Niğde Gezi Rehberi
Tarihi ve kültürel değerleriyle öne çıkan Niğde Orta Anadolu'da konumlanıyor. Kış ve kent turizminin aktif olduğu şehrin bereketli florası ve doğal kaynakları ziyaret sebepleri arasında yer alıyor. Keyifli Anadolu kentini tatil rotanıza eklemeden önce hazırlanan Niğde gezi rehberi yazısını inceleyebilirsiniz.
Niğde Hakkında
Antik dönemlerde Nakita ve Nikde olarak anılan Niğde hangi bölgede sorusuna karşılık olarak şehir günümüzde İç Anadolu'nun orta kısmında yer alıyor. Kuzeyinde Nevşehir, güneyinde Mersin bulunan kentin doğusunda Kayseri bulunurken batısında Aksaray ve Konya bulunuyor.
Niğde haritası göz önüne alındığında, şehir çevre illerin de zengin kültürel özelliklerinden etkilenerek öne çıkan ayrı bir turizm potansiyeli sergiliyor. Sınır komşularıyla devamlı bir etkileşim halinde olan Niğde tarihi ortalama 10. 000 yıl kadar eskiye dayanıyor.
Asur kolonilerinden Hititlere, Hititlerden Perslere kadar tarihte iz bırakan pek çok medeniyete ev sahipliği yaptığı tarihi mirasların ışığında anlaşılıyor. Osmanlı hakimiyetine 1470'li yıllarda giren Niğde'de birçok tarihi mekan ve cami ziyaretçilere yıl boyu açık olabiliyor. Genel olarak karasal iklimin etkin olduğu şehri, kişisel tatil tercihlerinize göre dilediğiniz zaman gezebilirsiniz.
Nem oranı İç Anadolu bölgesinin diğer illerine göre nispeten yüksek olan Niğde'nin temel gelir kaynaklarının başında tarım yer alırken kimya, un ve çimento gibi sanayi üretimleri de yer alıyor. Tarım ve sanayinin yanı sıra turizm ve hizmet sektörü de gelişim gösteriyor.
Öte yandan ülkemizin geleneksel değerleri arasında bulunan el sanatları Niğde'nin yerel zenginliklerini artırıyor. Altunhisar, Çiftlik, Bor, Ulukışla, Çamardı ve merkez olmak üzere kentin 6 ilçesi bulunuyor. Yerel halkın büyük çoğunluğu şehir merkezi ve çevresinde ikamet ediyor. Tarım faaliyetlerinin yapıldığı kırsal alanlar merkeze göre daha seyrek yerleşime sahip.
Ova ve dağlık alanları bir arada barındıran Niğde, Aladağlar ile Bolkar Dağları'nın yakınına kurulmuş bir kent olarak artan üretim faaliyetleri doğrultusunda devamlı bir gelişim sergiliyor. Tatil rotanızda Orta Anadolu yer alıyorsa, Niğde sizlere tarih, kültür ve doğa olarak üç farklı alanda keyifli bir tatil sunabiliyor.
Günübirlik olarak da çevre illere seyahat imkanı veren şehirde bütçenize uygun konaklama gerçekleştirerek kapsamlı bir Niğde deneyimi edinebilirsiniz.
Niğde Harita ve Yol Tarifi
Tatile başlamadan önce bazı planlamalar yapmak süreç boyunca olumlu etkiler yaratabiliyor. Bu planlamaların başında ise ulaşım geliyor. Niğde'ye yapmayı düşündüğünüz seyahat için kara yolu ile hava yolunu kullanabilirsiniz. Ankara'ya 346 kilometre, İstanbul'a 795 kilometre, Kayseri'ye 130 kilometre iken İzmir'e 800 kilometre mesafede bulunuyor.
Otobüs ve kişisel araç ile İstanbul'dan 8 saat süren kente Ankara'dan 4 saatte gitmek mümkün oluyor. İzmir-Niğde arası karayolu ile 9 saat sürerken Kayseri'den ulaşmak 1 saat 50 dakikayı bulabiliyor. Kişisel yolculuk tercihleri ve planına göre belirlenen ulaşım türü kişilerin zaman, enerji ve bütçelerini doğrudan etkileyebiliyor.
Şahsi araçlar dışında bir tercih yapanlar için çeşitli araç kiralama ve transfer hizmetleri şehir merkezinde yer alıyor. Otobüs terminali ile havaalanı transferi gerek iş gerekse özel seyahatlerde pratik bir ulaşım sağlıyor. Şehir içinde ise kiralık araçlar, minibüs ve taksiler arzu edilen aktarmaları yapabilmenize yardımcı oluyor.
Yola çıkmadan önce Niğde yol tarifi almak ve güzergahı öğrenmek kesintisiz ve keyifli bir yolculuk için önemli olabiliyor.
Niğde Hava Durumu ve İklimi
İç Anadolu'da bulunan ve bölgenin tipik olan karasal iklimi etkisinde kalan Niğde kışları soğuk ve kar yağışlı geçirirken yaz aylarında sıcak ve kurak geçiyor. Kış sıcaklıkları ortalama -4 ile -5 derece arasında seyrederken yaz mevsiminde en yüksek sıcaklık değerleri 29-30 dereceyi bulabiliyor. Niğde hava durumu açısından yıl boyunca ziyaretçilerini ağırlayabiliyor.
Kış turizminin aktif olduğu bölgede özellikle ocak ayında kış aktivitelerine yönelik yoğun bir talep yaşanıyor. Yoğun yağışlı dönemi nisan ayında yaşanırken haziran itibariyle kuru sıcaklar baş gösteriyor. Eğer açık havalarda şehri gezmek isterseniz mayıs ile eylül ayları ideal sıcaklıkları sunuyor.
Kış aylarında kayak gibi kış turizmi aktivitelerini gerçekleştirmek isterseniz ise ocak ayları uygun dönemi sağlıyor. Yaklaşık nem değerleri %56 civarında olan şehrin en yüksek nem derecesi şubat ayında yaşanıyor. Niğde'ye gerçekleştireceğiniz seyahatler öncesinde hava durumunu değerlendirebilir, olası hava koşullarına önceden hazırlıklı olabilirsiniz.
Böylece ister bireysel isterseniz sevdiklerinizle beraber seyahat boyunca eğlenceli zamanlar geçirebilirsiniz.