Neredekal Turizm Seyahat Acentası Belge No: 7301
Neredekal.com
Üyelik
Giriş Yap
Üye Ol
Şırnak Gezi Rehberi
Şırnak Gezi Rehberi - Görsel 1
Tümünü gör (2 Fotoğraf)
Aktiviteler
Mekanlar
Gezilecek Yerler
Popüler Oteller

Şırnak Gezi Rehberi

Doğal ve kültürel mirasların bir arada bulunduğu, tabiatın farklı manzaralarına sahip olan Şırnak , aynı zamanda gezilecek yerler itibariyle de oldukça farklı alternatifler sunuyor.

Kaleler, ören yerleri, kilise ve camiler gibi birbirinden farklı gezi noktalarını ve yeni yerleri keşfetmek için Şırnak gezi rehberi yazısını inceleyerek kendinize uygun olan tatil rotanızı kolaylıkla belirleyebilirsiniz.

Şırnak Hakkında

Yedi coğrafi bölgeden oluşan Türkiye'nin her bir bölgesi, farklı iklim ve yapısal özelliklere sahip. Şırnak hangi bölgede diye düşünüyorsanız, Güneydoğu Anadolu Bölgesi'nde yer alıyor. Ayrıca ilin topraklarının batı kesiminin Güneydoğu Anadolu Bölgesi'nin Dicle kısmında yer aldığı görülüyor. Şırnak haritası, bakıldığında ilin sınırlarını ve diğer ülkelerle komşuluğunu görmenize imkan sağlıyor.

İlin toplam yüz ölçümü 7. 152 kilometre kareden oluşuyor. Batıda Mardin, kuzeyde Siirt ve kuzey doğuda ise Hakkari illeri ile sınır komşusu olarak yer alıyor. İl konum olarak hem Irak hem de Suriye'ye komşu konumda. Şırnak tarihi , tarih öncesi dönemlere kadar uzanıyor.

İlk olarak Nuh Tufanı'ndan sonra Nuh'un Gemisi'nin durduğu yerin Cudi Dağı olduğu tarihsel birçok kaynakta geçiyor. Şehri tarih öncesi olarak bilinmesinin en önemli kanıtının bu bilgi olduğunu söylemek mümkün. Ayrıca şehre, Mezopotamya ve İran ağırlıklı devletlerden Asur ve Pers; daha sonrasında Roma ve Bizans imparatorlukları egemen oluyor.

Daha sonraki erken İslam döneminde ise Emevi, Abbasi, Selçuklu, Eyyubi ve Osmanlı hakimiyetine giriyor. Cumhuriyet döneminde ise Siirt iline bağlı bir ilçe olarak bilinen Şırnak, 1990 yılında Türkiye'nin 73. ili oluyor. Aynı yıl Mardin ve Siirt' in bazı ilçeleri de Şırnak'a bağlanıyor.

Farklı medeniyetleri içerisinde barındırması nedeni ile pek çok tarihi kalıntı ve esere sahiplik ederken, birbirinden farklı din ve mezhep mensupları için oldukça önemli bir şehir halini alıyor. Bu farklı kültürlerin bir yansıması olarak, yemek kültüründe de oldukça farklı lezzetler ile karşılaşmak mümkün.

Daha önce karşılaşmadığınız tat ve isimlerdeki yemekler ile oldukça farklı lezzetler tatmanıza da imkan sağlıyor. Genel olarak turizm aktiviteleri bakımından oldukça geniş bir yelpazeye de sahip olan şehir, inanç turizmi, yayla turizmi, termal turizm ve doğa turizmi ile ön plana çıkıyor.

Şırnak Harita ve Yol Tarifi

Türkiye'nin Güneydoğusunda yer alan bu eşsiz coğrafyaya sahip bu şehre oldukça kolay ulaşılabiliyor. Şırnak'a nasıl gidilir sorusuna cevap verilecek olursa, Türkiye'nin dört bir yanından kara yolu ile ulaşım sağlanabiliyor.

Şırnak harita ile merkez illere mesafesine bakıldığında, İstanbul ile arasındaki mesafe yaklaşık 1640 km ve Ankara ile mesafesi 1192 km olduğu biliniyor. Şırnak yol tarifi genel olarak ana güzergahlardan belirlense de farklı güzergahlar belirleyerek seyahat etmek isterseniz mesafe sizin için farklılaşabilir.

Kara yolu ile seyahat etmekten keyif alıyorsanız, birbirinden farklı coğrafik özelliklere sahip yerlerden geçerek Şırnak'a gitmek farklı bir deneyim yaşatıyor. Hava yolu ile de şehre ulaşımınızı kolaylıkla sağlayabilirsiniz. Yurt içi uçuşları için kullanılan Şırnak'a bağlı Cizre ilçesine 10 km mesafede bulunan Şerafettin Elçi Havaalanı'na kolaylıkla ulaşım sağlayabilirsiniz.

Türkiye'nin birçok ilinden havayolu ile direk ya da aktarmalı uçuşlar ile Şırnak iline rahat ve konforlu bir ulaşım sağlayabilirsiniz. Şehre vardıktan sonra toplu taşıma araçları ile gezmeniz mümkün olacağı gibi, etrafı rahatça keşfedebilmek ve kendi gezi rotanızı belirleyebilmek için araç kiralayabilirsiniz.

Şırnak Hava Durumu ve İklimi

Bölgesel olarak Şırnak nerede sorusunun cevabı size iklimsel özellikleri ile ilgili de bilgi vermiş oluyor. Şehrin batı kesimi Güneydoğu Torosların güneyinden başlayarak Suriye sınırına kadar ulaşan Güneydoğu Anadolu Bölgesi'nin Dicle bölümünde yer alıyor. Şehrin diğer yarısı ise Doğu Anadolu Bölgesi sınırları içerisinde yer alır.

Bitki örtüsü genel olarak oldukça fakir ve doğal bitki örtüsü bozkır olarak biliniyor. Bu sebeple iklimsel özellikleri ve Şırnak hava durumu da bu bölgelerin özelliklerini yansıtıyor. Şehirde karasal iklim hüküm sürmesinin bir sonucu olarak yüksek dağların bulunduğu doğu kesimlerinde kışlar sert ve kar yağışlı geçiyor.

Buna kıyasla güney ve güneybatı kesimlerinde ise iklim daha yumuşak özelliklere sahip olduğu biliniyor. Şırnak hava durumu; yazları en yüksek sıcaklık ortalama 48, 5 dereceye kadar ulaşırken, kışları en düşük sıcaklık -20 derecelere kadar düşüyor. Şırnak'a yıllık ortalama yağış miktarı 857 mm olarak biliniyor.

Özellikle orta bölgelere doğru yağış miktarı, kış ve ilkbahar aylarında oldukça fazla görülüyor.

Örnek Harita Görseli
Haritada gör

Popüler Oteller

Haftanın Otelleri
Kapadokya
Kıbrıs
Palandöken
Sapanca
Bolu
Kartepe
Antalya
Bodrum
Mardin
Gaziantep

Şırnak Hakkında Sıkça Sorulan Sorular

Şırnak'ın Neyi Meşhur?

Şırnak turizm seçenekleri olarak birçok farklı kültürel ve doğal mekanlara sahip bir şehir. Bunun ile birlikte yöresel mutfağıyla da Türkiye'nin lezzet durakları arasındaki yerini alıyor. Bu sebeple Şırnak neyi meşhur sorusuna birbirinden farklı yemeklerini sıralayarak cevap verebiliriz. Perde pilavı gibi bugün birçok kişinin ismini duyduğu ya da tattığı bilindik lezzetleri olduğu gibi ismi pek bilinmeyen hekeheşandi ve kipe gibi farklı lezzetler sunan restoranlar, Şırnak'ın sevilen yemekleri arasında yer alıyor. Şırnak kendi yöresine ve coğrafyasına özgü birbirinden farklı lezzetler barındırıyor. Alışılagelmiş et yemekleri dışında yarma, buğday, bulgur gibi ürünleri kullanarak birbirinden farklı lezzetler ortaya çıkarıyorlar. Bu da sizlere alışık olmadığınız ama oldukça lezzetli bir mutfak ile karşılaştırıyor. Mahmılak olarak bilinen, yapımı zor, bekleme süresi uzun olan ve turşu gibi tüketilen bu yemek tadılması gerekenlerin başında geliyor. Günümüzde dolma olarak da bilinen ama baharatları ve hazırlanışı ile her damak tadına hitap eden şımşıpe gibi yöresel lezzetler keşfedilmeyi bekliyor.

Şırnak'ın Mutlaka Görülmesi Gereken Yerleri Nerelerdir?

Şırnak geçmişten günümüze birçok medeniyete ev sahipliği yapmış olması nedeni ile tarihi ve kültürel miraslar açısından oldukça önemli merkezler arasında yer alıyor. Şehrin tarih öncesine dayanan Cudi Dağı ve Hz. Nuh'un Türbesi bu mekanların başında geliyor. Bunların dışında Babil kalesi, Finik Kalesi gibi daha birçok tarihi mekan gezilmesi gereken yerlerin başında geliyor. Ayrıca ören yerlerini gezerek bu farklı tabiatın güzelliklerini görme fırsatını da yakalayabilirsiniz.

Şırnak'a Ne Zaman Gidilir?

Şehre gideceğiniz tarihi yapmak istediğiniz aktiviteler ile belirleyebilirsiniz. Kaplıca turizmi için Şırnak'a gitmek istiyorsanız mevsimsel olarak sonbahar ya da kış aylarını tercih edebilirsiniz. Bu sayede sıcak suyun tadını çıkarırken eşsiz kış manzarasının tadını çıkarabilirsiniz. Ancak tarihi ve kültürel bir gezi yapmayı tercih ediyorsanız, yazların çok sıcak ve kışların çok soğuk geçtiği şehirde rahatlıkla seyahat edebilmeniz için ilkbahar aylarını tercih edebilirsiniz.

Şırnak 'ta Nerede Kalınır?

Şehirde konaklamak isteyenler için birbirinden farklı fiyat ve kalitede otel seçenekleri bulunuyor. Genel olarak şehir merkezlerine yakın noktalardaki konaklama yerleri mevcutken, merkezden uzak noktalarda konaklamak isteyenler için de uygun otel ve pansiyon seçenekleri de bulunuyor. Yüksek konforlu ve fiyatlı uygun Şırnak otelleri genel itibari ile şehir merkezinde bulunuyor. Bunun yanı sıra daha düşük bütçeli bir konaklama istiyorsanız apart otel seçeneklerinden yararlanabilirsiniz.

Şırnak'ta Alışveriş Nerede Yapılır?

Geziniz esnasında sevdiklerinize hediye götürmek veya kendiniz için bu bölgenin anısını sizde taze tutacak eşyalar satın almak isterseniz bunun için yöreye özgü hediyelik eşyaları tercih edebilirsiniz. Alışverişinizi tarihsel bir mekanda yapmayı tercih edersiniz, Şırnak'a bağlı Cizre ilçesinde bulunan tarihi Cizre Çarşısı'nda birbirinden farklı yöresel ürünleri ve hediyelik eşyaları bulabilirsiniz. Bunun yanı sıra şehir merkezinin farklı noktalarında da alışveriş yapmanız için farklı alternatifler mevcut.

Şırnak Alt Bölgeleri

Cizre OtelleriSilopi Otelleri
Daha fazla gör