Türklerin Taşlı Manastır Rumların Tımarhane Adası olarak adlandırdıkları yer Balıkesir’in Ayvalık ilçesine bağlı Sarımsaklı’daki Çamlık Koyu’nun sonunda bulunan Şeytan Sofrası’nın eteklerinde ve yarımadanın ucunda yer alır. Tımarhane Adası yalnızca dikkat çeken ismiyle değil, tepede bulunan ilginç yapılı kayalarıyla da merak uyandırmaktadır. Girintili, çıkıntılı ve hemen dibindeki manastırın etrafını saran kayalar, rüzgarda uğultu ve sesler çıkarması ile ilgi çekmektedir.
Anlatılanlara göre de Ayvalık ve çevresinde Rumların yaşadığı dönemlerde bolca meyhane bulunurmuş. Köyün yüzde 90’ı içki içermiş. Köyün ayrıca delisi de bolmuş. İşte bu yıllarda içkinin dozunu fazla kaçıranları, adanın yakınlarındaki Tımarhane Adası’na götürüp bırakırlarmış. Sürekli ve sert esen rüzgarda akılları başlarına gelenler tekrar halkın arasına karışırlar; gelmeyenler de rüzgarın çıkardığı seslerle biraz daha oyalanırlarmış.
Günümüzden 70 yıl öncesine kadar psikoterapi merkezi ve çiftlik binalarının da bulunduğu Tımarhane Adası, Cunda Adası’na gidenlerin mutlaka uğramaları gereken bir doğa harikası yerdir. Adaya ismini veren Taşlı Manastır’ın kemerli pencereleri ve arkasındaki koridor manastırdan arta kalan bölümlerdir.
Ayvalık için keyifli bir planlama yapmak istiyorsanız
Ayvalık otelleri ve
Sarımsaklı otelleriadresini ve
Ayvalık gezilecek yerler adresini ziyaret etmeyi unutmayın.