Çorum’ un 53 km güneydoğusunda bulunan Şapinuva, Hitit Devleti’ nin önemli idaresi merkezlerinden biri olmuş. Önemli bir askeri ve dini merkez olan Şapinuva şehri, o dönemlerde siyasi ve coğrafi konumu dolayısıyla oldukça stratejik bir noktada yer alıyordu. Tokat
Masat Höyük kazılarında Şapinuva ile ilgili büyük krallığa ait bir mektup ele geçirilmiş. Söz konusu mektupta; Bu tablet size ulaşınca, 1701 askeri ishupittadan acele olarak sevk ediniz ve onları iki gün içerisinde Şapinuva şehrine, majestenin huzuruna getiriniz’ ifadeleri bulunuyor.
Bu mektuptan da anlaşıldığı üzere Şapinuva, Hitit kentinin önemli bir idari merkeziymiş tarih sahnesinde. Bölgede ele geçirilen yazışmaların büyük bir çoğunluğu Şapinuva’ nın büyük kralına ve kraliçesine gönderilmiş mektuplardan oluşuyor. Dolayısıyla Şapinuva, bir kraliyet çifti tarafından yönetiliyormuş.
Bunun yanı sıra şehir, ordu komutanlığının ve sürekli olarak askerin hazırda bulunduğu bir şehirmiş aynı zamanda. Oldukça geniş bir alana yayılan Şapinuva’ da, iki Fırtına Tanrısı adına ayrı ayrı yapılmış iki tapınak, kraliçe sarayı, ordu komutanlığı ve belediye teşkilatı gibi önemli kurumlar yer alıyormuş.
Tüm bu verilerden, Şapinuva’ nın ne denli teşkilatlı bir şehir görünümünde olduğu anlaşılıyor. Eğer bir gün yolunuz Çorum’ a düşerse, Şapinuva’ yı da mutlaka görün. Şimdiden keyifli bir tatil geçirmenizi dileriz.