Yalova Gezi Rehberi
Yalova Marmara Bölgesi'nde bulunan bir liman şehri olarak karşımıza çıkıyor. Doğal güzellikleri, Marmara'nın iklimi ve insanları ile eşsiz bir şehir haline gelen Yalova, ülkemizin de turizm cennetlerinden biri olarak kabul ediliyor. Dilerseniz sizin için hazırladığımız Yalova gezi rehberi okuyarak gezi fikrinizi şekillendirebilirsiniz.
Yalova Hakkında
Yalova, Türkiye'nin en güzel yerlerinden birinde konumlanmış bir şehir olarak karşımıza çıkıyor. Türkiye'nin en küçük yüzölçümüne sahip olan Yalova, oldukça zengin tatil ve gezi seçeneklerini içinde barındırıyor. Yalova'nın yüzölçümü sadece 857 kilometrekare olarak ölçülüyor. Yalova hangi bölgede diye sorulursa, Marmara Bölgesi'nde yer aldığı biliniyor.
Konumu hem manzara için büyüleyici hem de gezi için ideal bir noktada bulunuyor. Üç tarafı dağlarla çevrili, mis gibi bir doğaya sahip olan Yalova'nın komşu illeri Bursa ve Kocaeli gibi doğa dostu iller. Yalova genellikle dağlık bir alana sahip olmasıyla çok avantajlı bir gezi noktası olarak karşımıza çıkıyor.
Ayrıca kıyılarında girinti çıkıntı bulunmuyor. Her ne kadar Türkiye'nin en küçük yüzölçümüne sahip tek şehir olsa da en uzun kıyıya da sahip bir şehir olarak oldukça dikkat çekici bir coğrafyaya sahip. Aslında Yalova, 1995 yılında il olarak kabul edilmeye başlıyor.
Bu mavinin yeşili kucakladığı ilin içinde birbirinden değerli 6 tane ilçe bulunuyor. Yalova tarihi oldukça zengin bir köklü geçmişe ve kültüre sahip. Bölgedeki ilk yerleşim M. Ö. 8. 000'e kadar uzandığı tahmin ediliyor. Bithynialılar, Marmara Bölgesi'nde krallık kuranlar arasında yer alıyor. Bu krallık, M. Ö. 6. yüzyılları arasında yaşamlarını sürdürüyorlar.
Daha sonra da Roma İmparatorluğu bölgeyi keşfediyor, Bizans yani Doğu Roma bu bölgeyi sınırlarına katarak çok önemli eserler bırakıyorlar. Bizans'tan sonra Selçukluların hakimiyetine giren Yalova, 1326 yılında Osmanlıların fethiyle bugünkü haritamızdaki yerini alıyor.
Bu kültürel hazine değerinde olan ve birçok medeniyet gören Yalova, tarihten geriye pek çok maddî ve manevi miras bırakıyor. Bunlardan biri olan Yalova Kaplıcaları, M. Ö. 1200 yıllarında deprem ile oluşuyor. Çevresinde birçok mitolojik karakterin işlendiği bu kaplıca, pek çok tarihi ve gezi temalı eserde adından söz ettirmeyi başarıyor.
Bu kaplıca Yalova'nın doğal güzelliklerine verilebilecek örneklerden yalnızca biri. Pek çok tatil avantajını ve gezilecek yerleri içinde barındırmasıyla meşhur bu minik bölge hem dingin doğası hem de hareketli noktaları ile herkesi memnun edebilir.
Yalova Harita ve Yol Tarifi
Pek çok güzelliği içinde bulunduran Yalova'ya ulaşım hem kolay hem de çeşitli. Küçük ama şirin bir yer olan Yalova nerede diye sorarsanız, Marmara Bölgesi'nde bulunan bir yerleşim yeri cevabını alırsınız.
Türkiye'deki sevimli tatil rotalarından biri olan Yalova harita üzerinden bakıldığında hem İstanbul, Bursa ve İzmit gibi büyük şehirlere yakınlığı hem de ulaşım açısından elverişli noktada olması sebebiyle oldukça avantajlı bir il. Yalova'ya nasıl gidilir diye sorulursa bunun aslında birçok yolu var denilebilir. Özellikle karayolları Yalova'ya ulaşmak için çok elverişli.
Fakat deniz ve hava yolu da bir seçenek. Tabi havaalanı İstanbul'da bulunuyor ve gitmek için Yalova'dan kalkan servislere binilebilir. İstanbul tarafından gelmek istenirse yolculuk yaklaşık bir saat otuz dakika sürebilir. Tabii bu ulaşım otobüsle ya da özel araçla olursa.
Bu noktalardan Yalova'ya gelmek için ayrıca deniz ya da hava yolu da kullanılabilir. Bursa'dan Yalova'ya gidebilmek için kara yollarının yanı sıra deniz otobüsleri de bir ulaşım alternatifi olabilir. Pek çok şehirden kara yolunu kullanarak Yalova'ya gidilebilir. Ayrıca çoğu seçenek oldukça eğlenceli seyahat imkânı sunabilir.
Bu cennet merkezine ulaşmak işte bu kadar kolay.
Yalova Hava Durumu ve İklimi
Yalova hava temizliği bakımından Türkiye'nin en önemli yerleşim yerlerinden biri. Yemyeşil bir doğaya sahip olan Yalova, makroklima iklim tipine ait. Yani hem Akdeniz hem de Karadeniz iklim tipinin özelliklerini bünyesinde barındırır. Bu da pek çok açıdan Yalova'yı öncelikli kılıyor.
Yazları sıcak, kışları ise yağışlı yapısıyla bu bölge aktiviteler için elverişli bir alan sağlıyor. Oldukça verimli bir ormanlık alana sahip olan Yalova'nın güneyi dağlık ve ormanlık alanlardan oluşuyor. Yalova hava durumu Karadeniz iklimi etkisinde olarak en fazla yağışı kasım, aralık ve ocak aylarında alıyor.
Yaz aylarında ise Akdeniz iklimi etkisinde yer alıyor. Bu sayede hem ikliminin hem de yeşilliğinin tadı çıkarılabilir. Ayrıca Yalova'nın bitki örtüsünü maki ve ormanlar oluşturuyor. Özellikle Yalova'nın güneyindeki bitki örtüsü oldukça canlı ve sık bir halde bulunuyor.
Gürgen, ıhlamur ve kestane ağaçlarıyla süslü ormanı ve bitkileriyle Yalova görülmesi gereken bir yer olarak karşımıza çıkıyor.