Sivas Gezi Rehberi
Tarihi dokusu ve kültürel çeşitliliği ile ön plana çıkan Sultan Şehir Sivas, yöresel lezzetleri ve eserleri ile sizlere ev sahipliği yapıyor. Cumhuriyetin kuruluş sürecine şahitlik eden şehir, tarihin eski dönemlerden kalma eserleri ile dikkatleri üzerine çekiyor. Sivas'ı yakından tanıyıp önemini anlayabilmek için Sivas gezi rehberi yazımızı inceleyebilirsiniz.
Sivas Hakkında
İç Anadolu Bölgesi'nde bulunan Sivas, geçmiş yıllardan günümüze kadar birçok önemli olayın gerçekleştiği bölgelerden biri. Ülkemizin en eski yerleşim yerlerinden biri olduğu için yapılan arkeolojik kazılarda birçok eski şehirden kalma harabeler ve höyükler çıkarılıyor. Bu eserler Sivas tarihi hakkında önemli bilgilere ulaşılmasını sağlıyor.
Türklerin Anadolu'ya girmesi ve Sivas'ta faaliyet göstermeleri de şehrin öneminin artmasına neden oluyor. Selçuklu Devleti'nin bu dönemde şehirde etkin olması günümüze ulaşan eserlerin temelinin atılmasını sağlıyor. Sivas'a geldiğiniz zaman yakından görebileceğiniz Buruciye Medresesi, Ulu Cami, Çifte Minareli Medrese ve Gök Medrese bu eserlerden sadece birkaçı.
Cumhuriyetin kuruluş sürecinde de etkili bir yere sahip olan Sivas, Mustafa Kemal Atatürk ve çalışma arkadaşlarının izlerine ev sahipliği yapıyor. 4 Eylül tarihinde düzenlenen Sivas Kongresi, Türk bağımsızlığı noktasında önemli bir adım. Bu nedenle şehirde bu tarih ile özdeşleşmiş birçok nokta görebilirsiniz.
Türkiye'nin yüzölçümü en büyük ikinci şehri olan Sivas, coğrafi olarak da önemli bir yere sahip. Sivas nerede sorusunun cevabı ise coğrafi faktörler açısından oldukça önemli. Sivas harita konumu itibari ile Doğu Karadeniz ve Doğu Anadolu Bölgesi'ne yakın noktada bulunuyor.
Bu yakınlık sayesinde bölgelerin kültürel çeşitliliğinden etkilenerek kendi yöresi ile diğer zenginlikleri birleştiriyor. Türkiye'nin en uzun nehir olma özelliğine sahip Kızılırmak'ı da Sivas geziniz sırasında görebilir ve güzelliği karşısında hayran olabilirsiniz. Şehir, tarihi ve coğrafi öneminin yanı sıra turizm faaliyetleri ile de ön plana çıkıyor.
Sivas turizm aktiviteleri kapsamında düzenlenen festivaller ve yöresel şenlikler, tatiliniz sırasında dahil olabileceğiniz eğlencenin kapılarını aralıyor. Tödürge, Gürün Gökpınar, Hafik ve Lota göllerini de gezi planınıza dahil ederek doğal güzelliklere şahit olabilirsiniz.
Sivas'a geldiğiniz zaman sizi karşılayan Kent Meydanı'nda göreceğiniz Şifaiye Medresesi, Kale Cami ve Çifte Minareli Medrese'nin mimarisini yakından inceleyebilirsiniz. Şehirdeki gezilecek yerler bunlarla sınırlı kalmıyor. Yayık ayranın tadını çıkarabileceğiniz Taşhan'ı ve şifa bulabileceğiniz Kurşunlu Hamamı'nı da gezi listenize ekleyebilirsiniz.
Sivas Harita ve Yol Tarifi
Kültürel geziler ve yöresel aktiviteler ile şenlendirebileceğiniz Sivas tatilinize başlamadan önce detaylı bir plan yapabilirsiniz. Planın en önemli adımlarından biri ise şehre ulaşım yollarını belirlemek oluyor. Sivas'a nasıl gidilir sorusunun birçok cevabı bulunuyor. Kara ve hava yolu ulaşım araçları ile şehre gelebileceğiniz gibi özel aracınızla da yolculuğa çıkabilirsiniz.
Sivas haritası üzerinde de görebileceğiniz gibi şehir, birçok bölgeye yakın konumda bulunuyor. İstanbul'dan Sivas'a gelirken 893 km, Ankara'dan gelirken ise 442 km mesafe kat etmeniz gerekiyor. Özel aracınızla İstanbul'dan başladığınız yolculukta Ankara üzerinden geçebilir ve Yozgat güzergahını takip ederek Sivas'a ulaşabilirsiniz.
Diğer şehirlerden ulaşım için de yine belirlenen güzergahları takip etmeniz gerekiyor. Detaylı bir Sivas yol tarifi için navigasyon veya harita uygulamalarından yardım alabilirsiniz. Aynı zamanda şehirler arası otobüsler veya uçak vasıtasıyla da bu güzel şehre gelebilirsiniz. Yolculuğa çıktığınız şehrin uzaklığına göre seyahat süreniz değişim gösterebilir.
Şehirler arası otobüs yolculuğunuz sonrasında yolculara özel servisleri veya belediye otobüslerini kullanarak merkezi noktalara geçebilirsiniz. Tercihiniz uçak yolculuğu ise Türkiye'nin diğer havalimanlarından Sivas Nuri Demirağ Havalimanı'na gelerek tatilinize başlayabilirsiniz.
Sivas Hava Durumu ve İklimi
Sivas hangi bölgede sorusunun cevabı şehirde hakim olan iklim ile ilgili ipucu veriyor. İç Anadolu Bölgesi'nde konumlanan şehirde karasal iklimin etkisi görülüyor. Kışları soğuk ve sert bir havaya sahip olan şehirde yaz mevsiminde sıcak hava şehre hakim oluyor.
Her ne kadar yazın sıcaklık derecesi yükselse bile akşam vakitlerine doğru soğuk etkisini gösterebiliyor. Doğu Karadeniz Bölgesi'ne yakın konumlanan köylerde biraz daha ılık havanın etkisi görülüyor. Sivas hava durumu yazları 28 C'ye kadar çıkabiliyorken kış mevsiminde ise -7 C'ye kadar düşebiliyor.
Zaman zaman bu derecelerin daha altında veya daha üstünde değerlere de sahip olabiliyor. Kış aylarında yağmur ve kar yağışı şehri başka bir manzaraya büründürüyor. Yağmurlar yılın her mevsimi etkisini gösterse de kış ve sonbahar mevsiminde daha etkili olabiliyor. Bu nedenle şehre gelirken bu detayı göz önünde bulundurarak bavulunuzu hazırlayabilirsiniz.
Kış mevsiminin başlaması ile yağan kar uzun süre şehirde etkisini gösteriyor. Tatilinizi kış aylarına denk getirirseniz karın da tadını çıkarabilirsiniz.