan butik otel ve pansiyonlar bir arada hizmet veriyor. Yıl boyunca açık olan işletmeler hem özel hem iş amacıyla gelen misafirlere yönelik kapsamlı bir ağırlama hizmeti sunuyor.

Muş'a Nasıl Gidilir?

Doğu Anadolu'nun turizm merkezleri arasında gelen Muş'a nasıl gidilir sorusu için öncelikle yol durumuna bakabilirsiniz. Tatil planlaması yaparken Muş'a kara yoluyla mı, demir yoluyla mı yoksa hava yoluyla mı gideceğinizi belirledikten sonra yol güzergahını çıkarabilirsiniz. İster kişisel aracınızla isterseniz tren veya uçak ile rahatlıkla Muş'a ulaşabilirsiniz. Yol süresini kısaltmak adına uçak tercih edebilir, uzun yolculukları seviyorsanız da dağ ve tarlaların arasından ilerleyen otobanlar üzerinden araçla gelebilirsiniz.

Muş'un Mutlaka Görülmesi Gereken Yerleri Nerelerdir?

Muş turizm yönünden değerli miraslara sahip bir doğu ili olarak yılın belirli dönemlerinde sıklıkla ziyaret ediliyor. Yıldız Han başta olmak üzere, Muş Kalesi, Zafer Anıtı, Arak Manastırı ve Malazgirt Kalesi tarihi mekanlar arasında yerini alıyor. Tarihseverler için ise Kayalıdere Antik Kenti ile Murat Köprüsü bulunuyor. Bu sayede Muş'un her bölgesindeki tarihsel zenginlik ile eşsiz bir gezilecek yerler listesi planlayabilirsiniz.

Muş'ta Alışveriş Nerede Yapılır?

Seyahatiniz sırasında alışveriş yapabileceğiniz mekanları çoğunlukla şehir merkezinde bulabilirsiniz. Dantel, boncuk oyacılığı ürünleri, yerel motifli dokuma halı ve kilimler ile el örmeği doğal çoraplar gibi el sanatlarının baskın olduğu yörede el emeği ürünleri genellikle hediyelik eşya dükkanlarında veya kırsal kesimde temin edebilmek mümkün oluyor. Şehirden ayrılmadan önce bir Muş hatırası edinmek isterseniz, el emeği ürünlere göz atabilirsiniz.

Muş Alt Bölgeleri

Bulanık OtelleriMalazgirt Otelleri
Daha fazla gör