Neredekal Turizm Seyahat Acentası Belge No: 7301
Neredekal.com
Üyelik
Giriş Yap
Üye Ol
Siirt Gezi Rehberi
Tümünü gör (1 Fotoğraf)
Aktiviteler
Mekanlar
Gezilecek Yerler
Popüler Oteller

Siirt Gezi Rehberi

Anadolu'nun ilk yerleşim yerlerinden biri olan Siirt , tarih boyunca çeşitli uygarlıklara ev sahipliği yapmasıyla biliniyor. Mezopotamya ve Anadolu'nun kesişiminde yer alan şehrin tarihi Cilalı Taş Devri'ne değin dayanıyor. Siirt gezi rehberi yazısını inceledikten sonra detaylı bilgilere sahip olup siz de şehrin bugünkü halinde tarihi tekrar yaşayabilirsiniz.

Siirt Hakkında

Toplamda 5. 717 km alana inşa edilen şehir Cilalı Taş, Bakır, Tunç, Roma, Bizans ve İslam medeniyetlerinden Yakın Çağ'a uzanan tüm dönemlerde yerleşim yeri olarak kabul ediliyor. 3500 yıl öncesinde inşa edildiği bilinen Akabe Yolu da Siirt'te bulunuyor. 12. yy. 'dan miras olarak kalan, Anadolu Selçuklu Devleti hükümdarı II.

Mahmut tarafından yapılan Ulu Cami de yine bu güzide şehirde yer alıyor. Siirt tarihi , şehrin kültürel mirasıyla oldukça zenginleşiyor. Değişim ve yeniliklerle bugünkü halini alan şehrin 7 ilçesi bulunuyor. Siirt hangi bölgede diye sorarsanız Güneydoğu Anadolu Bölgesi'nde kalıyor.

Tam olarak Siirt nerede diye merak ederseniz Güneydoğu'da Bitlis, doğuda Van, batıda Batman, güneyde Mardin komşu illeri arasında yer alıyor. Doğal güzellikler ve tarihi yapılarıyla bilinen Siirt turizm açısından yıldan yıla gelişme gösteriyor. Kalker oluşumlu Botan Mağaraları şehrin en eski yapılarından biri olarak biliniyor.

Billoris Kaplıcaları ise sağlık turizmini geliştiren doğal güzelliklerden biri olarak yer alıyor. Botan Çayı'na dökülen kaplıca suları içeriğindeki sodyum, kalsiyum, sülfat, klorür elementleriyle eklem ağrısı çeken hastalar için ve ameliyat sonrası ağrıları için iyileştirici özellikler taşıyor. Kormas yani İnce Kaya Kalesi de Siirt'i kültür mirasıyla zenginleştiren noktalardan biri olarak anılıyor.

Kalenin Bizanslılar tarafından yaklaşık bin yıl önce inşa edildiği tahmin ediliyor. Balkan ilçesinin Derzin Köyü'nde yer alan Derzin Kalesi'nin inşa tarihi belirlenemiyor ancak yapım tarzı ve mimari tasarımıyla Bizans yapılarından biri olduğu tahmin ediliyor. Siirt'i ziyaret etmeye değer kılan yapılardan biri ise 18. yy.

'da inşa edilen İsmail Fakirullah Türbesi oluyor. Kişinin öğrencisi tarafından ekinoks tarihlerinde yani 21 Mart ve 23 Eylül tarihlerinde türbenin baş kısmı güneş alacak şekilde yapılıyor. Eserin maketi ise İstanbul Miniatürk müzesinde bulunuyor. Aynı zamanda türbe 2015 UNESCO Dünya Mirası Geçici Listesi'nde yer alıyor.

Dolayısıyla Siirt'te tarihi ve kültürel miras şehrin her yanında sizlere eşlik ediyor.

Siirt Harita ve Yol Tarifi

Siirt'e nasıl gidilir diye düşünüyorsanız şehre doğrudan ulaşım yalnızca kara yolu bağlantısı ile sağlanıyor. Kara yolu dışındaki alternatifleri komşu şehirlere ulaşarak değerlendirebilir, komşu şehirlerden Siirt'e araba kiralayarak ya da otobüs seferleriyle varabilirsiniz. Örneğin; Diyarbakır'a kadar gelen Güney Kurtalan Ekspresi'ni kullanarak Ankara'dan Diyarbakır'a ulaşabilirsiniz.

Güney Kurtalan Ekspresi; Kayseri, Sivas ve Malatya şehirlerinde durduğu için bu illerden de hareketle Diyarbakır'a ulaşabilirsiniz. Diyarbakır'dan 180 kilometre uzaklıkta yer alan Siirt'e yaklaşık 3 saatte ulaşabilirsiniz. Hava yolunu kullanmak istiyorsanız en yakın iki havaalanından biri olan 180 kilometre uzaklıktaki Muş'ta bulunan havaalanını kullanabilirsiniz.

Ayrıca 200 kilometre uzaklıktaki Diyarbakır Havaalanı'nı kullanarak Siirt'e yaklaşabilirsiniz. Havaalanlarından araç kiralama yöntemiyle yolculuğunuzu devam ettirebilirsiniz. Özel araçla veya otobüs seferleriyle de karayolundan ulaşım sağlayabilirsiniz. Örneğin; İstanbul'dan hareketle Siirt yol tarifi Ankara-Mersin-Gaziantep rotası üzerinden yapılabilir. Ankara'dan yola çıktığınızda ise Aksaray-Mersin-Gaziantep rotasını izleyebilirsiniz.

Karmaşanın önüne geçmek için aracınızın veya telefonunuzun navigasyon özelliğini kullanabilir, Siirt harita bilgilerini girerek yardım alabilirsiniz.

Siirt Hava Durumu ve İklimi

Siirt şehri, Karasal iklim özellikleri gösteriyor. Karasal iklim özelliklerinin peşi sıra Güneydoğu Anadolu Projesi ile kuraklığı azaltılmaya çalışılan şehir, bahar aylarını oldukça yağışlı geçiriyor. Şehirde yaz ayları sıcak ve kurak, kış aylarında belli belirsiz yağış ve serinlik yaşanıyor. Siirt hava durumu yazları oldukça güneşli; bahar ve kış ayları yağmurlu görünüyor.

Şehrin kuzeyinde ve doğusunda kışın bir nebze daha sert geçtiği söylenebilir. İklim özellikleri güneye inildikçe ılıman oluyor. Kuraklıktan kaynaklı olarak ise gece ve gündüz sıcaklıkları arası fazla farklar gözlemlenebiliyor.

Siirt hava koşullarında izlenen en yüksek sıcaklık değeri 43 C olarak, en düşük sıcaklık değeri ise 0'ın altında -19 C olarak biliniyor. Güneydoğu Anadolu Projesi'nin bu sıcaklık değerlerini etkilediği de bilinmekte. Yeryüzü şekilleriyle de ilintili olarak şehrin güney ve kuzey tarafında sıcaklık farklılıkları değişebilir.

Tıpkı bitki örtüsüne bağlı olarak değişik yetişebilen bitki, sebze ve meyveler gibi. Genel olarak bozkır bitki örtüsüne sahip olan şehrin toprakları oldukça verimli bulunur.

Örnek Harita Görseli
Haritada gör

Popüler Oteller

Haftanın Otelleri
Kapadokya
Kıbrıs
Palandöken
Sapanca
Bolu
Kartepe
Antalya
Bodrum
Mardin
Gaziantep

Siirt Hakkında Sıkça Sorulan Sorular

Siirt'in Mutlaka Görülmesi Gereken Yerleri Nerelerdir?

Öncelikle şehirde Kalker oluşumlu Botan Mağaraları'nı ziyaret edebilirsiniz. Ardından Botan'a kuşbakışı bakan Deliklitaş Mağaraları'ndan eşsiz manzarayı izleyebilirsiniz. Sağlık turizmi için tavsiye edilen Billoris Kaplıcaları'nda gezintiye çıkabilirsiniz. Şehrin en eski yapılarından biri olarak biliniyor. Kormas yani İnce Kaya Kalesi de mutlaka görülmesi gereken yerlerden biri olarak ziyaretçilerine kapısını açıyor. Aynı şekilde Derzin Köyü'nde yer alan Derzin Kalesi de içerisinde bin yıllık tarihi barındırıyor.

Siirt'te Alışveriş Nerede Yapılır?

Gezmek için gittiğiniz şehirde oraya özgü ürünler satın almak, mağazaları dolaşmak isterseniz şehrin tarihi çarşıları sizleri bekliyor. Şeyhler Çarşısı, Tabbaklar Çarşısı, Bakırcılar Çarşısı ve Helvacılar Çarşısı şehrin en meşhur çarşılarını oluşturuyor. Bahsedilen Siirt fıstığı, Pervari balı haricinde yöresel olarak Bıttım sabunu satın alabilirsiniz. Fıstık ağacının posasından elde edilen, cilt bozukluklarına, saç dökülmesine iyi geldiği bilinen bu sabunla cildinizdeki pürüzlerden arınabilirsiniz. Siirt battaniyesi de bir başka meşhur ürün olarak karşınıza çıkıyor. Tiftik keçisi tüyünden yararlanılarak yapılan battaniyeleri birçok mağaza ve çarşıda bulabilirsiniz.

Siirt'te Nerede Kalınır?

Siirt haritası üzerinden gezilecek yerlerinizi belirledikten sonra konaklama yerleri arasından da seçim yapabilirsiniz. Konaklanacak uygun Siirt otelleri, belediye izinleriyle faaliyet gösteriyor. Bu otellerden en büyüğü şehrin ana caddesi olan Hükümet Caddesi üzerinde yer alıyor ve sıklıkla tercih ediliyor. Kültür ve Turizm Bakanlığı'ndan işletme belgesi alınan oteller arasından seçim yaparken apart ve pansiyonları da araştırabilirsiniz. Şehirde oteller gibi konukevleri, öğretmenevi, polisevi gibi konaklama seçenekleri de mevcut.

Siirt'e Ne Zaman Gidilir?

Yazları oldukça sıcak geçen şehirde kültür ve tarih gezileri için genellikle bahar ayları tercih ediliyor. Kış mevsimini de oldukça ağır yaşamayan şehri ziyaret için kış aylarında şehre gelebilirsiniz. Kendi beğenilerinize göre yaşamak istediğiniz mevsime göre hareket edebilir, her sezon turistlerin ağırlandığı bu şehri gezebilirsiniz. Şehirdeki aktivitelerinizi daha rahat geçirmek için bahar aylarını tercih edebilirsiniz.

Siirt'in Neyi Meşhur?

Siirt neyi meşhur olarak biliniyor derseniz başta fıstık yetiştiriciliği ile meşhur olarak biliniyor. Siirt fıstığı, Antep fıstığından farklı olarak iri taneler halinde yetişiyor. Birinci kalite fıstıklar çerez olarak tüketiliyor. İkinci ve üçüncü kalite fıstıklar ise tatlı yapımlarında, fıstık ezmesi yapımında kullanılıyor. Şirvan bölgesinin Zivzik köyünde yetişen Zivzik narı ise şehrin meşhur besinleri arasında yer alıyor. Zivzik narı diğer narlara kıyasla mayhoştan tatlıya doğru bir tat skalası izliyor. Kış aylarında soğuk algınlığı ve diğer düşük bağışıklık hastalıklarını önlemek için oldukça tercih edilen nar, Türkiye genelinde tanınıyor. Bir diğer bölgeye özgü besin ise Pervari balı olarak biliniyor. Osmanlı'da saraylarda tüketildiği bilinen Pervari balı hala geleneksel usullerle üretiliyor. Restoranların akşam sofralarında et yoğun olarak tüketilen besinlerden biri halinde olduğu için meşhur yemeklerin çoğu kebap ve köfte çeşitleriyle zenginleşiyor. Örneğin yörenin Büryan lezzetli kuzu etinden ağır ateşte pişirilerek hazırlanıyor. Farklı damak tatlarına da hitap eden bir başka yemek ise perde pilavı olarak biliniyor. Yufka içerisine tavuk ve baharatlarla pilavın yerleştirildiği ağır yemeklerden biri olan perde pilavı oldukça seviliyor.

Siirt Alt Bölgeleri

Baykan Otelleri
Daha fazla gör