Sardes Antik Kenti, Manisa’da yer alan, bugüne kadar iyi bir şekilde korunarak gelmiş önemli bir tarihi mekan olarak göz dolduruyor. Kültürel, tarihsel ve dini açıdan büyük bir öneme sahip olan Sardes Antik Kenti, haftanın her günü ziyarete açık olmakla birlikte, yaz ve kış aylarında farklı saatlerde ziyaretçi kabul ediyor. İçerisinde;
gibi detaylara sahip olan antik kent, birçok uygarlığa ev sahipliği yapmış olmasıyla öne çıkan kültürel miraslardan biri.Antik kentte en çok dikkat çeken yapılardan biri Hamam – Gymnasion Kompleksi. Bu yapı bünyesinde spor alanı, hamam ve avludan oluşan üç bölüm barındırıyor. Dünyanın en büyük üçüncü havrası olma özelliğine sahip olan sinagog ise dini anlamda oldukça önemli bir kalıntı. Bu sinagogda ibadet öncesi temizlik için çeşme, Tevrat konulması için mermer bir masa ve cemaat için ayrılan bir oturma alanı bulunuyor.
Depremlerin etkisiyle oldukça zarar gören Artemis Tapınağı ise günümüzde yalnızca iki sütundan ibaret. Bu tapınak, Hristiyanlığın kabulüne dek oldukça önemli bir tapınak olarak tarihte yer alıyor. Lidya Tümülüsleri ise Bin Tepelerde bulunuyor. Bu tümülüslere yalnızca devletin önde gelen isimleri ve soylular gömülü bulunuyor. Kentin ana caddesi olarak kabul edilen Roma Caddesi’nde ise Bizans dönemine ait dükkanlar bulunuyor. Bu dükkanların ısıtmaları termal sıcak suyla yapılıyor. Bu noktada Sardes Antik Kenti, termal suyu ısıtma için kullanan ilk kent olma özelliğine sahip olmasıyla öne çıkıyor. Salihli Gezilecek Yerler ve Tarihi Mekanlar açısından zengindir.
Zamanında Lidya’nın başkenti olan Sardes Antik Kenti nerede diye soracak olursanız Sardes, Manisa’nın Salihli ilçesinde bulunan Sart’ta yer alıyor. Salihli’nin merkezine yalnızca 9 kilometrelik mesafede bulunan Sardes Antik Kenti’ne
Ziyaretçiler bu bölgenin kesinlikle görülmesi gereken yerler listenizde yer alması gerektiğini düşünürken, restorasyon işlemleri esnasında tarihsel dokunun korunduğunu belirtiyorlar. Salihli otelleri konum olarak size uygun olacaktır.
Sardes Antik Kenti’nde sistemli olmak üzere kazılar ilk kez 1910 yılında Amerikalılar tarafından yapılmış olsa da antik kentin büyük bir kısmının henüz ortaya çıkarılmamış olduğu düşünülüyor. Kazı çalışmaları sonucunda Sardes Antik Kenti’nin, özellikle Roma ve Bizans döneminde önemli bir yerleşim bölgesi olduğu görülüyor. Sardes Antik Kenti tarihçesi göz önünde bulundurulduğunda göze çarpan noktalardan biri, birçok medeniyete ev sahipliği yapmış olmanın yanı sıra bölgede bunun açıkça görülebilir olması.
Tarih boyunca Lidyalılara, Perslere, Bergama Krallığına, Roma’ya ve Bizans’a ev sahipliği yapan Sardes Antik Kenti, Lidyalıların parayı ilk kez bastığı yer olma özelliğiyle dikkat çekiyor. Lidya Döneminde; Sardes, bölgede yapılan tarım, hayvancılık ve altın madenciliği sayesinde epey zengin bir şehir haline gelirken, Bizans döneminde ise ulaşım, ticaret ve idari anlamda önemli bir konum olma özelliğine sahip oluyor. Sardes Antik Kenti hakkında dikkat çeken özelliklerden bir diğeri de İran’da yer alan Susa Antik Kenti’ne kadar uzanan 2.400 kilometre uzunluğundaki Kral Yolu’nun Sardes’ten başlaması. İlgi toplayan detaylardan bir diğeri ise, antik kente yapılmış olan kanalizasyon sisteminin yaklaşık 2.600 yıl önce ünlü matematikçi Thales tarafından yapılmış olması.
Sardes Antik Kenti hakkında bilgi edinmek ve çeşitli medeniyetlere ev sahipliği yapmış antik kentin kalıntılarını görmek için bölgedeki turlara katılabilirsiniz. Rehber eşliğinde veya kendi başınıza bu antik kenti gezerek tarihsel, kültürel, mimari ve dini anlamda çok daha detaylı bilgiye sahip olabilir, keyifli bir tarih yolculuğuna çıkabilirsiniz.