Silifke Kalesi, Akdeniz Bölgesi’nde yer alan Mersin’in Silifke ilçesinin en yüksek tepesinde inşa edilmiştir. Kısa bir dönem restorasyon çalışmaları yürütülmüş olan kale halen ayaktadır ve içi de gezilebilmektedir. Yüzyıllar içinde kale geçirdiği onarım ve değişiklikler sonucu günümüzde bir Orta Çağ kalesi görünümündedir.
Silifke’nin en yüksek tepesinde tüm şehre hakim bir konumda olan kalenin; erken Roma dönemine ya da Helenistik döneme ait olduğu görüşleri üzerinde durulmaktadır. Yüksekliği 190 metre olan tepedeki Silifke Kalesi’nin etrafı savunma amaçlı olarak kuru hendekle çevrilmiştir. Kale oval bir şekildedir. Günümüzde Silifke Kalesi’nin içindeki kemerli galeriler, su sarnıçları, depolar ve diğer yapıların kalıntıları dikkat çekmektedir.
Evliya Çelebi ünlü kitabı Seyahatname’sinde, 17. yüzyılda Silifke Kalesi’nin 23 adet burcu bulunduğuna dikkat çeker. Ayıca yine Seyahatname’de kalenin içinde bir cami ve 60 evin olduğuna değinmiştir. Fakat günümüzde burçların bir kısmı ve kalenin içi birkaç kalıntı dışında harabe durumdadır. Günümüzde 10 adet burç ayakta kalmıştır.
Roma Dönemi’nden 20. yüzyıla kadar kesintisiz yerleşim yeri olduğu ortaya çıkmıştır. Tarihi Silifke Kalesi’de, uzun süre yerleşim yeri olması dolayısıyla yaşayan bir şehir konumunu halen sürdürmekte olduğundan dolayı kalede sürekli olarak kazı ve restorasyon çalışmaları yürütülmektedir.
Silifke’ye ayrı bir atmosfer ekleyen kale, görkemiyle sizi etkisi altına alacak. Tarihi dokuları eşliğinde gezerken, size rehberlik görevini yine Silifke Kalesi üstlenecek.