Y. Terziyan adlı bir Ermeni mimar tarafından 1912-1914 yılları arasında inşa edilen Şehremaneti Sanat ve Edebiyat Kütüphanesi, Kadıköy’ ün Haydarpaşa Rıhtım Caddesi üzerine, Beşiktaş Vapur İskelesi’ nin tam karşısında bulunuyor. Mimari kimliğinin yanı sıra, pek çok tarihi olaya tanıklık etmiş olmasıyla dikkat çeken Şehremaneti Sanat ve Edebiyat Kütüphanesi, I.
Ulusal Mimarlık Dönemi’ nin önemli eserlerinden biri olma özelliği taşıyor. 1869 yılında İstanbul’ da Belediye Nizamnamesi yapılarak, şehir 14 daireye taksim edilmiş. Osman Hamdi Bey de 13. daire olan Kadıköy’ ün ilk Belediye Başkanı olmuş. Sonrasında ise İstanbul Belediye Teşkilatı 1877 yılı itibariyle genişlemiş ve Kadıköy 18. daire olmuş.
1912 yılında da, Y. Terziyan, Kadıköy’ e yeni bir şehremaneti binası yapmaya başlamış. Şehremaneti Sanat ve Edebiyat Kütüphanesi, tüm bunların öncesinde de farklı tarihi olaylara şahitlik etmiş. Osmanlı İmparatorluğu’ nun I.
Dünya Savaşı’ nda mağlup olmasından sonra ülkenin her tarafı düşman orduları tarafından istilaya uğramış, İngilizler de Şehremaneti binasının önüne barakalar kurup, askerlerini yerleştirmişler. 22 Mayıs 1919 tarihinde ise Yunan ordusunun İzmir’ e çıkışını protesto etmek için halk yine Şehremaneti binası önünde toplanmış.
Binanın balkonundan Hüseyin Suat Bey, Ahmet Kemal Bey, Fahrettin Hayri Bey, Münevver Saime, Halide Edip gibi isimler heyecanla halka hitap etmişler.
Tüm bu olaylar geride kaldıktan sonra, Kadıköy Kaymakamlığı binası, Belediye Başkanlığı binası olarak kullanılan Şehremaneti binası, Belediye Başkanlığı hizmetlerinin Söğütlüçeşme’ deki ana binaya taşınmasının ardından, sanat ve edebiyat kütüphanesi olarak hizmet vermeye başlamış. Şehremaneti Sanat ve Edebiyat Kütüphanesi, Ocak-Ağustos 1995 tarihleri arasında restore edilerek bugünkü halini almış.
Eğer yolunuz bir gün Kadıköy’ e düşerse, Şehremaneti Sanat ve Edebiyat Kütüphanesi’ ni de görmeyi ihmal etmeyin. Şimdiden keyifli bir tatil geçirmenizi dileriz.