Dünyanın en ünlü arkeolojik kenti olan Truva Antik Kenti, M. Ö. 3000-2500 yıllarında yerleşim yeri olarak kurulduğu bilinmektedir. İlk yerleşim yeri olduğundan beri birçok medeniyete ev sahipliği yapmıştır. 1871'de Heinrich Schliemann tarafından burada ilk kazısı yapılmıştır ve hala Tübingen Üniversitesi'nde Prof. Dr. Manfred Korfmann burada arkeolojik kazıları sürdürmektedir.
Dünya Miras Listesi'nde yer alan kent, Çanakkale Boğazı'nda bulunan Karamenderes Nehri'nin Ege Denizi'ne döküldüğü bulunur. Çanakkale sınırları içerisindeki Merkez ilçesine bağlı olan İntepe Beldesi\'ndeki Truva Antik Kenti'nin bir Türk yurdu olabileceği hakkında görüşler vardır. Sultan ll.
Mehmet 1462'de Midilli'yi kuşattığı sırada Truva'da durup, “ Tanrı, yıllar sonra olsa bile, bu kentin ve yaşayanların intikamını bana nasip etmiştir” demiş. Kimilerine göre ise Fatih Sultan Mehmet İstanbul'u fethettikten sonra Truva'ya gelmiş ve burada Truvalı kahramanların anısına kurban kesip, “ Truvalıların öcünü aldım” demiştir.
Hatta Mustafa Kemal Atatürk Büyük Taarruzda “ Truva'nın intikamını aldım” der. Truva savaşının yaşandığı bu antik kent ilk kurulduğu dönemden beri önemini hala korumaktadır. Çanakkale'yi ziyarette bulunanların ilk görmek istedikleri yer bu kenttir. Tarihiyle, yaşanmışlığıyla sizi derinliklerine çekecek olan Truva Antik Kenti görmek için daha fazla beklemeyin.
Burada yaşayan her medeniyetin izlerini görürken hem heyecanlanacaksınız hem de ilgi çekici olan bu gezinizi bitirmek istemeyeceksiniz. Çanakkale\'nin tarihi noktalarından olan Bakkal Salim Müzesi\'ni, Kilitbahir Kalesi\'ni, Çimenlik Kalesi\'ni ve Aynalı Çarşı\'yı da tarihi gezi listenize ekleyebilirsiniz.