Türkiye'nin en kuzey ucu olarak bilinen Sinop İnceburun'a yakın bir konumda yer alan Sarıkum Longoz Ormanı, sazlıkların arasına gizlenmiş sularıyla ziyaretçilerine adeta doğal görsellik şöleni yaşatıyor. Sarıkum Gölü ve çevresindeki ormanlarla birlikte 1991 senesinde 1. Derece Doğal Sit Alanı kapsamında koruma altına alınmış.
1987 yılından beri de Tabiat Koruma Alanı mertebesinde olan Sarıkum Longozu, kuşların göç rotalarının üzerinde bulunmasıyla Acarlar Longozu'na benzer bir ekosisteme sahip.
Bölgede tespit edilen 233 kuş türü, dikkuyruk ördeği ve orman kartalı gibi önemli su kuşu türlerini de kapsamakta. Çeşitli türde sürüngenler ve etçil hayvanlar da Sarıkum Longozu ekosistemine dahil oluyorlar.
Eşsiz doğa manzaraları ve çeşitli türden hayvan, bitki ve balıkları görme fırsatı, Sarıkum Longoz Ormanlarını zamanla talep gören bir turizm bölgesi haline getirdi. Fakat ülkemizde İğneada ve Acarlar kadar bilinmediğinden ve içerisinde çok sayıda tesis barındırmadığından dolayı adından pek bahsedilmiyor.
Yapacak aktiviteler ve tesisler bakımından diğer longoz ormanları kadar imkan sunmasa da, Sarıkum Longozunun doğal güzellikler bakımından aşağı kalır hiçbir yanı yok. Sazlıklar arasında yüzen ördekler, farklı türden balıkların göl üzerinde sıçrayışları, ağaçların güzelliği ve etkileyici bitki türleri adeta bütünlüklü bir doğa harikasını oluşturuyorlar.
Bir longoz ormanına geldiğinizi tam anlamıyla hissedebiliyorsunuz.
Bölgeye de adını veren Sarıkum Gölü, aslında eski bir körfez. Fakat uzun yıllar ve doğal değişimler sonucunda aşınmalara uğrayarak denizle bağlantısı kesilmiş. Özellikle rüzgarların sebep olduğu doğal aşınım, rüzgar şiddetinin de artmasıyla gölün denize aktığı kısmı kıyı kumullarıyla tıkamış durumda.
Daha sonrasındaysa göl, uzun yıllar boyunca dönemsel olarak denizle karışarak bildiğimiz longoz ormanı döngülerini meydana getirmiş. Sarıkum Longozunda bahsettiğimiz bu döngü hala belli şartlar altında gözlemlenebiliyor. Buradaki en önemli kriterse göl ve deniz arasını kapatan kıyı kumlarının yıl içerisindeki hareketi.
Sarıkum Longozu doğal değerler bakımından Acar Longozuyla benzer özelliklere sahip. Kuşların göç rotalarının üstünde bulunması sebebiyle oldukça önemli bir nokta. Sarıkum Longozu üzerindeki göç rotasında yol alan bazı kuşlar, ihtiyacı olan besinleri sadece longoz ormanı tabiatında bulabiliyorlar. Bu yüzden genel anlamıyla içerisinde yaşamayan kuş türlerine göç dönemlerinde rastlamak mümkün.
Sarıkum Gölünü ve etrafındaki çeşitli doğal oluşumları kapsayan Sarıkum Tabiatı Koruma Alanı, uzun zamandır ciddi bir çölleşme tehdidiyle karşı karşıya. Longozlardaki su döngüsünü sağlamakta önemli rol oynayan Sarıkum Gölünde hareket eden bazı kumlar toprağın sağlamlığı için tehdit oluşturuyor. Bu yüzden günümüzde de Sarıkum Köyünde yaşayan çok az yerli halk bulunuyor.
İkinci bir tehditse su ve çevre kirliliği yüzünden doğaya verilen hasarlar. Longoz ormanlarının ekosistemleri çok kırılgan ve özel oldukları için maalesef beşeri faktörlere karşı oldukça savunmasız. Doğanın böylesine bir tehlikeyi atlatabilmesi için yapılabilecek en iyi şey her zaman doğayı temiz tutmak ve olduğu gibi bırakmak.
Çünkü doğa, karşılaştığı her türlü değişime bir şekilde ayak uydurabilecek özelliklere sahip fakat insanlar değiller. Doğaya zarar vererek aslında en çok kendimize zarar verdiğimizi sadece longoz ormanlarında değil, pencereden dışarıda duran bir ağaca bakarken de unutmamak gerek. Çevre kirliliği telafi edilemez noktalara ulaşmadan önce doğanın değerini kavramak gerek.
Çünkü doğaya saygı göstermenin, kendimize saygı göstermemizden pek de farklı olduğu söylenemez.
Aslında Sarıkum Longozlarında doğal güzelliklerin ve manzaraların tadını çıkararak yürüyüşler yapmak dışında pek fazla aktivite yer almıyor. Yazımızın başında da değindiğimiz gibi tesisler bakımından Acarlar veya İğneada Longozları gibi imkanlar sağlamıyor. Fakat Sarıkum Longozu tam olarak kafa tatili yapmak, doğayla iç içe ve sessizce vakit geçirmek için biçilmiş kaftan.
Orman içerisinde birbirinden güzel manzaraları fotoğraflayabilir, kuşların şarkıları eşliğinde iyi vakitler geçirebilirsiniz. Bu yönden doğa yürüyüşü için elverişli olduğunu söyleyelim.
Eğer kamp veya piknik gibi aktiviteler arıyorsanız da Sarıkum Tabiatı Koruma Alanı, ziyaretçilerine farklı alternatifler sunuyor.
Doğa Yürüyüşü: Sarıkum Longozunda yapabileceğiniz doğa yürüyüşü, benzersiz bir deneyim olabilir. Ormanda kuşların seslerinin size eşlik etmesi huzur dolu ve dinlendirici anlar geçirmenize olanak saplamakta. Yürüyüşünüz sırasında orman içerisinde yer alan çok sayıda böcek ve kelebek türlerini de keşfedebilirsiniz.
Fotoğrafçılık: Manzaraların ve doğanın Sarıkum Longozlarındaki güzelliğinden fazlaca bahsettik. Güneş ışıklarının ormana vurması sonucunda doğanın büründüğü farklı tondaki renkler, tıpkı canlı bir yağlı boya tablosuna bakmak gibi. Fotoğraf çekmeyi seven herkesi tatmin edecek nitelikler Sarıkum Longozlarında fazlasıyla bulunuyor. Ölümsüzleştirilmeye değer o kadar güzellik arasından istediğinizi seçebilirsiniz.
Kuş Gözlemciliği: Ormanda yer alan farklı tür kuşları yürüyüş yaparken görmeniz mümkün. Fakat gözlemcilik hobinizi bir kademe üste taşımak isterseniz Sarıkum Gölü çevresinde kuş gözlemi için kurulmuş seyir alanları yer alıyor. Bu noktalardan gerçekleştireceğiniz gözlemlerle baş döndürücü güzelliklere sahip yüzlerce kuşu tanıma fırsatı elde edebilirsiniz.
Kamp: Longozun içerisinde kamp imkanı bulunmasa da Sarıkum Gölü çevresinde kamp yapılabiliyor. Virüs salgını yüzünden bazı kısıtlamaların olduğunu belirtelim. Normal zamanlardaysa iklim olarak sıcak yaz aylarında bile konfor elde etmeniz mümkün. Kampçılar için tek eksi yanı içerisinde yer akan tesislerin yetersizliği oluyor.
Bu yüzden kamp yapmak isterseniz yanınıza ihtiyaçlarınızı getirmeyi unutmayın. Zira yakınlarda alışveriş yapmak için bir nokta da bulunmamakta.
Piknik: Bahsini ettiğimiz kamp alanları yakınlarında piknik de yapılabiliyor. Bölgede bulunan tesis eksikliğini piknik yaparak lehinize çevirebilirsiniz. Bölgeyi keşfederken dinlenmek için kendi yerinizi bulup doğanın huzurunda keyifli vakitler geçirebilirsiniz.
Longoz ormanının ve Sarıkum Gölü'nün dahil olduğu alan genel olarak Sarıkum Tabiatı Koruma Alanı olarak anılıyor.
Eğer şahsi aracınızla ulaşım sağlayacaksanız Sinop'un merkezine bağlı olan Sarıkum Köy Yolunu kullanabilirsiniz. Sinop - Ayancık karayolunun yaklaşık 19km sonrasında tabelaları gözükmeye başlıyor.
Otobüsle ulaşım tercih edecekseniz de Sinop'ta bulunan Sarıkum ulaşım araçlarını kullanabilirsiniz.
Sarıkum Gölüyle birlikte harika bir bütünlük sağlayan longoz ormanı, doğayla baş başa kalabileceğiniz en iyi yerlerden biri. Çevreyi kapsayan Sarıkum Tabiatı Koruma Alanında, faklı doğal güzellikleri keşfedebilir, huzurlu vakitler geçirebilirsiniz. Ayrıca Sinop içerisinde de gezilmeye değer müzelerin olduğunu belirtelim.
Hepsini bir arada yapmanız için uygun fiyatlı konaklama önerilerimiz için Sinop Otellerini sizin için derledik.
Hamsilos Tatil Köyü, hem konforlu hem de doğayla iç içe konaklamak isteyenler için oldukça elverişli. Plaja 2dk yürüme mesafesinde yer alıyor ve odalarda ücretsiz internet hizmeti bulunuyor. 10. 000 m2 alan içerisine kurulmuş olması, ziyaretçilerini Karadeniz'in mavisi ve doğanın güzelliğiyle karşılamasını sağlıyor. Yemek hizmetlerinin de gayet lezzetli olduğunu belirtelim.
Sinop Havalimanına da 2km uzaklıkta bulunması ulaşım kolaylığı açısından oldukça elverişli. Sadece doğal güzellikleri görmek için tatile çıkmayı planlıyorsanız, doğayla iç içe konaklama imkanı sunan tatil köyü sizin için doğru adres olabilir.
Kuzey Otel, 2019 yılında 10 tane odasıyla hizmete açılmış, yeni ve başarılı bir konaklama seçeneği. 1+1 dairelerin sık olması tek başınıza veya iki kişilik yaptığınız gezilerde ihtiyaçlarınızı karşılayamaya yetebilir. Merkezi konumu sayesinde Sinop içerisinde yer alan diğer doğal alanları ve müzeleri de görebilirsiniz.
Odaları geniş ve içerlerinde mutfak alanı da yer alıyor. Aynı zamanda rahat koltukları ve parke dizaynları sayesinde rahat hissedebilirsiniz. Konumundan longozlara ulaşmak isterseniz de merkezde yer alan toplu taşıma araçlarından yararlanabilirsiniz.
Hamsilos Koyu ve İnceburun kavşağında, denize sıfır bir konumda yer alan Akliman Apart, ailecek konaklamak için oldukça uygun. Kendine ait bir bahçesi var ve kahvaltı, yemek gibi hizmetler sunuluyor. Apart içerisinde aynı zamanda çeşitli aktiviteler yapabileceğiniz oyun odaları ve teras da yer alıyor.
Sinop merkezine 15dk mesafede yer almasıyla doğayla iç içe olsun ama şehirden de uzak olmasın diyenlerin doğru adresi olabilir. Eğer özel aracınız varsa longozlara kolaylıkla ulaşım sağlayabilirsiniz ve herhangi bir otopark sorunuyla da karşılaşmazsınız. Toplu taşıma tercih edecekseniz belirli bir mesafe yürümeniz gerekmekte.
Apartın ek olarak evcil hayvanı olanlar için çeşitli olanaklar sağladığını da ekleyelim.
Özellikle tek ve iki kişilik konaklamalarda yeterli olan Aydın Pansiyon, sade bir dizayna ve kendi yemeklerinizi hazırlamanıza olanak sunan bir mutfağa sahip. Mutfak içerisinde buzdolabı, set üstü olacak ve mutfak eşyaları bulunuyor. Uydu yayınlı televizyon, eşya dolabı ve balkonsa tesisin diğer standart özelliklerinden.
Ayrıca ücretsiz otopark ve internet olanağı bulunduğunu da hemen söyleyelim. Sinop merkeze 5km, sahile de 400m uzaklıkta olan bir konuma sahip. Ek olarak 24 saat hizmet veren resepsiyonu araç kiralamak isterseniz de yardımcı oluyor. Konaklamanız sırasında dilerseniz apartın barbekü olanaklarından da yararlanabilirsiniz.