Eskişehir’in Seyitgazi ilçesinin sınırları içerisinde olan Midas Anıtı’nın, M.Ö. 550 yıllarında yapıldığı düşünülmektedir. Frig döneminde kayaya oyularak yapılan tapınak Tanrıça Kibele için inşa edilmiştir. Eskişehir merkeze yaklaşık 80 km mesafedeki Han ilçesinin Yazılıkaya köyünde yer alan Midas Anıtı, üzerindeki yazıtlardan dolayı Yazılı Kaya olarak da biliniyor. Frig Vadisi’nde bulunan bu anıtın, aynı zamanda Frigya’nın merkezinde bulunduğu kabul ediliyor. Midas Anıtı, Friglerin ana tanrıça Kybele’ye tapındıkları en önemli merkezler arasında bulunuyor. 17 metre yüksekliğindeki bir kayaya oyulmuş bu anıt üzerinde Frigce yazıtlar bulunuyor.
19. Yüzyıl döneminde Midas Anıtı’nın efsanevi kral olan Midas’ın mezarı olarak biliniyordu. Yazın güneşin ilk ışıklarının yüzeyine vurmasıyla kızarıyor. Kıpkırmızı olduğunda görenleri de şaşkınlığa uğratıyor. Yazıtlardan birinde Kral Midas’ın adı geçtiği için burası Midas Anıtı olarak anılıyor. Anıtın merkezinde kapıyı simgeleyen büyük bir niş var ve burası, dini törenler sırasında içine tanrıça Matar heykelinin yerleştirildiği en kutsal bölüm olarak biliniyor. Oldukça geniş bir coğrafyada, yüzyıllara meydan okuyarak ayakta kalmaya devam eden bu anıt, sizi bambaşka diyarlara sürükleyecek. Frig Vadisi’nin büyüsü Midas Anıtı ile birleşip, sizlere unutulmaz bir deneyim sunacak. Midas Anıtı’nın üzerinde Frig yazıları bulunmakla birlikte, Frigya sanatının bir örneğidir. Yüksekliği yaklaşık olarak 20 metredir ve yüzeyi doğuya bakmaktadır. 19. yüzyılda yapımı hakkında yanlış anlaşılan Midas Anıtı, tarihi değer taşıyan önemli yapıtlardan biridir ve hoşunuza gidecek Midas Anıtı gezinizi ertelemeden hayata geçirin.
Frig Vadisi’nin özgün coğrafyasında, hiçliğin içinde gibi devasa yapısıyla her göreni büyüleyen Midas Anıtı, Han ilçesine 20 km uzaklıkta yer alıyor. İlçeden çıkıp Yazılıkaya Köyü’ne doğru gidince anıta ulaşabilirsiniz. Toplu taşımaya binecekseniz, Han otogardan Yazılıkaya Köyü minibüslerine binebilirsiniz.