Zonguldak Gezi Rehberi
Denize kıyısı bulunan ve Batı Karadeniz Bölgesi'nde yer alan Zonguldak , tarihi ve aktiviteleri ile dikkat çekiyor. Karadeniz'in incisi olarak görülen Zonguldak, eski tarihlerden beri bir liman şehri olarak kullanılmış. Dilerseniz Zonguldak gezi rehberi yazımızı okuyarak bölge hakkında daha detaylı bilgiye sahip olabilirsiniz.
Zonguldak Hakkında
Zonguldak, tarihi ve doğal güzelliklerle örülü bir şehir olarak Karadeniz'de adeta bir yıldız gibi parlıyor. Dolayısıyla Zonguldak hangi bölgede sorusunun cevabı da Karadeniz Bölgesi oluyor. Zonguldak harita konumu, şehrin kıyı bölgelerde yer aldığını gösteriyor. Dolayısıyla pek çok deniz ticareti tarihten beri, hatta günümüzde bile bu bölgede gerçekleşiyor.
Zonguldak haritası incelendiğinde, Ereğli, Çaycuma, Devrek, Kozlu, Alaplı, Kilimli ve Gökçebey gibi ilçelerinin bulunduğu görülebiliyor. Ereğli ve Çaycuma hem tarihi hem de doğal güzelliklerin bir arada toplandığı Zonguldak ilçeleri arasında yer alıyor. 3. 309 m²'lik yüzölçümüyle Zonguldak, oldukça geniş bir alanda yer alıyor.
Coğrafî konumu ve doğal yapısı itibariyle oldukça dağlık ve engebeli bir araziye sahip olan Zonguldak, pek çok dağı ve ormanı kucaklıyor. Şehir, bölgenin yarısını kaplayan dağları ve ovaları ile tam bir doğa harikası konumda yer alıyor. Ilıman Karadeniz iklimi altında bulunan Zonguldak'ta yağışlar kış boyu devam ediyor.
Bu durum, dağları ve ormanları besleyen, güçlü ve yeşili zirveye taşıyan bir bitki örtüsünün oluşmasını sağlıyor. Zonguldak'ın mis gibi doğası, her mevsim ziyaretçilerini karşılıyor. Zonguldak'tan bahsetmişken taş kömürü ocaklarını da atlamamak gerekiyor. Taş kömürü, bölgenin en önemli geçim kaynağı ve doğal ürünü olarak karşımıza çıkıyor.
Aynı zamanda bu özellik yerleşim yerini zenginleştiriyor. Zonguldak tarihi oldukça zengin bir içeriğe sahip. Zonguldak'ın ilk yerleşim tarihi M. Ö. 1200'lerde Frigyalılar dönemine denk geliyor. Daha sonra Yunanlılar, Romalılar, Bizanslılar, Selçuklular ve Osmanlılar, Zonguldak'a iz bırakan ve bu bölgede yaşayan medeniyetler arasında yer alıyor.
Bu medeniyetlerin bıraktığı miraslar günümüzde halen Zonguldak'ta yaşıyor. Bu yapılar arasında yer alan Filyos Antik Kent ve Halil Paşa Konağı ziyaretçilerini bekliyor. Sadece insan eli ile yapılan tarihi yerler değil aynı zamanda doğal güzellikler de Zonguldak'ta oldukça değerli mekanlar arasında bulunuyor.
Gökgöl Mağarası ve Cehennemağzı Mağaraları, Zonguldak'ta bulunan doğal güzelliklerden sadece ikisi.
Zonguldak Harita ve Yol Tarifi
Zonguldak nerede diye sorulur iseKaradeniz'e kıyısı bulunan bu il, Karadeniz Bölgesi'nin batısında yer alıyor. Komşuları ise; Bartın, Karabük ve Bolu şeklinde söylenebilir. Zonguldak'a nasıl gidilir diye sorulursa hem kara hem deniz hem de demir yolu kullanılarak bölgeye ulaşmak mümkün.
Ankara ve Kocaeli'den Zonguldak'a yaklaşık üç saat gibi bir sürede, İstanbul'dan ise dört saatte ulaşılabilir. Bu uzaklıklar kara yolundan gidildiği takdirde bu şekilde sürüyor. Dilerseniz güzel bir tren seyahati ile güzel anılar biriktirilebilir, böylece Zonguldak'ı tekrar keşfetme şansı yakalayabilirsiniz.
TCDD seferlerini sorgulayarak ya da internet sitesine göz atarak bu işlemi gerçekleştirebilirsiniz. Zonguldak'ta görülmesi gereken görkemli manzaralar ve medeniyetlerin bıraktığı pek çok tarihi miras bulunuyor. Dilerseniz de otobüs firmalarıyla bu güzel şehre ulaşabilirsiniz. Bu sayede manzaraları kaçırmadan ve gezinizi renklendirerek Zonguldak'a varabilirsiniz.
Bölgede yer alan birçok güzelliği kaçırmamak ve yolunuzu uzatmamak için akıllı cihazları kullanarak Zonguldak yol tarifi alabilirsiniz.
Zonguldak Hava Durumu ve İklimi
Zonguldak hava durumu, ılıman Karadeniz ikliminin etkilerine sahip. Oldukça yağış alan bir şehir olan Zonguldak, bünyesinde barındırdığıpek çok akarsuyu da bu yağışları sayesinde besliyor. Zonguldak kışını ve sonbaharını yağışlarla geçiriyor. Yazları ise oldukça güneş alan bir bölge haline geliyor.
En fazla yağışı ise aralık ve ocak aylarında alan Zonguldak, kış mevsiminde de turizm faaliyetlerini devam ettiriyor. Her mevsimde doğayı besleyen Zonguldak iklimi, yazın da görülen yağışlarla hiçbir ziyaretçisini bunaltmıyor. Bu nedenle Zonguldak turizm faaliyetleri, yılın her dönemi devam ediyor.
Bitki örtüsü ise Türkiye'nin ciğerleri olan Karadeniz Bölgesi'nde olması sebebiyle orman. Zonguldak'ın yarısını oluşturan ormanlarda; defne, kızılcık, dağ çileği, kiraz, kuşburnu, eğrelti otu ve böğürtlen gibi çeşitli bitki ve meyve bulunuyor. Ayrıca kayın, meşe ve gürgen gibi ağaçlar da Zonguldak'ta bulunuyor.
İklim şartları sayesinde Zonguldak'ta tatil yapmak her mevsim mümkün oluyor.