Tunceli Gezi Rehberi
Sahip olduğu doğal güzellikler, kültürel ve farklı dönemlerden kalan zengin tarihi miraslarıyla Doğu Anadolu Bölgesi'nin sevilen şehirlerinden biri de Tunceli oluyor. Tunceli'yi daha yakından tanımak ve güzelliklerini keşfetmek için siz de Tunceli gezi rehberi yazımıza göz atabilir ve harika bir tatil deneyiminin kapılarını aralayabilirsiniz.
Tunceli Hakkında
Yüksek dağlarla çevrili olan Tunceli hangi bölgede diyecek olursanız Doğu Anadolu Bölgesi'nde yer alıyor. Sayısız tarihi ve kültürel mirasa ev sahipliği yapan bu şehir her yıl yüzlerce ziyaretçiyi ağırlıyor. Yaklaşık olarak 882 kilometrekare yüzölçümüne sahip olan şehir, rakım olarak deniz seviyesinden 940 metre yukarıda yer alıyor.
Tunceli'de turizm faaliyetlerinin yanı sıra hayvancılık ve tarım da yapılıyor. Çoğunlukla tarım ürünü olarak buğday ekilse de bu bölge arpa, şeker pancarı, fasulye, soğan ve iyi cins tütün gibi birçok ürün için de elverişli topraklara sahip.
Tunceli nerede diye merak ediyorsanız şehrin kuzeyinde Erzincan, doğusunda Bingöl, güneyinde ise Elazığ yer alıyor. Cumhuriyetin ilk yıllarında Elazığ'a bağlı olarak yönetilen bu kent 1946 yılında bağımsız bir belediye olarak tanınmış. Tunceli haritası üzerinden de şehrin, Keban Baraj Gölü'nün bir kısmını Elazığ ile paylaştığını görebilirsiniz.
Bu göl üzerinde yer alan ve Mengüçoğulları zamanında inşa edilen Pertek Kalesi, Tunceli'yi ziyaret edenleri büyüleyen bir yapıt. Gölün doğal güzelliği üzerinden yalın bir şekilde yükselen tarihi mimarisiyle bu kale sizi kısa bir zaman yolculuğuna çıkarıyor. Aynı zamanda Munzur Vadisi Milli Parkı'nda yeşil ve mavinin eşsiz bir birleşimine tanıklık edebiliyorsunuz.
Kış turizminin de uğrak noktalarından olan Tunceli Ovacık Kayak Merkezi ise tatilcilere keyifli bir deneyim yaşatıyor. Mazgirt ilçesine bağlı Bağın Kaplıcası'nda da farklı rahatsızlıklar için faydalı olan bu sudan yararlanıp sıcak suyun tadını çıkarabiliyorsunuz.
Bülent Polat, Ferhat Tunç ve Hakkı Bulut gibi birçok ünlünün de memleketi olan Tunceli farklı aktivitelere de ev sahipliği yapıyor. Neredeyse her yıl düzenlenen Munzur Kültür ve Doğa festivalinde çeşitli konuşmacıları ve sanatçıları ağırlıyor.
Tuncel tarihi itibariyle geriye birçok miras bıraktığı gibi günümüzde de içinde barındırdığı farklı dil, din ve ırktan insanlarla ülkemizin kültürel zenginliğine tanıklık edebileceğiniz sayılı şehirler arasında.
Tunceli Harita ve Yol Tarifi
Birçok tarihi ve doğal güzelliğiyle görülmesi gereken şehirler arasında yer alan Tunceli'ye nasıl gidilir diye sorarsanız kara yolu veya hava yolunu kullanarak seyahatinizi gerçekleştirebilirsiniz. Doğrudan Tunceli sınırları içinde bir havalimanı bulunmasa da Elazığ'daki havalimanına inip dilediğiniz araçla Tunceli'ye geçiş yapabiliyorsunuz. Halihazırda birçok otobüs firması Tunceli'ye seferler düzenliyor.
Neredeyse her gün aktarmalı veya direkt olarak Tunceli istikametine giden otobüsler bulabilirsiniz. Tunceli harita itibariyle sınırları içinde bir demir yolu bulundurmuyor. Bununla beraber kentin kuzey sınırındaki Erzincan'da ve güney sınırındaki Elazığ'dan TCDD demir yollarını da kullanabilirsiniz.
Her ne kadar Tunceli'de havalimanı ve demir yolu istasyonu bulunmasa da komşu illere indikten sonra kara yolu aktarmasıyla rahatlıkla Tunceli'ye varabilirsiniz. Yol uzunluğu göz önüne alındığında Tunceli yaklaşık olarak İstanbul'a 1. 200 km, Ankara'ya 830 km, İzmir'e 1. 500 kilometre mesafede bulunuyor.
Bu şehirlere yakınlığınızı düşünerek siz de Tunceli'nin bulunduğunuz noktaya ne kadar yakın olduğunu hesap edebilirsiniz. Akıllı cihazlarınızdan Tunceli yol tarifi şeklinde arattığınızda navigasyon vasıtasıyla kolaylıkla ulaşabileceğiniz Tunceli'ye özel aracınızı kullanarak da rahat bir sürüş ile ulaşabiliyorsunuz.
Tunceli Hava Durumu ve İklimi
İklimine bakıldığında Tunceli hava durumu olarak tipik Karasal iklim özelliklerini gösteriyor. Yazları sıcak ve kuru, kışları ise soğuk ve sert geçen bu bölgeye ziyaretinizi planlarken bu etkeni de göz önünde bulundurmanız daha iyi olabilir.
Her ne kadar bölgede genel anlamda sert bir karasal iklim hüküm sürse de Keban barajı civarında daha ılıman bir iklim görülüyor. Yine iç bölgelerde görüldüğü gibi dağları genellikle çıplak olan Tunceli'de orman ve fundalıklar şehir topraklarının yalnızca yüzde 30'unu teşkil ediyor.
Geri kalan yüzde 15'i tarım için kullanılırken, yüzde 40'ı ise hayvancılık yapılabilecek meralardan oluşuyor. Sert bir iklime sahip olması itibarıyla kısıtlı tarım faaliyetlerine sahip olan Tunceli'de genellikle hububat ve bakliyat türü gıda ürünlerinin ekimi gerçekleştiriliyor. Tunceli hava koşulları bakımından en sıcak yaz günlerinde 42 dereceye kadar yükselebiliyor.
Bununla beraber bölgede nemin olmaması nemli şehirlere kıyasla sıcaklıkları daha dayanılabilir kılıyor. Diğer taraftan oldukça sert geçen kış günlerinde termometreler -26 derece kadar düşük sıcaklıklar gösterebiliyor. Dağlarla çevrili olan ve birçok güzelliğe ev sahipliği yapan Tunceli'yi ziyaret etmeden önce iklim ve hava durumunu hesaba katmanız seyahatinizin daha rahat geçmesini sağlayabilir.