İstanbul’un Avrupa Yakası’nda yer alan Rumeli Feneri, uçsuz bucaksız bir Karadeniz manzarasına sahip olan eski bir deniz feneri. Avrupa Yakası’nın boğazdaki en uç noktası olarak bilinen Rumeli Feneri, Sarıyer ilçesine bağlı olan ve kendi ismini verdiği Rumelifeneri Köyü’nde bulunuyor. Bir diğer adı Türkeli Feneri olan fener, 18 deniz mili görüş mesafesine sahip. 1986 yılında inşa edilen Rumeli Feneri, hemen karşısındaki Anadolu Feneri gibi Kırım Savaşı sırasında, İngiliz ve Fransız gemilerine yön verebilmek amacıyla yapılmış.
Rumeli Feneri’nin hemen yanı başında ise onlarca tekneye ev sahipliği yapan bir balıkçı barınağı bulunuyor. Limandaki teknelerin dalgalar yüzünden kıyıya vurmasını engellemek amacıyla barınağa bir mendirek inşa edilmiş. Rengarenk teknelerin bir araya gelerek oluşturduğu görüntü, oldukça güzel bir manzaranın doğmasına sebebiyet vermiş.
Rumeli Feneri’nin bulunduğu bölge, antik çağlarda Panium olarak anılıyormuş. Fenerin içine girilmesine izin verilmiyor. İçerisinde, Rumeli’nin fethinde önemli bir yere sahip olan ve korkusuz olarak bilinen halk kahramanı Sait Saluk’un türbesinin bulunduğu Rumeli Feneri, çok sayıda söylentinin çıkmasına neden olmuş bu anlamda. Bu söylentilere göre, fenerin yıkımı bir türlü engellenemiyormuş ve kim tarafından görüldüğü bilinmeyen bir rüyaya göre fenerin, mezarın üzerine inşa edilmesi gerekiyormuş. Efsaneye göre de, Sait Saluk’un mezarı bulununca, Rumeli Feneri de bu mezar üzerine inşa edilmiş.
Uzunluğu 30 metre olan Rumeli Feneri, 58 metre yükseklikten selam çakıyor denizcilere. Fenerin hemen önünde yer alan banklarda oturup limanı, tekneleri, kuşları ve uçsuz bucaksız Karadeniz’i seyretmek oldukça keyifli oluyor.
Olur da bir gün yolunuz Rumelifeneri Köyü’ne düşerse eğer, Rumeli Feneri’ni de görmeyi ihmal etmeyin. Şimdiden keyifli bir tatil geçirmenizi dileriz.