Ulu Önder Atatürk, “ Sanatsız kalan bir milletin hayat damarlarından biri kopmuş demektir. Bir millet sanata önem vermedikçe büyük bir felâkete mahkûmdur. ” sözleriyle sanata verdiği önemi vurgulamıştır. Onun sözleri çalışmalarımızda en büyük referansımız olmuş, bu sebeple ülkemizin ve ulusumuzun geleceğine yaptığımız en önemli yatırımlarımızın başında Kültür Merkezlerimiz gelmektedir.
Süreyya Operası’ nın Çağdaş Kadıköy’ e İstanbul’ a büyük katkı sağlayacağını düşünüyoruz.
Eski milletvekili Süreyya İlmen’ in Avrupa’ daki opera salonlarından etkilenerek, Kadıköylüler’ in kültürel ve sosyal ihtiyaçlarını karşılamak amacıyla 1927 yılında yaptırdığı bina; Belediyemiz tarafından Darüşşafaka Cemiyeti’ nden 49 yıllığına kiralanarak, eski kimliğine kavuşturulmuş ve siz değerli sanatseverlerin hizmetine yeniden açılmıştır. Bina opera amaçlı yaptırılmış, ancak hep sinema salonu olarak kullanılmıştır.
Yaklaşık 2 yıl süren restorasyonda mimar ve mühendislerden oluşan heyet büyük bir özveri ile çalışmıştır. Opera temsili için gerekli teknik donanım ve mekanlar binanın genel görünüşüne dokunulmadan, estetik görünümü, tarihsel durumu hiç değiştirilmeden ilave edilmiş; en ince ayrıntısına kadar her şey orijinal haline getirilmiştir.
Türkiye Tarihi Kentler Birliği’ nin Türkiye genelinde belediyeler arasında yaptığı “ Tarihi ve Kültürel Mirası Koruma Projeleri ve Uygulamalarını Özendirme Yarışması” nda 2006 yılı Başarı Ödülü “ Süreyya Paşa Konser ve Opera Binası Restorasyon Projesi” ile Belediye’ ye verilmiştir.
Süreyya Operası’ nın meydana getirilmesinde İstanbul Valiliği İl Özel İdaresi`nin katkı ve yardımlarını da önemle belirtmeliyiz. Bütün emeği geçenlere içtenlikle teşekkür ederiz. Bu eserler ve yatırımlar bizim yerel yönetim anlayışımızın, sanata bakış açımızın bir göstergesidir. Sizlerin desteği bizleri her geçen gün daha da şevklendirmekte, hedeflerimizi yükseltmemizi sağlamaktadır.
Kültüre ve sanata verdiğiniz destek ve değerli katkılarınıza teşekkür ederiz.