Nevşehir’ in otantik bölgesi Kapadokya’ nın Göreme mevkiinde yer alan Saklı Kilise, Zemi Vadisi’ nin sol tarafında, çok sarp bir yamaçta bulunuyor. Girişi yıkılmış olmasından dolayı ancak 1957 yılında bulunabilen kilise, bu nedenle Saklı Kilise ismini almış.
Enlemesine dikdörtgen planlı olan Saklı Kilisesi’ nin ana mekanı, iki sütun ve üç kemerle ikiye ayrılmış olup, üç apsisli bir yapıya sahip. Saklı Kilise’ yi süsleyen resimlerin sıva üzerine değil de doğrudan ana kaya üzerine yapılmış olması dikkat çekici detaylardan biri. Düz tavan ise haçlarla ve geometrik süslemelerle dekore edilmiş.
Saklı Kilise’ nin çevresinde birkaç tane boyalı bez parçası bulunmuş. Yapılan çalışmalar neticesinde, bu bez parçalarının kilisenin boyanmasında fırça olarak kullanıldığı ortaya çıkmış. Kilisenin resimlerinin ise Yusuf Koç Kilisesi’ ndeki resimlerle benzerlikler gösterdiği fark edilen bir diğer detay. Kırmızı rengin hakim olduğu Saklı Kilise, 11. yüzyılın ikinci yarısına tarihleniyor.
Mezopotamya kilise mimarisinin izlerine rastlanılan Saklı Kilise’ nin bir diğer özelliği de tavanını kaplayan ve daha çok erken kiliselerde görülen çok süslü bir haça sahip olması. Kilisenin sahneleri ise oldukça iyi korunmuş. En iyi korunmuş sahnesi ise Veronica’ nın Yüz Örtüsü.
Saklı Kilisesi’ nin diğer sahneleri ise; Deesis (Dua Sahnesi), Meryem’ e Müjde, İsa’ nın Doğumu, İsa’ nın Mabede Takvimi, Vaftizci Yahya’ nın Görevlendirilmesi, İsa’ nın Vaftizi, Başkalaşım, İsa Çarmıhta, Meryem’ in Ölümü (Koimesis) ve aziz tasvirleri.
Olur da bir gün yolunuz Kapadokya’ ya düşerse eğer, Göreme’ deki Saklı Kilise’ yi de görmeyi ihmal etmeyin. Şimdiden keyifli bir tatil geçirmenizi dileriz.