Uşak Gezi Rehberi
Farklı medeniyetlere ait tarihi kalıntıları ve aktiviteleri ile Uşak , harita üzerinde İç Anadolu ve Ege Bölgesi arasında yer alıyor. Kaplıcalarından tarihi müze ve köprülerine keyifli bir tatil deneyimi sunan Uşak'ı daha yakından tanımak için siz de Uşak gezi rehberi yazımıza göz atabilirsiniz.
Uşak Hakkında
Yeşil çalılık örtüsüyle kaplı Uşak tarihi ve doğal güzellikleriyle ziyaretçilerini en güzel şekilde ağırlıyor. Uşak hangi bölgede diye soracak olursanız Ege Bölgesi'nde yer alıyor. Bölgenin iç kısmında konumlanan bu şehir İç Anadolu ve Ege arasında adeta bir sınır görevi görüyor. 5.
341 km yüzölçüme sahip olan bu şehrin görece küçük olduğu söylenebilir. Uşak turizm faaliyetlerinin yanında tarım anlamında da ön plana çıkan şehirler arasında yer alıyor. Özellikle çilek yetiştiriciliğinin geçim kaynağı da izlerini taşıyan Uşak tarihi , Roma imparatorluğun'dan Osmanlı'ya sayısız medeniyete ev sahipliği yapmış.
Bu medeniyetlerden geriye kalan birçok eseri Uşak Arkeoloji Müzesi'nde görebilirsiniz. Ayrıca Blaundus Antik Kenti'ni ve Clandras Köprüsü'nü de ziyaret ederek tarih içinde keyifli bir yolculuğa çıkabilirsiniz. Tarih kokan eşsiz mekanlardan Uşak Bedesteni de günümüzde hala ticaretin devam ettiği noktalar arasında yer alıyor.
Uşak'taki Atatürk ve Etnografya Müzesi ise Kurtuluş Savaşı yıllarında Atatürk'ün bu binada konaklayıp burayı bir karargah olarak kullanmasından dolayı zaman içinde müzeye dönüştürülmüş. Uşak, oldukça geniş bir alana yayılmış Uşak Kanyonunu da sınırları içinde bulunduruyor.
Son derece yüksek yer şekillerine sahip ve benzersiz bir doğa manzarasını ayaklarınızın altına seren Uşak kanyonunda yamaç paraşütü de yapmak mümkün. Uşak harita konumu itibarıyla kuzeyinde Kütahya, güneyinde Denizli, doğusunda Afyonkarahisar ve batısında Manisa olmak üzere dört farklı şehrin komşusu.
Aynı zamanda bu kentin sınırları içinde birçok baraj ve gölet de bulunuyor. Dokumacılıktan kültür sanata birçok konuda ve zaman zaman Uşak'ın eşsiz güzellikteki yaylalarında gerçekleşen festivallere katılarak sevdiklerinizle keyifli anılar biriktirebilirsiniz.
Uşak Harita ve Yol Tarifi
Ege Bölgesi'nin sevilen kentlerinden olan Uşak'a nasıl gidilir diye merak ediyorsanız hava yolu, kara yolu ve demir yolunu kullanarak buraya kolaylıkla yolculuk yapabilirsiniz. İzmir Basmane ve Uşak arasında sefer yapan TCDD trenleriyle dağlar arasından süzülerek Uşak'ın güzel doğasına tanıklık edebilirsiniz.
Aynı zamanda sık sık birçok havayolu şirketinin sefer düzenlediği Uşak Havalimanı aracılığıyla şehre rahat bir şekilde ulaşabilirsiniz. Bu nadide şehre gitmek için dilerseniz karayollarını da tercih edebilirsiniz. Halihazırda birçok otobüs firmasının neredeyse her gün sefer düzenlediği otobüsler ile konforlu bir seyahat geçirmek mümkün.
Arzu ederseniz özel aracınızla da ulaşabileceğiniz Uşak, otomobil ve diğer taşıtlar için güvenli ve rahat bir rotaya sahip. Mesafe bakımından Uşak haritası itibariyle İstanbul'dan yaklaşık 470 km, Ankara'dan 370 km, İzmir'den ise 230 km uzaklıkta bulunuyor. Bu şehirlere yakınlığınızı düşünerek Uşak'ın bulunduğunuz noktaya ne derece yakın olduğunu tahmin edebilirsiniz.
Uşak yol tarifi için ise GRPS özelliği bulunan cihazlarınızdan yararlanarak kolaylıkla bir rota oluşturabilirsiniz. Uşak nerede diye sorarsanız Türkiye'nin görece Batı kısmında yer alan bu kent farklı bölgelerden rahatlıkla ulaşılabilen bir konuma sahip.
Uşak Hava Durumu ve İklimi
Çeşitli doğal güzelliklere ve kültürel miraslara sahip bu kente gelmeden Uşak hava durumu nasıl diye merak ediyorsanız Ege ve İç Anadolu arasında bir geçiş bölgesinde yer alıyor. Bu sebeple kendine has bir iklime sahip olan bu şehirde çoğunlukla karasal iklim hakim.
Yazları sıcak ve kuru geçerken, kış aylarının karasal bölgelerde olduğu gibi soğuk ve sert geçtiğine tanık olabilirsiniz. 39 ve -26 derece arasında mevsime ve aya bağlı olarak yıl içinde Uşak'ta görülen sıcaklık seviyeleri epey farklı olabilir.
Bu kentte yıl içinde 0 derecenin altında geçen gün sayısı ise ortalama olarak 70 gün. Yağışların çoğunun kış aylarında düştüğü şehirde yaz aylarında nadiren yağmur yağıyor.
Yine de zaman zaman Ege tarafından gelen rüzgarlarla yağış alan ve daha ılıman bir havaya sahip olan Uşak hava durumu bakımından bir nebze daha hafif bir karasal iklime sahip.
Tarım anlamında elma, armut, kayısı gibi çeşitli meyvelerin ve özellikle çilek üretiminin yapıldığı bu kentte iklim itibariyle tarım da önemli geçim kaynakları arasında yer alıyor.