Sakarya Gezi Rehberi
Sakarya , ismini içerisinde akan şehri güney-kuzey yönünde ayıran ve Karadeniz'e dökülen nehirden alıyor. Şehir, Anadolu'nun ilk uygarlıklarından olan Hititler zamanından beri yerleşim yeri olarak kullanılıyor. Bugün kendine has kültürü, gelişen sanayisi, sahilleri ve aktiviteleri dolayısıyla sıkça ziyaret edilen Sakarya'yı daha yakından tanımak için Sakarya gezi rehberi yazısını inceleyebilirsiniz.
Sakarya Hakkında
Hititlerle birlikte tarihi oluşmaya başlayan Sakarya'nın bir sonraki hakimi sırasıyla Frigler, Lidyalılar ve Pers imparatorluğu oluyor. Uzun süre Bizans İmparatorluğu'na ev sahipliği yapan şehir o döneme ait olarak Sakarya Nehri üzerine kurulan Beşköprü'yü hala koruyor. Bizans'tan sonra Türk boylarının ve Osmanlı Devleti'nin hakimiyetinde olan Sakarya, Osmanlı'dan da önemli izler taşıyor.
Bunlardan bir tanesi Sakarya'nın Geyve ilçesinde yine Sakarya Nehri üzerine inşa edilen İkinci Beyazıt Köprüsü olarak biliniyor. Sakarya tarihi, Kurtuluş Savaşı döneminde de gösterilen yüksek direniş başarısıyla önem kazanıyor. Günümüzde ise şehir birçok yönden Türkiye Cumhuriyeti'nin önemli bir parçası halini alıyor.
Uzun yıllarca havzaya adını veren Adapazarı ile anılsa da Adapazarı, bugün Sakarya ilinin merkez ilçesi halinde bulunuyor. Sakarya hangi bölgede diye sorarsanız Marmara Bölgesi'nin Çatalca - Kocaeli bölümünde yer alıyor. Tam olarak Sakarya nerede derseniz şehrin kuzeyinde Karadeniz, batısında Kocaeli ve Bursa, doğusunda Düzce, güneyinde ise Bursa ve Bilecik bulunuyor.
Marmara'nın gelişmiş 5. şehri olarak da anılan Sakarya, yıllar içerisinde ticaretin ve sanayinin artışıyla dikkatleri üzerine çekiyor. Şehir, ekonomik yapısından sonra Sakarya turizm faaliyetleri ile her yıl ziyaretçilerini artırıyor. İlk uygarlıklardan dahi izler taşıyan şehirde kültür turizminin yanında deniz, akarsu, göl, yayla, termal ve doğa turizmi de gelişmiş durumda izleniyor.
Sakarya'nın 60 km uzunluğundaki Karadeniz kıyısı, incekum plajıyla Türkiye'nin en uzun kumul sistemi olarak biliniyor. Sakarya şehri; yazlık konutlar, oteller ve pansiyonlarla yaz aylarında yoğun ilgiye uğruyor. Barındırdığı kaplıcalarda sağlık turizmine de elverişlilik sağlayan şehir mesire alanları, Sapanca Gölü etrafı ve diğer tabii güzellikleriyle misafirlerini sıkça ağırlıyor.
Şehrin Marmara Bölgesi'nde yer alması da metropol kentlerinden gelen misafirler için ulaşım kolaylığı sağlıyor. Ziyaretlerin bir nedeninin de merkezi yakınlık olduğu söylenebilir. Siz de gezi planınızı oluştururken bu noktaları gözden geçirebilirsiniz.
Sakarya Harita ve Yol Tarifi
Sakarya ili, Marmara Bölgesi'nin kuzey doğusunda kalıyor. Ulaşım açısından kara yolu, demir yolu ve deniz yolunu kolaylıkla kullanabilirsiniz. Bulunduğunuz ilden Sakarya'ya nasıl gidilir diye düşünüyorsanız demir yoluyla İstanbul'dan yüksek hızlı tren kullanarak Sakarya'ya 141 kilometreyi yaklaşık 1 saatte aşarak ulaşabilirsiniz.
İneceğiniz Arifiye durağından Sakarya merkezine belediyenin sağladığı Adaray imkanıyla 15 dakikada ulaşabilirsiniz. Deniz yolu ile ulaşım düşünüyorsanız İzmit Körfezi, Sakarya şehrine 40 kilometre uzaklıkta kalıyor. Kara yolu ile ulaşırken Sakarya yol tarifi ihtiyacı duyarsanız İstanbul'dan ulaşım için Kocaeli - Sapanca rotasını kullanabilirsiniz.
Ankara'dan Sakarya'ya ulaşım için ise Bolu-Düzce rotasını kullanarak 310 kilometrelik yolu yaklaşık 4 saatte bitirebilirsiniz. Rota konusunda detaylı bilgi almak için akıllı cihazlarınızın navigasyon özelliğini Sakarya harita bilgileriyle kullanabilirsiniz. Yine kara yolu ulaşımı için birçok şehirden Sakarya'ya direkt olarak otobüs seferleri yapılıyor. Dilerseniz otobüs yolculuğunu da tercih edebilirsiniz.
Sakarya içerisinde havalimanı bulunmasa da uzak şehirlerden gelecekseniz İstanbul Sabiha Gökçen Havalimanı'nı kullanarak ulaşım sağlayabilirsiniz. Sabiha Gökçen Havalimanı, Sakarya'ya 120 kilometre uzaklıkta bulunuyor.
Sakarya Hava Durumu ve İklimi
Sakarya şehri kuzeyden güneye doğru inildikçe farklı iklim özellikleri gösteriyor. Kuzeyde yani Karadeniz kıyılarında Karadeniz iklimi görülürken, güneyde Marmara tipi Akdeniz iklimi özellikleri görülebiliyor. Şehir merkezinin alt kesimlerine doğru yükselen Samanlı Dağları ve Keremali Dağları Karadeniz iklim özelliklerinin güneyde görülmesini engelliyor.
Yeryüzü şekillerinin iklimi oldukça etkilediği bu şehirde güneyde yer alan İznik Gölü yönünden hava kütleleri, Akdeniz hava kütleleri olarak görülüyor. Dağlık alanların kuzeye doğru azalması ve ormanlık alanların artması sebebiyle yıllık yağış oranı güneyden kuzeye doğru artış gösteriyor.
Sakarya hava durumu için en yüksek sıcaklığın temmuz ayında görüldüğü, maksimum sıcaklığın yaklaşık 44 derece olduğu söylenebilir. En düşük sıcaklığın ise ocak ayında 0'ın altında yaklaşık -15 derece olarak görüldüğü biliniyor. Sakarya hava koşulları ve iklimi sebebiyle şehrin kuzeyinde ve güneyinde farklı bitkilerin ve sebzelerin yetiştiği söylenebilir.
Kuzeydeki kıyı kesimlerde fındık yetiştiriciliği yaygınken güney kesimlerde Akdeniz iklimi bitki örtüsü olan makilere rastlayabilirsiniz.