1926 yılında emekli öğretmen Halis Cinlioğlu’nun Tokat ve çevresinden topladığı tarihi eserleri Gökmedrese’de biriktirmesi ile başlayan Tokat’taki müzecilik çalışmaları, 2012 yılında Tokat Müzesi’nin kurulmasına da vesile olmuştur. Tokat Bedesteni bugün müze olarak kullanılmaktadır. Moloz taş ve tuğla malzemeyle inşa edilmiş Tokat Bedesteni’nde, kemerler ve üst örtüde tamamen tuğla kullanılmıştır. Arkeolojik ve etnografik eserlerin bir arada sergilendiği müze, karma müzeler grubunda yer almaktadır.
Tokat Müzesi’nin Arkeolojik Eserler Bölümü’nde; çevre yerlerde yapılan kazılar sonucu çıkarılan eserlerin yanı sıra bağış ya da satın alma ile edinilen eserler sergilenmektedir. Sikke seksiyonu, burada yani arkeoloji salonu içerisinde yer almaktadır. Tokat şehrinde yaşamış medeniyetlere ait eserlerin sergilendiği Etnografik Eserler Bölümü’nde i ise; aynı şekilde satın alma ve bağış yolu ile edinilen eserler yer almaktadır. Müze içerisinde 36253 eserin sergilendiği bilinmektedir.
Tokat seyahatiniz sırasında her ne amaçla şehirde bulunuyorsanız mutlaka bölgenin tarihi hakkında daha detaylı bilgiye sahip olabileceğiniz Tokat Müzesi’ni ve bunun yanı sıra
Tokat Kalesi’ni seyahat planınıza dahil etmeyi ihmal etmeyin.