MTA Tabiat Tarihi Müzesi, ülkemizde kurulmuş ilk doğa ve tabiat müzesi olarak bilinir. MTA Tabiat Tarihi Müzesi 1935 yılında Gazi Mustafa Kemal Atatürk'ün talimatıyla kurulmuştur. Maden Tetkik Arama Genel Müdürlüğü'ne bağlı olan Tabiat Tarihi Müzesi 7 Şubat 1968'de bilim insanlarına ve halkın hizmetine açılmıştır.
MTA'nın kurulduğu ilk günden bugüne kadar yapılmış olan tüm jeolojik, mineralojik ve paleontolojik araştırmalar ve kazılarda ele geçirilen tüm materyaller burada olup bilim insanlarına kapılarını açmaktadır.
Tüm bunlara ek olarak da yurdumuzda hizmet veren üniversitelerimizin arkeoloji gibi ilgili tüm bölümler tarafından yapmış olan bilimsel çalışmalar sonucunda elde edilen materyaller de burada sergilemektedir. Sergilenen bu materyallerin toplamı yaklaşık olarak 10. 000 adeti bulmaktadır. MTA Tabiat Tarihi Müzesi'nin teşhir edilemeyecek olan 75.
000 adet buluntu ise müzenin depolarında güvenli bir şekilde saklanmaktadır. Günümüzde halkın ziyaretine açık olan MTA Müzesi, yeryüzünün tüm bilimlerinin tüm dönemlerine ait her türden materyal saklanmakta ve korunmaktadır.
Ayrıca bu materyaller içinden en seçkin örnekler uluslararası standartlara uygun bir şekilde, bilimsel ve eğitimsel amaçlara hizmet verecek şekilde sergilenmesi burayı alanında son derece önemli olan bir müze haline getirmiştir. MTA Tabiat Tarihi Müzesi yetişkinler kadar miniklerin de ilgi gösterdiği bir müzesidir. Yıl içinde yaklaşık 40. 00-50.
000 kişi tarafından ziyaret edilen müzedeki her birim profesyonellerin ellerinden geçmektedir. Müze çalışanları tarafından dönem dönem tanıtım amaçlı broşürler, kitapçıklar basılarak halka ve bilim insanlarına dağıtılmaktadır.
Sadece basılı yayınlar değil yer bilimleri ile alakalı bütün bilimsel disiplinler üzerine konferanslar düzenleyerek, film ve slayt gösterileri organize ederek hem ilk ve orta öğretim kurumlarının öğrencilerine hem de üniversite öğrencilerine eğitimsel ve bilimsel katkı sağlamaktadır.