Şanlıurfa’ nın Osmanlı döneminden kalma tarihi hanları ve çarşıları eski ticaret merkezi olan Gümrük Han civarında yoğunluk göstermektedir. Şanlıurfa Tarihi Kapalı Çarşı’ sı içinde yer alan besten, Gümrük Hanı’ nın güneyine bitişik olarak 1562 yılında inşa edilmiştir. Kapalı çarşı şeklindeki Bedesten, düzgün kesme taşlardan inşa edilerek yapılmıştır.
Doğuda Han Önü Çarşısı’ na açılan ana kapısı, Sipahi Pazarı’ na açılan Batı kapısı, Pamukçu Pazarı’ na açılan güney kapısı ve Gümrük Hanı’ na açılan kuzey kapısı olmak üzere 4 adet kapısı bulunmaktadır kapalı çarşının.
Çarşıda sağlı sollu iki sıra halinde uzayan dükkânlarda yöresel giysi ve aksesuarların satıldığı çarşı olarak kullanılmaktadır. Şanlıurfa Bedesteni Anadolu’ da otantik değerini yitirmeyen ender çarşılardan biridir de. Sadece yerli halk değil dünyanın dört bir tarafından gelen insanlar tarihi çarşıda alışveriş yaparak gezmektedir.
Sipahi Pazarı, Gümrük Hanı’ nın batısına bitişik olarak inşa edilmiş, kapalı bir çarşıdır. Gümrük Hanı ile aynı zamanda hana gelenlerin hayvanlarının barınması için yaptırılmış olduğu tahmin edilmektedir. Düzgün kesme taşlardan inşa edilmiş kuzey-güney istikametinde beşik tonozla örtülüdür. Dört kapısı vardır. Çarşı günümüzde Halıcılar Çarşısı olarak kullanılmaktadır.
Bakırcılar Çarşısı, her biri 15’ er çapraz tonozla örtülü iki kapılı çarşıdır. Çarşı, 1887 yılında Hartavizâde Hüseyin Paşa tarafından yaptırılmıştır. Çarşılarda sağlı sollu dükkânların kapılarının üzerinde karşılıklı olarak aydınlatma pencereleri yer alır. İnşa edildiği yıllarda halı, kilim, keçe ve benzeri yaygıların satıldığı yer olarak kullanılmıştır.
Bir ara yemenici pazarı olarak kullanılmış ve son olarak bakırcı esnafına tahsis edilmiştir. Kınacı Pazarı, Mençek Hanı’ nın batısında yer alan ve kuzey güney istikametinde uzanan bu çarşının kuzey kesimi beşik tonozla örtülü, güney kesiminin üzeri açıktır. Pamukçu, Kınacı Pazarı’ nın batısına paralel olarak uzanan, beşik tonozla örtülü bir çarşıdır.
Kuyumcu ve elbiseci esnafı tarafından kullanılmaktadır.