Amasya’ nın görülmesi gereken tarihi yapılarından biri olan Sultan İkinci Beyazıt Külliyesi, Yeşilırmak’ ın kıyısında, geniş bir alan üzerinde bulunuyor. Cami, medrese, imareti be tabbaneden meydana gelen Sultan İkinci Beyazıt Külliyesi, oldukça büyük bir yapı grubu.
Külliyenin giriş kapısının üzerinde ve iki yan duvarında bulunan Ali Bin Mezid imzalı kitabeye göre, 1486 yılında tamamlanmış Sultan İkinci Beyazıt Külliyesi.
Avlusunu çevreleyen surda ikisi güneyde, ikisi kuzeyde, birer tane de doğu ve batıda olmak üzere toplam altı kapıya sahip olan Sultan İkinci Beyazıt Külliyesi, bahçesinde 400-500 yıllık anıt ağaçlara ev sahipliği yapıyor. Kuzey tarafı tamamen Yeşilırmak’ a bakan külliyenin dört tarafı da taş ve tuğladan yapılmış bir duvar ile çevrili.
Sultan İkinci Beyazıt Külliyesi’ nin avlusu 120x160 metre boyutlarında olup, ortasında cami, caminin sağında büyük bir medrese, solunda bir imarethane ve kiler yer alıyor. Avlunun güneydoğu köşesinde II. Beyazid’ in şehzadesi Ahmed’ in oğlu Osman Çelebi’ nin türbesi, kuzey ve güneydoğusunda ise birer şadırvan, caminin kuzeybatısında da muvakkithane bulunuyor.
Sizin de yolunuz bir gün Amasya’ ya düşerse eğer, Sultan İkinci Beyazıt Külliyesi’ ni ziyaret etmeyi ihmal etmeyin sakın. Şimdiden keyifli bir tatil geçirmenizi dileriz.