Uludağ Gezi Rehberi
Türkiye'de kış ve doğa sporları denildiğinde akla ilk gelen yer olan Uludağ , özellikle kış aylarında turistleri kendine çekiyor. Kayak ve trekking gibi çeşitli aktiviteler sunan Uludağ'ı tatil planlarına dahil etmek isteyenler için hazırlanmış Uludağ gezi rehberi sayesinde bölgenin güzelliklerini keşfedebilirsiniz.
Uludağ Hakkında
Uludağ hakkında bilgi sahibi olmak isteyenlerin bir numaralı sorusu çoğu zaman Uludağ nerede oluyor. Uludağ, tarihi yapıları ve yemek turizmi ile ünlü olmanın yanında Osmanlı Devleti'nin başkentlerinden bir tanesi olan Bursa 'nın içinde yer alıyor. Uludağ hangi bölgede derseniz de Marmara Bölgesi'nde ve Marmara Denizi'nin güney kısmında yer alıyor.
İçinde bulunduğu bölgenin en büyük dağı olan Uludağ'ın uzunluğu en tepe noktasında 2. 543 metreye varıyor. Uzunluğunun yanında yayıldığı 40 kilometrelik alan ve kuzeybatı- güneydoğu yönlerindeki 20 kilometrelik genişliği de Uludağ'ı kış turizmi için ideal kılıyor.
Uludağ tarihi de oldukça zengin ve dağ tarih boyunca farklı isimler alıp farklı insanlara ev sahipliği ediyor. Roma İmparatorluğu döneminde Hristiyan manastırlarına ve keşişlere ev sahipliği ederken sonrasında Müslüman dervişler tarafından inziva yeri olarak kullanılıyor.
Ünlü antik tarihçi Herodot, dağı "Olimpos" olarak adlandırırken Bursa fethedildikten sonra dağ "Keşiş Dağı" olarak adlandırılmaya başlıyor. Günümüzdeki adı olan Uludağ ise Cumhuriyet döneminin ilk tırmanışını gerçekleştiren Osman Şevki Bey'in tavsiyesi üzerine kararlaştırılıyor. Uludağ aynı zamanda Anadolu bölgesinde buzul devri izlerinin ilk bulunduğu yer olmasıyla oldukça dikkat çekiyor.
1933'de kış turizminin resmi olarak başladığı bu bölge Bursa'ya yaklaşık 40 kilometre uzaklıkta bulunuyor. Uludağ hava koşulları kış turizmine uygun olması sayesinde özellikle aralık ve ocak aylarında turistler tarafından oldukça tercih ediliyor. Ancak Uludağ'da kayak sezonu ekim sonu başlıyor ve neredeyse şubat ayının sonuna kadar sürebiliyor.
Kış turizmiyle bilinmesine rağmen Uludağ'ın doğal güzellikleri, gezilecek yerleri ve özellikle gölleri tüm mevsimler için harika seçenekler sunuyor. Kışın donan ve üstünde yürünebilen bu göllerde yazın yüzmek de mümkün oluyor.
Kayak sporunun yanında dağ tırmanışı, safari, snowboard ve kayak motoru gibi birbirinden eğlenceli ve heyecanlı aktiviteler de Uludağ'ın turistlerine sunduğu eşsiz olanaklar arasında sıralanıyor.
Uludağ Harita ve Yol Tarifi
Uludağ'a nasıl gidilir diye merak edenler için birçok seçenek sunmak mümkün oluyor. Genelde tüm ulaşım yöntemleri Bursa üzerinden gerçekleşiyor ve hava, deniz ve karayolu seçenekleri bulunuyor. Öncelikle İstanbul'dan gelecek olan turistler için arabalı ya da arabasız deniz otobüsü seferleri yapılıyor.
Hava yolculuğu yapmak isterseniz, Uludağ haritası üzerinde baktığınızda Bursa Yenişehir Havaalanı ile arasında yaklaşık 40 kilometre olduğunu görebilirsiniz. Havaalanından Uludağ'a ulaşım sağlayan taksi, minibüs ve teleferik seçenekleri bulunuyor. Uludağ'ın manzarasının tadını doyasıya çıkarmak ve beyaz karlarla kaplanmış ağaçları izleyerek gitmek istiyorsanız teleferiğe binebilirsiniz.
Özel aracıyla Uludağ'a gelmeyi planlayanların hava durumuna ve yol şartlarına dikkat etmeleri tavsiye ediliyor. Kar, sis ve buzlanma gibi durumlara karşı kar lastiği ve zincir, yolculuğu daha güvenli kılıyor. Uludağ yol tarifi istiyorsanız, Bursa'ya vardıktan sonra Çekirge semtinden Uludağ yoluna girip yaklaşık 30 kilometre ilerledikten sonra hedefinize ulaşabilirsiniz.
İstanbul'dan yaklaşık 300 kilometre, Ankara'dan 430 kilometre ve İzmir'den 370 kilometre mesafe kat ederek Uludağ'a ulaşabilirsiniz.
Uludağ Hava Durumu ve İklimi
Uludağ iklimi elbette ki kış sporlarının ve kış turizminin popüler olmasını sağlayacak kadar soğuk oluyor. Uludağ harita itibariyle içinde bulunduğu şehre zıt olan iklim özellikleri sergiliyor. Bursa'nın iklimi genellikle ılıman ve yumuşakken, Uludağ'da yüksekliğine uygun şekilde sert ve soğuk bir iklim gelen turistleri bekliyor.
Tüm yüksek dağlarda da olduğu gibi zirveye yaklaştıkça kar yağışı oldukça hızlanıyor. Dağın zirvesindeki nemli mikrotermal iklim sebebi ile sıcaklık azalıyor ve kar miktarı artıyor. Hatta özellikle kış aylarında kar kalınlığı 400 santimetreye kadar çıkıp kayak gibi kar sporları için gerekli zemini hazırlıyor.
Uludağ hava durumu özellikle aralık-şubat ayları arasında iyice soğuklaşarak bölgeyi Türkiye'nin bir numaralı kış turizmi ve kayak merkezi haline getiriyor. Uludağ iklimi yanında birçok ender kabul edilen bitki de getiriyor. Dağda yükseldikçe değişen bitki örtüsü, Akdeniz makilerinden başlayıp bir orman kuşağına dönüşerek ilerliyor.
Dağın zirvesine daha yakın olan kısımlarda ise otsu bitkiler ve çalılıklar hava koşullarına direniyor.