Sinop Gezi Rehberi
Sinop, doğal ve kültürel mirasının yanı sıra eşsiz doğası ve aktiviteleri ile Karadeniz'in en güzel şehirleri arasında yer alıyor. Tarihi ve turistik mekanlara sahiplik eden şehirde keşfedilecek birbirinden farklı yerler bulunuyor. Siz de bu eşsiz doğanın tadını çıkarmak istiyorsanız Sinop gezi rehberi yazısını okuyarak rotanızı belirleyebilirsiniz.
Sinop Hakkında
Sinop hangi bölgede diye merak ediyorsanız, basitçe Karadeniz Bölgesi olarak cevap verebiliriz. Karadeniz Bölgesi'nin orta bölümünde yer alan şehir, Boztepe Burnu olarak bilinen alan üzerinde kurulu. Sinop harita konumu, Türkiye'nin en kuzeyinde ve Karadeniz'in de en uç noktasında yer alıyor.
Doğal güzelliklerinin yanı sıra tarihi yapıları ile de birçok yerli ve yabancı turistin ilgisini çekiyor. Sinop, şehir merkezinde denize girilebilir özelliğine sahip nadir yerler arasında. Sinop'un toplamda dokuz ilçesi bulunuyor. Bu ilçeler; Gerze, Türkeli, Durağan, Boyabat, Ayancık, Erfelek, Dikmen, Saraydüzü ve Sinop merkez.
Bu ilçeler arasında nüfusun en az olduğu yer Saraydüzü iken; en yoğun olduğu ilçe ise merkez olarak biliniyor. Karadeniz Bölgesi'nde yer alan Sinop, bölgenin tek doğal limanı olma özelliğine sahip. Sinop tarihi oldukça eski yıllara dayanıyor. Sinop birçok medeniyete ev sahipliği yapmış olmasıyla da son derece önemli bir şehir.
Bölgeye ilk yerleşimin ise Tunç Çağı'nda olduğu düşünülüyor. Şehrin Karadeniz'in bir limanı olma özelliği, Antik Çağlarda da oldukça önemli. Farklı yıllarda Hitit, Frig, Pers, Roma ve Bizans gibi farklı medeniyetlerin himayesi altında kalıyor. Devam eden yıllarda Selçuklu, Candaroğlu ve son olarak da Osmanlı Devleti'nin hakimiyetinde kalıyor.
Şehrin en eski adı ise Sinope olarak biliniyor. Tarih boyunca Sinop, kale şehri olarak anılıyor. Ayrıca Anadolu ve Kırım arasındaki ticaret için de oldukça stratejik bir konumda yer alıyor.
Sinop'u, bu coğrafyanın insanı için değerli kılan özelliklerin başında ise Mustafa Kemal Atatürk'ün Samsun'a ayak basmadan bu şehri de ziyaret etmiş olması geliyor. Bunlara ek olarak Sinop'un merkezinde yer alan Sinop Cezaevi de günümüzde en çok ziyaret edilen turistik mekanlar arasında yer alıyor.
Birçok dizi ve filme ev sahipliği yapmış olan mekanın bazı bölümlerinde, filmleri anımsatacak şeyler sergileniyor.
Sinop Harita ve Yol Tarifi
Öncelikli olarak Sinop nerede sorusunun cevabı, ulaşım ağını anlayabilmek için oldukça önemli. Karadeniz Bölgesi'nin orta bölümünde yer alan şehir, bir geçiş noktası konumunda. Batısında Kastamonu, doğusunda Samsun, güneyinde ise Çorum illeri ile sınır komşusu olan şehir, Karadeniz'in kuzeyinde yer alıyor.
Sinop merkez diğer şehirlerin aksine konum olarak en uçta; Boztepe Burnu'nun kara ile birleşme noktasında yer alıyor. Eşsiz doğası ve kültürünü görmek için Sinop'a nasıl gidilir derseniz, karşınıza birçok ulaşım alternatifi çıkıyor. Sinop'a da kara yolu, hava yolu veya deniz yolu ile Türkiye'nin dört bir yanından ulaşım sağlanabiliyor.
Sinop haritası ele alındığında bazı il merkezlerine olan uzaklık hesaplamalarını yapmak oldukça kolay. Sinop ile İstanbul arası 709 km iken; Sinop ile Ankara arası 430 km olarak belirleniyor. Sinop ile Trabzon arası mesafe ise 430 km olarak hesaplanıyor. Türkiye'nin hemen hemen her ilinden Sinop'a karşılıklı otobüs seferleri düzenleniyor.
Kendi aracınızla seyahat ederken Sinop yol tarifi alabileceğiniz harita ve akıllı cihazlardan yararlanarak kolay bir ulaşım sağlayabilirsiniz.
Sinop Hava Durumu ve İklimi
Sinop Doğu ve Batı Karadeniz iklim özelliklerinin birlikte hüküm sürdüğü bir yöre olarak biliniyor. Mevsimler arası sıcaklık farklılıkları genel olarak düşük olarak seyrediyor. İl, konumu itibari ile kuzey rüzgarlarına açık. Bu nedenle yıl boyunca rüzgar etkili oluyor. Yaz aylarının belli bir dönemi dışında bütün yılı nemli ve yağışlı olarak geçiyor.
Şehrin özellikle kuzey kesiminde Karadeniz iklim tipinin egemen olduğu görülüyor. Güney kesimlere doğru gidildikçe dağların denize olan konumu değişiyor. Bu nedenle Karadeniz ikliminin etkisi azalıyor. Bu bölgelerde yağışlar daha az ve sıcaklık daha düşük. Genel olarak bu bölge bozkır ikliminin etkisi altında kalıyor. Yağışlar aylara göre oldukça düzenli olarak seyrediyor.
En fazla yağışın olduğu aralık ve ocak ayları iken en az yağışın olduğu aylar temmuz ve ağustos. Sinop hava durumu yıllık ortalama sıcaklık verilerine bakıldığında en yüksek sıcaklık yaklaşık 34 derece ve en düşük sıcaklık ise yaklaşık -7 derece olarak görülüyor.