Urla Gezi Rehberi
İzmir'in bir ilçesi olan Urla, doğası ve tarihi ile dikkat çeken tatil yörelerinden biri. Dört mevsim ziyaret edilebilen Urla, doğal güzellikleri ve aktiviteleri ile sizlere huzurlu bir ortam sunuyor. Sizlerde bu ilçenin güzelliklerini keşfetmek isterseniz, Urla gezi rehberi yazımızı inceleyebilirsiniz.
Urla Hakkında
İzmir iline bağlı bir ilçe olan Urla, tarihi ve doğal güzellikleri ile ön plana çıkıyor. Temiz havası ve sakin ortamı ile Urla, huzurlu bir atmosfere sahip ilçelerden biri. Urla hangi bölgede diye sorarsanız, Ege Bölgesi'nde bulunuyor. Ege Denizi'nin kıyısında yer alan Urla'nın turizm olanakları oldukça gelişmiş.
Urla turizm faaliyetleri dört mevsim hizmet veriyor. Bu sayede bölgenin temel geçim kaynaklarından birini turizm oluşturuyor. Dört mevsim turizm faaliyetleri gösteren ilçede; balıkçılık ve tarım yaygın geçim kaynakları arasında yer alıyor. Enginar, domates ve zeytin yetiştiriciliği ile ön plana çıkan Urla'da, her yıl enginar festivali düzenleniyor.
Tarihi ve coğrafi açıdan önemli bir konuma sahip Urla tarihi Antik Çağ'a kadar dayanıyor. Antik Çağ'da önemli bir ticaret merkezi olan Urla'da zeytinyağı üretimi yapılıyor. Urla'da binlerce yıldır devam eden tarım faaliyetlerinin yaygınlığı günümüze kadar ulaşıyor.
Zaman içerisinde Türk beyliklerinin hakimiyetine altına giren Urla, tarihi açıdan önemli eserlere ev sahipliği yapıyor. Bölgede yapılan kazı çalışmaları ile ortaya çıkan tarihi kalıntıların en az dört bin yıl öncesine uzandığı tahmin ediliyor. Osmanlı Devleti'nin toprakları içinde bulunan Urla'da 15. ve 16. yüzyıllara ait eserler yer alıyor.
Sungurlular Cami, Kamanlı Cami ve Hacı Turan Şadırvanı bu yüzyıllardan kalan tarihi eserlerden bazıları. Urla, tarihi dokusunu koruyan nadir ilçelerden biri. Yüzölçümü 728 kilometrekare olan Urla'da yaklaşık 36 mahalle bulunuyor. İzmir şehir merkezine yaklaşık 35 kilometre mesafede konumlanan Urla, rahat ulaşım imkanlarına sahip.
Urla haritası açısından Güzelbahçe, Seferihisar ve Çeşme ilçelerinin komşusu. Urla, sakin atmosferi ve yemyeşil doğası ile İzmir'in güzel ilçelerinden biri. Urla'da enginar festivalinin yanı sıra Mart Dokuzu Urla Ot Festivali etkinliği her yıl düzenleniyor. Mart Dokuzu Urla Ot Festivali etkinliğinde bölgede yetişen lezzetli ve sağlıklı otlar tanıtılıyor.
Düzenlenen festival sayesinde Urla mutfak kültürünü ve yöreye özgü lezzetleri keşfedebilirsiniz.
Urla Harita ve Yol Tarifi
Tarihi dokusunu ve doğal güzelliğini koruyan nadir ilçelerden biri olan Urla'ya kolay bir şekilde ulaşabilirsiniz. Urla'ya nasıl gidilir diye sorarsanız, karayolu, demiryolu ve havayolu ulaşım alternatiflerinden birini tercih edebilirsiniz. Urla harita itibari ile İstanbul'a yaklaşık 600 kilometre, Ankara'ya ise yaklaşık 650 kilometre mesafede konumlanıyor.
Urla'ya gitmek için ilk olarak İzmir'e gitmeniz gerekiyor. İzmir'de yer alan minibüsleri kullanarak Urla'ya gidebilirsiniz. Uçak yolculuğu yaparak Urla'ya ulaşmak isterseniz; İzmir'de bulunan Adnan Menderes Havalimanı'na iniş yapıp, daha sonra Urla dolmuşları veya transfer servis araçlarını kullanarak Urla'ya ulaşabilirsiniz. Otobüs firmalarının birçok şehirden İzmir'e karşılıklı seferi bulunuyor.
Otobüs yolculuğu yaparak da Urla'ya gidebilirsiniz. Ayrıca, Urla'ya gitmek için demir yolu ulaşımını da tercih edebilirsiniz. Ankara'dan hareket eden İzmir Mavi Treni seferleri ile yaklaşık 14 saatlik bir yolculuktan sonra İzmir'e ulaşıyor. İzmir merkezdeki Urla dolmuşlarını kullanarak, ilçeye gidebilirsiniz.
Özel aracınız ile Urla'ya gitmek için İzmir'den sonra Çeşme-Alaçatı güzergahını kullanmanız gerekiyor. Urla yol tarifi için akıllı telefonların harita uygulamalarından yardım alabilir, rahat bir sürüş deneyimi yaşayabilirsiniz. Urla nerede soracak olursanız, İzmir'in batısında yer alıyor. Urla Yarımadası'nın merkezi olan ilçe; Çeşme, Güzelbahçe ve Seferihisar ilçelerine komşu.
Urla Hava Durumu ve İklimi
İklim özellikleri gereğince Urla hava durumu yazları sıcak ve kurak geçerken kış ayları ise yağışlı geçer. Akdeniz ikliminin etkisi altında olan Urla, dört mevsim ziyaret edilebilir. Yıllık sıcaklık ortalaması 16 derece olan Urla'nın en kurak dönemi temmuz ayı oluyor. Konumu sayesinde deniz açıklığına sahip Urla'da hava genellikle eser.
Urla hava durumunun sürekli esintili olması sayesinde bunalmadan çevreyi rahatlıkla gezebilirsiniz. Akdeniz iklimini özelliklerini taşıyan Urla'yı yılın her zamanı ziyaret için tercih edebilirsiniz. Deniz seviyesinden yaklaşık 65 metre yükseklikte bulunan Urla'nın bitki örtüsünün çoğunluğunu maki oluşturuyor.
Dört mevsim yeşilliğini koruyan Urla'da; defne, zeytin, kocayemiş, mersin ve delice ağaçları sıklıkla yer alıyor. İklim özelliği ve zengin toprakları sayesinde tarıma elverişli bir bölge olan Urla'da üzüm bağları, enginar ve domates tarlaları çoğunluğa sahip. Akdeniz ikliminde yetiştirilen bir çok meyve ve sebzenin yetiştirildiği Urla'da, çiçek yetiştiriciliği de oldukça yaygın.
Seralarda yetiştirilen çiçekler ülkenin farklı yerlerine dağıtılıyor. Yazları sıcak kışları ılık geçen ilçe, iklim özellikleri sayesinde turizm faaliyetleri yaygınlığını artırıyor.