Neredekal Turizm Seyahat Acentası Belge No: 7301
Neredekal.com
Üyelik
Giriş Yap
Üye Ol
Şanlıurfa Gezi Rehberi
Şanlıurfa Gezi Rehberi - Görsel 1
Şanlıurfa Gezi Rehberi - Görsel 2
Şanlıurfa Gezi Rehberi - Görsel 3
Tümünü gör (4 Fotoğraf)
Aktiviteler
Mekanlar
Gezilecek Yerler
Popüler Oteller

Şanlıurfa Gezi Rehberi

Peygamberler Şehri olarak da bilinen Şanlıurfa, milattan önce 11.000 yıllarına dayanan geçmişi ile dikkat çekiyor. Cilalı Taş Devri'nden beri yerleşilen şehrin dört bir yanı tarihle çevrili olduğu için her köşesiyle korunuyor. İnanç turizmi, kültür turizmi ve diğer turistik gezilerin ortak noktasında bulunan şehri gezmeden önce Şanlıurfa gezi rehberi yazısını inceleyebilirsiniz.

Şanlıurfa Hakkında

Şanlıurfa'nın eski ismi, kısaltılmış hali Urfa olarak biliniyor. Urfa ismi ise sırasıyla Arach, Erech, Orhay, Edessa ve Ruha isimlerinden sonra şehre konuluyor. Osmanlı Devleti'nden önce koyulan bu isimlerin önce Süryaniler daha sonra Helenlerin kullandığı biliniyor. Müslümanların fethinden sonra kullanılan Ruha ismi ise zamanla Osmanlı'da Urfa olarak kullanılmaya başlanıyor.

Kurtuluş Savaşı'nda Urfa milletvekili ve 17 arkadaşının gösterdiği üstün başarılardan ötürü şehre "Şanlı" ünvanı ekleniyor ve isim bugünkü halini alıyor. Buradan da anlaşıldığı üzere Şanlıurfa tarihi çok eski dönemlere dayanıyor.

Tarih boyunca yerleşim için uygun görülen yalnızca Müslümanlara değil farklı inanç ve kültürlere de ev sahipliği yapan şehrin Peygamberler Şehri olduğu biliniyor. Bu inanış ise Hz. İbrahim ile Hz. Eyyüp Peygamber'in Şanlıurfa'da doğduğu ve şehrin kutsal yanını güçlendirdiği bilgilerinden doğuyor.

Bununla birlikte Hristiyanlığın ilk kiliselerinden biri olan Deyr-i Mesih Kilisesi de yine bu şehirde yer alıyor. Kutsal kitaplardan biri olan Tevrat'ta da Şanlıurfa'dan bahsedildiği biliniyor. Dolayısıyla farklı inançlara göre ortak noktalardan biri haline gelmeyi başarmış olan Şanlıurfa her yönüyle görülmeyi hak eden değerler taşıyor.

Ermeni kiliselerinden olan Germuş Kilisesi'nin kitabesi olmadığı için inşa tarihi dahi bilinmiyor. Tarihin en eski yerleşim yerlerinden biri olan Göbeklitepe Tapınağı da yine Şanlıurfa'da bulunuyor. İslam inancında önemli bir yere sahip olan Balıklı Göl de efsaneleri ve bugün koruduğu tabii güzelliğiyle yine Şanlıurfa'da ziyaretçilerini kabul ediyor.

Mağaralardan, antik şehirlerden oluşan Harran ilçesi de Şanlıurfa'da bulunuyor ve tarihi yapılarını koruyarak misafirlerini bekliyor. Bu bilgiler ışığında Şanlıurfa hangi bölgede diye sorarsanız şehrin Güneydoğu Anadolu Bölgesi'nde olduğu söylenebilir. Tam olarak Şanlıurfa nerede kalıyor diye sorarsanız doğuda Mardin; batıda Gaziantep olmak üzere; kuzeyde Adıyaman ve güneyde Suriye'nin şehirleri arasında kalıyor.

Bugün Şanlıurfa turizm olanakları ve potansiyeli, şehrin kültürel ve tarihi açılardan oldukça zengin olmasını sağlıyor. Şehir Güneydoğu Anadolu gezileri içerisinde en çok zaman ayrılan şehirlerden biri halinde bulunuyor. Yerli ve yabancı turistin merakla gerçekleştirdiği gezilerin bir parçası olmak için siz de listenize Peygamberler Şehri'ni ekleyebilirsiniz.

Şanlıurfa Yol Tarifi

Yaptığınız gezi planının önemli bir parçası olan ulaşım tatilinizin akışını bile değiştirebiliyor. Bu bağlamda tatiliniz için Şanlıurfa'ya nasıl gidilir sorusunu soruyorsanız kara yolu ve hava yolu ile şehre ulaşabilirsiniz. Şanlıurfa GAP Havaalanı'na direkt ya da aktarmalı uçak seferleri bulabileceğiniz gibi Gaziantep Havaalanı'na iniş gerçekleştirip araba kiralayarak da 1.

5 saate yakın bir yolculukla Şanlıurfa'ya ulaşabilirsiniz. Özel aracınızla kara yolunu kullanmak isterseniz kullanacağınız rotalar bulunduğunuz şehre göre değişiklik gösteriyor. Örneğin; İstanbul'dan Şanlıurfa'ya gitmek için Ankara-Gaziantep güzergahını kullanabilirsiniz. Ankara'dan Şanlıurfa yol tarifi için de benzer şekilde güney yönde ilerleyerek Aksaray-Adana-Gaziantep rotasıyla Şanlıurfa'ya ulaşabilirsiniz.

Rota içerisinde karışıklık yaşadığınızda aracınızdaki ya da telefonunuzdaki navigasyon cihazına Şanlıurfa harita bilgilerini yazarak yardım alabilirsiniz. Yine kara yolu bağlantısını kullanarak otobüs yolculuğuyla birçok ilden direkt olarak otobüs seferleri bulunan Şanlıurfa'ya varabilirsiniz. Projelerine başlanan hızlı tren opsiyonlarını da gelecek yıllarda değerlendirebilirsiniz.

Yakın şehirler için kısa bir mesafe ölçümüne ihtiyaç duyarsanız; Adana-Şanlıurfa arasında yaklaşık 358 kilometre, Diyarbakır-Şanlıurfa arası yaklaşık 182 kilometre, Gaziantep-Şanlıurfa arası yaklaşık 143 kilometre olarak biliniyor.

Şanlıurfa İklimi

Şanlıurfa iklimi, kontinental yani karasal iklim olarak biliniyor. Bu iklim özelliklerinde tipik olarak farklı olan kısım kış ayları olarak görülüyor. Şanlıurfa ikliminde yaz ayları oldukça kurak ve sıcak olarak; kış ayları ise bol yağışlı, standart karasal iklim hakimiyetindeki şehirlere nispeten ılıman olarak geçiyor.

Konumu doğrultusunda Ekvatora daha yakın olan ve deniz etkisinden uzak bir yerde bulunan Şanlıurfa şehrinde karasal iklim özellikleri ağır basıyor. Şanlıurfa hava durumu için nemli olmadığı, kara yüzeylerinin çabuk ısınıp çok soğuduğu için mevsim şartlarında günlük ve yıllık sıcaklık farklarının fazla görüldüğü söylenebilir.

Şehrin karlı gün sayısı oldukça az görülürken, temmuz ayı yılın en sıcak ayı olarak geçiyor. Nem oranının az olmasından dolayı boğucu bir hava hakim olmasa da maksimum sıcaklık derecesi temmuz ayında 46 dereceye kadar çıkabiliyor.

Tersi durumunda 0 derecenin altında olan maksimum gün sayısı 25 olarak bilinirken kış aylarının yağışlı geçtiği gözleniyor. Şanlıurfa hava koşullarıyla bitki ve tarım için elverişli duruma geliyor. Bitki örtüsü bozkır olarak görülse şehir topraklarının %60 kadarı ekili dikili alan olarak kullanılıyor.

Şanlıurfa Görülmesi Gereken Yerler

Şanlıurfa gezi rehberi oluştururken görülmesi gereken çok sayıda nokta dikkat çekiyor. Güneydoğu Anadolu Bölgesi'nde yer alan kent, doğal güzellikleri ve tarihi kalıntıları ile konuklarını adeta masalsı bir yolculuğa çıkarıyor. Bölgede yerleşimin çok eskilere dayanması farklı etnik grupların izlerini taşıyan çok sayıda kalıntıyı barındırıyor.

Tarihi dokusu ve mimari yapıları çeşitli yüzyıl ve dinlerden etkilenen şehirde sizleri etkileyici yapılar ve manzaralar bekliyor. Şanlıurfa tatilinde çevreyi gezmeye en azından birkaç gün ayırarak büyüleyici atmosferler sunan yerleri görebilirsiniz. Ziyaretinizi çok daha eğlenceli ve özel kılacak bu yerler sayesinde sevdiklerinizle unutamayacağınız anılar biriktirme fırsatı yakalayabilirsiniz.

Şanlıurfa görülmesi gereken yerler arasında aşağıdaki noktalar yer alıyor.

  • Balıklıgöl: Şanlıurfa’nın en meşhur yerlerinden bir tanesi olan gölet il merkezinde konumlanıyor. Hz. İbrahim’in ateşe atıldığı yer olduğu bilinen göleti çok sayıda turist ziyaret ediyor. Dini veya turistik amaçla gölü görmeye gelen kişileri oldukça etkileyici bir manzara bekliyor. Aynı zamanda şehir merkezinde bulunması Balıklıgöl’e kolay bir şekilde ulaşmanızı sağlıyor. Balıklıgöl geniş bir bölgeyi kapsayarak konuklarına gezebilecekleri çok sayıda yer sunuyor. Bu noktalarda yöresel ürünleri inceleyerek satın alabilirsiniz, sevdiklerinize armağan edebilirsiniz.
  • Göbeklitepe: Dünyaca ünlü Göbeklitepe tarih tutkunları için eşsiz bir fırsat sunuyor. Bölgedeki yapıların nasıl oluşturulduğu ve günümüze kadar nasıl sağlam şekilde ulaştığı ise sırrını korumayı sürdürüyor. Dünyadaki çok sayıda arkeolog ve bilim insanının dikkatini çeken bu nokta, Şanlıurfa merkezine 18 km uzaklıkta yer alıyor. Konumu gereği ziyaretçilerine etkileyici manzaralar da sunan Göbeklitepe, Şanlıurfa tatilinde görülmesi gereken yerlerden bir tanesi olarak öne çıkıyor.
  • Urfa Kalesi: Şehrin güneyinde yer alan Damlacık Dağı’nın eteklerine inşa edilen kale, birçok uygarlığın izlerini taşıyor. Zaman içinde Asurlular, Seleukoslar ve Romalıların değiştirdiği kaleden kent ve bölge manzarası izlenebiliyor. Tarihi dokusu ile konuklarına benzersiz bir deneyim sunan yapının birçok medeniyet için önemli olduğunu işlemelerden ve yapılan çalışmalardan anlamak mümkün. Siz de tatilinizde Urfa Kalesi’ni ziyaret ederek yapı hakkında daha detaylı bilgiler edinebilirsiniz.
  • Rizvaniye Cami: Balıklıgöl’ün ucunda yer alan caminin tek minaresi bulunuyor. Bölge Bizanslıların yönetimi altındayken caminin yerinde St. Thomas adında bir kilise olduğu biliniyor. Sonrasında Osmanlı döneminde 1716 yılında Rizvaniye Cami inşa ediliyor. Caminin mimari yapısı Balıklıgöl’ü zarif bir şekilde çevreleyerek oldukça etkileyici bir görünüm elde ediyor.
  • Tarihi Çarşılar ve Hanlar: Şanlıurfa’da bulunan tarihi han ve çarşılar bölgenin görülmesi gereken güzellikleri arasında yer alıyor. Şehir merkezindeki Tarihi Kapalı Çarşı kenti yakından gezmek isteyenler için ideal bir adres olarak öne çıkıyor. Çarşının içinde yer alan işletmelerden yöresel yiyecek, aksesuar, kıyafet gibi pek çok eşya bulabilirsiniz. Şehrin farklı noktalarında konumlanan çarşı ve hanları ziyaret ederek hem bölgeyi yakından inceleyebilir hem de gezinizden hatıra olarak saklayacağınız ürünler alabilirsiniz.
  • Halfeti: Bölgeyi ziyaret edenlerin uğraması gereken yerlerden bir tanesi olan Halfeti, ziyaretçilerine büyüleyici manzaralar sunuyor. Kayıp Kent veya Saklı Cennet olarak da bilinen alanın tarihi ve doğal güzelliklerini yakından incelemek için tekne turuna katılabilirsiniz. Aynı zamanda Halfeti'nin karada kalan kısımlarını gezerek bölgeyi keşfe çıkabilirsiniz. Halfeti’ye merkezden kalkan otobüsler, turlar ya da kendi aracınızla kolayca ulaşım sağlayabilirsiniz.
  • Bazda Mağaraları: Geçmişi 13. yüzyıla kadar uzanan bir taş ocağı olan Bazda Mağaraları, bölgede oldukça geniş bir alana yayılıyor. Bugünlerde turistik amaçlı geziler düzenlenen taş ocağı etkileyici bir görünüme sahip. Bölgedeki taşların üzerine yazılmış kitabeler ve tüneller ziyaretçilerin yoğun ilgisini görüyor.
  • Şanlıurfa Arkeoloji Müzesi: Tarih boyunca çok sayıda uygarlığa ev sahipliği yapan kentteki arkeoloji müzesi tatilinizde gidebileceğiniz noktalar arasında yer alıyor. 1969 yılında açılan ve 1987’de genişletilerek son halini alan Şanlıurfa Arkeoloji müzesi, konuklarını unutamayacakları bir yolculuğa çıkarıyor. Binlerce arkeolojik parçayı yakından görme fırsatı sunan müzeyi gezerek bölge hakkında yeni bilgiler öğrenebilirsiniz.
  • Harran: Tarih tutkunlarının Şanlıurfa ziyaretinde uğraması gereken yerlerden bir tanesi olan Harran, birçok farklı kültürden izler taşıyan ortamı ile benzersiz bir atmosfer sunuyor. Bölgenin kendine özgü coğrafyası ve içinde yer alan koni biçimli Mezopotamya evleri ilgi çekici bir görünüme sahip. Harran’a ister kendi aracınızla ister merkezden kalkan minibüsler ile rahatlıkla ulaşabilirsiniz.

Şanlıurfa’da Ne Yapılır?

Pek çok tatil planı yapan kişi gibi siz de “ Şanlıurfa'da ne yapılır? ” sorusunun yanıtını merak ediyor olabilirsiniz. Kentin kendine has dokusu, tarihi kalıntıları ve doğal güzellikleri ziyaretçilerine çok sayıda aktivite olanağı sağlıyor. Bölgenin etkileyici manzaraları doğa yürüyüşü yapmak isteyenlere büyüleyici ortamlar sunuyor.

Aynı zamanda Şanlıurfa'da yer alan doğal güzellikleri ve tarihi noktaları gezebileceğiniz turlar bulunuyor. İster günübirlik ister uzun süreli tatil yapmak isteyenler için bu turlar hem eğlenceli hem de bilgilendirici bir deneyim fırsatı sağlıyor. Şanlıurfa gezi turu seçeneklerinin yanı sıra Şanlıurfa'nın etkileyici mutfağı da konakladığınız süre boyunca enfes tatlar sizleri bekliyor.

Yöresel lezzetleri dünyaca ünlü olan bölgede deneyebileceğiniz çok sayıda lezzet bulunuyor. Ayrıca şehirdeki tarihi han ve çarşıları gezerek alışveriş yapabilirsiniz. Şanlıurfa'da kaldığınız sürede yapabileceğiniz bir diğer şey ise şehrin kültürünü yakından tanıyabileceğiniz sıra gecesi eğlenceleri oluyor.

Tatil planı yaparken gezmek istediğiniz yerleri ve katılmak istediğiniz aktiviteleri belirleyerek, geçirdiğiniz her anı özel kılabilir ve dolu dolu yaşayabilirsiniz.

Şanlıurfa’da Ne Yenir?

Şanlıurfa önemli yerleri gezmenin yanı sıra yöresel lezzetleriyle de ziyaretçilerine unutulmaz anlar yaşatıyor. Bölgenin dünyaca ünlü tariflerini restoranlarda veya sokak aralarındaki yerel işletmelerde deneyebilirsiniz. Yörenin acı ve tatlı yiyecekleri bir arada sunan mutfağında etli tarifler de önemli bir paya sahip.

Türkiye'nin genelinde tüketilen kebap, çiğ köfte gibi yemekler Şanlıurfa'da çok daha farklı bir tat sunuyor. Gurme lezzet arayışında olan ziyaretçilerin beklentilerini karşılamayı başaran birbirinden leziz tarifler geçirdiğiniz zamanları çok daha özel kılıyor. Geziniz boyunca kentin birçok noktasında yiyebileceğiniz çok sayıda kebap çeşidi mevcut.

Ciğer kebabı, patlıcan kebabı, haşhaş kebabı, Urfa kebabı gibi lezzetler tatilinize tat katmak için ideal. Kebap çeşitlerine ek olarak bölgedeki ustaların özenle hazırladığı lahmacunlar da ziyaretçilerin denemesi gereken tarifler arasında yer alıyor. Bölgenin en popüler yiyeceklerinden bir tanesi olan lahmacun, Şanlıurfa'da çok daha farklı bir lezzet sunuyor.

Ününü şehir sınırlarını aşarak ülke geneline taşıyan tariflerinden bir diğer olan çiğ köfte de bölgedeki yerel işletmelerde oldukça etkileyici bir tat bırakıyor. Urfa mutfağı sadece yemekleriyle değil tatlılarıyla da kendine hayran bırakıyor. Dünyaca ünlü baklava, yoğun lezzetiyle billuriye ve şerbetli tatlı sevenlerin vazgeçilmezlerinden şıllık tatlısı tatilinize renk katmaya aday.

Hem damaklarınızda eşsiz bir tat bırakacak hem de gezileriniz için enerji depolamanızı sağlayacak tatlıları kentin her noktasında deneme fırsatı yakalayabilirsiniz.

Şanlıurfa’ya Ne Zaman Gidilir?

” Şanlıurfa'ya ne zaman gidilir? ” sorusu kenti ziyaret etmek isteyen kişilerin en çok merak ettiği konulardan bir tanesi olarak öne çıkıyor. Karasal iklim koşullarının hüküm sürdüğü Şanlıurfa, ziyaretçilerine her mevsim farklı bir atmosfer sunuyor. Yazları sıcak ve kışları soğuk olan bölgede yapılacak aktiviteler de buna bağlı olarak şekilleniyor.

Yaz aylarında sıcaklığın oldukça yüksek seviyelere ulaşması şehrin önemli noktalarının gezilmesi, doğa yürüyüşleri gibi etkinlikleri zorlayıcı bir hale getirebiliyor. Bununla birlikte otellerin sunduğu spa ve havuz olanakları gün sonunda rahatlamanıza ve yorgunluğunuzu üzerinizden atmanıza yardımcı oluyor. Şanlıurfa'nın doğal güzelliklerini ve tarihi noktalarını gezmek isteyenler için bahar ayları oldukça ideal.

Özellikle Nisan ve Mayıs ayları tatilciler için elverişli koşullar sunuyor. Ortalama 20 - 25 derece sıcaklıkta olan bu aylarda bölgede gezinmek oldukça eğlenceli bir hal alıyor. Aynı zamanda Şanlıurfa'da yapılan festivaller de hava koşullarına uygun olacak şekilde düzenleniyor.

Genel olarak Nisan, Ekim, Kasım aylarında düzenlenen festivaller hem konuklarına keyifli anlar yaşatıyor hem de bölgenin kültürünü yakından inceleme fırsatı sunuyor. Siz de ziyaretinizde katılmak istediğiniz etkinlikleri planlarken hava şartlarını mutlaka değerlendirmelisiniz. Böylece tatilinizde istediğiniz aktiviteleri çok daha rahat bir şekilde gerçekleştirebilirsiniz.

Şanlıurfa Kalacak Yer

Güneydoğu Anadolu Bölgesi'nde yer alan ve kendine özgü yapısı ile yılın her dönemi binlerce ziyaretçiye ev sahipliği yapan Şanlıurfa'da çok sayıda konaklama opsiyonu bulunuyor. İster günübirlik ister uzun süreli konaklama ihtiyacınız için tercih edebileceğiniz otel seçenekleri çok sayıda hizmet ve konsept fırsatı sunuyor.

Geçirdiğiniz süre boyunca konforlu hissetmenizi sağlayan işletmeler havuz, spa, kablosuz internet, otopark, kahvaltı gibi çok sayıda hizmet sunuyor. Oteller arasında lüks tesislerden daha mütevazi alternatif işletmelere kadar her bütçe için ideal seçeneği bulmak mümkün.

Tatilinizde ister havuzlu otelleri seçerek kendinizi serin sulara bırakarak rahatlayabilir, isterseniz doğa ile iç içe vakit geçirebileceğiniz pansiyon seçeneklerini tercih edebilirsiniz. Bölgeyi gezmek için gelen ziyaretçilerin yanı sıra şifa arayışında olan çok sayıda kişi de bulunuyor. Bu amaçla gelen kişiler için kentte hizmet veren termal oteller ön plana çıkıyor.

Doğal kaynak suları ile vücudun rahatlamasını sağlayan termal otelleri tercih ederek yılın tüm yorgunluğunu üzerinizden atabilir ve enerji depolayabilirsiniz. Bu hizmetlerin yanı sıra balayı çiftleri, muhafazakar konseptli, hayvan dostu otel seçenekleri de bölgeyi ziyaret edenlerin konaklama için tercih edebileceği opsiyonlar arasında yer alıyor.

Otellerin fiyat seçenekleri sunulan hizmete, işletmenin konumuna, sezona ve daha birçok kritere göre farklılık gösteriyor. Geniş fiyat yelpazesi sayesinde ziyaretçiler yapmak istedikleri aktivitelere ve bütçelerine uygun konaklama seçeneğine kolay bir şekilde ulaşabiliyor. Siz de otellerin özelliklerine göz atarak bölgede geçirdiğiniz zaman diliminde kalabileceğiniz alternatifleri bulabilirsiniz.

Şanlıurfa Tatili için Öneriler

Şanlıurfa tatili planlaması yaparken belirli noktalara dikkat etmek birçok açıdan kazanım sağlamanıza yardımcı oluyor. Köklü tarihi, doğal güzellikleri ve çok sayıda olanağı ile konuklarına eşsiz deneyimler yaşatan şehire gitmeden önce yapmak istediğiniz aktiviteleri belirleyebilirsiniz. Kentte hizmet veren otel seçeneklerinden yararlanarak geçirdiğiniz süre boyunca istediğiniz konforu elde edebilirsiniz.

Şanlıurfa'da nerede kalınır ve ne yapılır gibi sorularına yanıt arayanlar için öne çıkan noktalardan bazılarını aşağıda bulabilirsiniz.

  • Otel alternatifleri arasında seçim yaparken gerçekleştirmek istediğiniz aktiviteleri göz önünde bulundurabilirsiniz. Bu aşamada hem otelin konumu hem de sunduğu hizmetler bakımından avantaj elde edebilirsiniz. Örneğin gitmek istediğiniz noktalara kolay ulaşım sağlayabileceğiniz otelleri seçebilirsiniz ya da vaktinizin büyük bir kısmını gezerek geçirecekseniz kararınızı pansiyonlardan yana kullanabilirsiniz.
  • Şanlıurfa tatili planlarken etkinlik listesini incelemek her anınızın dolu dolu geçmesini sağlıyor. Bölgede düzenlenen turlar, festivaller ve önemli noktalar için ideal zaman aralığının belirlenmesi sevdiklerinizle unutamayacağınız anılar biriktirmenize yardımcı oluyor.
  • Şanlıurfa tatilini önceden planlamak erken rezervasyon fırsatlarını beraberinde getiriyor. İstediğiniz konaklama alternatiflerine ve olanaklara ulaşmanızı kolaylaştıran bu fırsatlar tatilinizi de bütçe dostu fiyatlarla yapabilmenize imkan sağlıyor.
  • Yaz aylarında sıcaklık seviyesinin oldukça yüksek olduğu bölgede dış mekan aktiviteleri zorlayıcı olabiliyor. Bu duruma karşı hazırlıksız yakalanmamak için planlamanızı yaparken hava koşullarını göz önünde bulundurabilirsiniz. Böylece tatilinizde gerçekleştirmek istediğiniz etkinlikleri çok daha rahat bir şekilde tamamlayabilirsiniz.
Örnek Harita Görseli
Haritada gör

Popüler Oteller

Haftanın Otelleri
Kapadokya
Kıbrıs
Palandöken
Sapanca
Bolu
Kartepe
Antalya
Bodrum
Mardin
Gaziantep

Şanlıurfa Hakkında Sıkça Sorulan Sorular

Şanlıurfa'nın Mutlaka Görülmesi Gereken Yerleri Nerelerdir?

Şanlıurfa'nın inanç turizmi için oldukça tercih edildiği biliniyor. İnanç turizmi de aslında içerisinde kültür turizmini barındırıyor. Siz de Şanlıurfa ziyaretinizde bu turizmin içinde yer alabilirsiniz. Eski uygarlıklardan izler taşıyan ilk yerleşim yerlerinden biri olan Göbeklitepe 'yi mutlaka görmeniz gerekiyor. Aynı şekilde Balıklı Göl'ü ziyaret ederek anlatılan efsanelerin gerçekliğini yaşayabilirsiniz. Harran ilçesinde yer alan Harran Kalesi'ni, Bazda Mağaraları'nı, Kümbet Evleri de görmeniz tavsiye ediliyor. Şehrin ilçelerinde yer alan tarihin ilk camileri, kiliseleri, antik kentleri de gezilecek yerler arasında sıralanabilir.

Şanlıurfa'nın Neyi Meşhur?

Şanlıurfa neyi meşhur olarak biliniyor derseniz akıllara ilk önce fıstık yetiştiriciliği geliyor. Herkesin severek tükettiği fıstığın ülkemizdeki anavatanı elbette ki Şanlıurfa toprakları oluyor. Fıstık üreticiliğinde dünyada ABD ve Suriye'den sonra üçüncü olarak anılan Türkiye fıstığının büyük çoğunluğu Şanlıurfa'da yetiştiriliyor. Fıstıktan sonra et yemekleri ile bilinen Şanlıurfa'da meşhur Urfa kebabı harici olarak haşhaş kebabı, ciğer kebabı, tas kebabı, ciğer kavurması gibi et yemekleri de yapılıyor. Kuzu dolması, hindi dolması gibi yemekleriyle de ana yemeği zenginleştiren şehir, daha hafif yiyecekleriyle de biliniyor. Ekşi bakla, tatlı bamya, su kabağı gibi yiyecekler meşhur sebze yemekleri arasında yer alıyor. Köfte ve pilav çeşitleriyle alışılmışın dışında tatlar sunan şehir restoran lezzetleri tatlı alanında da oldukça iddialı. Peynirli kadayıf, peynirli helva gibi tatların yanında Hırtlevik isimli baklavalarından da mutlaka denemelisiniz. Bildiğiniz katmer de Şanlıurfa'da Urfa katmeri olarak hazırlanıp farklı bir lezzete dönüşüyor. Acı kahve, menengiç kahvesi gibi yöresel kahve lezzetlerini de deneyimlemeden Şanlıurfa gezisini tamamlamak olmaz.

Şanlıurfa'ya Ne Zaman Gidilir?

Karasal iklimin hüküm sürdüğü ve denizden uzakta yer alan Şanlıurfa, yaz aylarında oldukça sıcak günler geçiyor. Türkiye'nin en yüksek sıcaklık derecesinin temmuz ayında Şanlıurfa'da hissedildiği söylenebilir. Dolayısıyla turistik gezileriniz ve aktiviteleriniz için mevsim geçiş ayları yani ilkbahar ve sonbahar ayları ideal olarak görülüyor. Özellikle Nemrut Dağı'na çıkmak isteyen tatilciler için Mart, Nisan ayları öneriliyor.

Şanlıurfa'da Nerede Kalınır?

Şanlıurfa yüzölçümü olarak ve yapıları itibariyle büyükşehirlerden biri olarak anılıyor. Konaklama imkanları da bu sebeple gelişmiş özellikler gösteriyor. Şehir merkezindeki modern yapılarda inşa edilen 5 yıldızlı uygun Şanlıurfa otellerini tercih edebileceğiniz gibi tarihi yapıları da konaklama için seçebilirsiniz. Şanlıurfa haritası içerisinde restorasyonlarla konaklamaya uygun hale getirilen konukevleri ve diğer yapılar büyük ilçelerde ziyaretçilerini bekliyor. Dizi çekimlerinde dahi kullanılan tarihi konaklar bugün konaklama birimi olarak hizmet veriyor.

Şanlıurfa'da Alışveriş Nerede Yapılır?

Şanlıurfa'da alışveriş için büyükşehirlerde olduğu gibi alışveriş merkezlerini tercih edebilirsiniz. Bunun yanı sıra tarihi çarşıları da bulunan şehir Bedesten Çarşısı, Sipahi, Koltukçu, Kazancı ve Kasap pazarıyla meşhur olarak görülüyor. Yöresel alışverişlerinizi yapabileceğiniz yerler arasında da Hüseyniye Çarşıları, Kınacı ve Pamukçu pazarı yer alıyor. Sipahi'de halı ve kilimler, Bedesten'de yöresel kıyafetler ve örtüler satın alabilirsiniz. Hüseyniye'de bakır ürünler, Kınacı ve Pamukçu pazarında ise kuyumcuları bulabilirsiniz. Bu pazar ve çarşılar etrafında yer alan baharatçılardan da Urfa'ya özgü acı biberler alabilirsiniz.