Aksaray-Kayseri güzergahının Nevşehir sınırları içerisinde yer alan Ürgüp Sarıhan, Avanos’ un 4 km güneybatısında bulunuyor. Selçuklu Sultanı İzzettin Keykavus döneminde inşa edilmiş olan Ürgüp Sarıhan, ismini ise yapı malzemesi olarak sarı, pembe ve devetüyü renginde, fazlasıyla düzgün kesme taşların kullanılmasından dolayı alıyor.
1249 yılında 2000 m2’ lik bir alan üzerine kurulmuş olan Ürgüp Sarıhan, 13. yüzyıl Selçuklu mimarisinin en güzel örneklerinden biri. Kapadokya coğrafyasında, İpek Yolu üzerinde bulunan Ürgüp Sarıhan, yüksek duvarlardan meydana gelen tek katlı bir yapı. Ürgüp Sarıhan, büyük ve görkemli bir giriş kapısına sahip.
Yapıya dekoratif bir görünüm kazandıran anıtsal portalin ve iç portalin kapı kemerlerindeki iki renkli taşlar ise göze çarpan detaylardan. Üstü açık ön bölümünde geniş bir avlunun yer aldığı Ürgüp Sarıhan’ ın biri açık, diğeri kapalı olmak üzere iki bölümü var.
Avlunun sağ tarafında kışlık odalar, sol tarafındaki 7 sütun arasında ise yazlık odalar bulunuyor. Avlunun arka tarafındaki kapalı bölüm ise gelen misafirlerin atlarının bağlandığı yer olarak kullanılıyormuş. Yapının merdivenle çıkılan üst kısmında da küçük bir mescit yer alıyor.
Selçuklunun yaptırdığı son kervansaray olma özelliği taşıyan Ürgüp Sarıhan, 1991 yılında restore edilerek orijinal haline getirilmiş. Ürgüp Sarıhan, ilk Kapadokya seyahatinizde ziyaret etmeniz gereken yapılardan biri. Şimdiden keyifli bir tatil geçirmenizi dileriz.